Ирландия декриминализира използването на канабис, кокаин и хероин | webcafe.bg
newscafe

Ирландия декриминализира използването на канабис, кокаин и хероин

Webcafe.bg
04.11.2015, 10:09 (обновена 04.11.2015, 10:25)
трева

Снимка: © Getty Images

В името на "радикална културна промяна", ирландското законодателство ще прави разлика между разпространение с цел печалба - което ще остане наказуемо - и употреба

В Ирландия ще се премине към декриминализиране на вещества като хероин, кокаин и канабис като част от "радикална културна промяна", обявиха здравни експерти.

Ръководителят на Национална стратегия за наркотиците на Ирландия Аодан О 'Риордаин обяви по време на лекция в Лондон, че употребяващите наркотици ще могат да си инжектират дозите в специално определени за това места в Дъблин следващата година.

Според експертите отношението към наркоманите не трябва да бъде порицаващо, вместо това трябва да им се помага, обясни специалистът, като подчерта разликата между легализацията и декриминализацията.

Продажбата на наркотици с цел печалба ще остане престъпление, също както и разпространението на незаконни наркотични вещества, но наркозависимите повече няма да бъдат криминализирани за своите зависимости.

"Аз съм твърдо на мнение, че трябва да има промяна в културата на това как гледаме на злоупотребата с различни вещества, ако искаме да се прекъсне този цикъл и да направим сериозен опит да се справим с наркотиците и алкохола", обяснява специалистът пред "Индепендънт".

Изследванията показват, че използването на наркотици "под надзор", тоест инжектирането на дозите на специални за това места под наблюдението на лекари, намалява опасността на рисково поведение. След откриването на такива места в Дъблин, предстои такива да бъдат отворени и в Корк и Лимерик.

Oще: декриминализиране на наркотиците  декриминализиране на употребата на наркотици  ирландия  канабис  кокаин  наркотици  национална стратегия за наркотиците на ирландия  радикална промяна  трева  хероин 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани