25 години от създаването на Интернет | webcafe.bg
newscafe

25 години от създаването на Интернет

Webcafe
23.08.2016, 09:10 (обновена 23.08.2016, 11:56)
Интернет

Facebook отбелязва 25 години от създаването на Интернет

На днешна дата се навършват 25 години от създаването на Интернет или World Wide Web Foundation.
Създател на световната мрежа е Тим Бърнърс-Лий.

Тим Бърнърс-Лий е роден на 8 юни 1955 г. в Лондон, Великобритания. На 12 години Тим е изпратен да учи в частното лондонско училище Еманюел. През 1976 г. завършва с отличие бакалавърска степен по специалността физика в Куинс колидж към Оксфордския университет.

През 1984 г. цялото му внимание е погълнато от обработката и представянето на резултатите от научни изследвания в реално време - това е проблем, който от дълго време стои нерешен в ЦЕРН. Неговата програма ENQUIRE се оказва подходяща, защото поддържа произволни хипертекстови връзки, облекчавайки режима на търсене. Трябва само да стане многопотребителска, платформено-независима система. Бърнърс-Лий се заема с тази нелека задача.

Отношението на неговите по-възрастни колеги е много скептично. В средата на 1980-те години представата за удобен потребителски интерфейс е съвсем неясна, което се обяснява с тогавашното ниво на развитие на компютрите. Никой не вярва, че този учен ще успее да достъпи хипертекстовата база чрез клавиатурата на своя компютър NeXT. Основната тежест на задачата пада на Бърнърс-Лий и Робер Кайо (белгиец, компютърен специалист с много остроумен и весел характер), наричан „дясната ръка" на създателя на World Wide Web, който след завършването на този проект работи самостоятелно по други проекти.

Компютърът NeXT, използван от Бърнърс-Лий и Кайо като първия уебсървър в света.

През есента на 1990 г. сътрудниците на ЦЕРН получават за ползване първия уебсървър -CERN httpd и уеббраузър, написани от Бърнърс-Лий в програмната среда (операционна система) NeXTStep. Удобството на реализацията с името „документирана вселена" става очевидно за всички. През лятото на 1991 г. проектът "WWW", покорил вече учените в Европа, пресича океана и се влива в проекта „Internet". Възниква паралелния свят на новосъздадените абревиатури: URL, HTTP, TCP, HTML. Първият уебсайт е направен в ЦЕРН и се появява онлайн на 6 август 1991 година.

През март 2000 година списанието Times включва Тим Бърнърс-Лий в списъка на „100-те най-важни личности на 20-ти век".

Oще: 25 години от създаването на интернет  глобална мрежа  годишнина от създаването на интернет  интернет  тим бърнърс-лий 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 23.08.201618:11

"25 години от създаването на Интернет или World Wide Web Foundation."

Цели 25 години... хората родени през 1991 вече са завършили висше... а вие още не знаете разликата между Internet и WWW? Забележително. Много щастлив

* * *
"През лятото на 1991... Възниква паралелния свят на новосъздадените абревиатури: URL, HTTP, TCP, HTML..."

URL не възниква през 1991, а няколко години по-късно. TCP и IP пък са стари протоколи от 70-те години.
Като ще пишете за Интернет поне почетете малко история! Все пак благодарение на тази мрежа си изкарвате хляба.
   

оценка

+0 -0