Путин отстрани шефа на администрацията Сергей Иванов | webcafe.bg
newscafe

Путин отстрани шефа на администрацията Сергей Иванов

Webcafe, ТАСС
12.08.2016, 15:47 (обновена 12.08.2016, 16:08)
сергей иванов, владимир путин

Снимка: © Getty Images

Сергей Иванов сам пожелал промяната преди години, заяви Владимир Путин преди да го премести на поста специален представител на президента на Руската федерация по въпросите за опазване на природата, екологията и транспорта

Руският президент Владимир Путин неочаквано освободи от поста един от най-близките си съветници и дългогодишен ръководител на президентската администрация - Сергей Иванов. На негово място беше назанчен Антон Вайно, а за заместник на Вайно е назначен Владимир Островенко, който от своя страна е освободен от предишната си служба на ръководител по протокола на президента.

Новата длъжност на Иванов е специален представител на президента на Руската федерация по въпросите за опазване на природата, екологията и транспорта.

Според информация, разпространена в ТАСС, чрез решението си Путин "изразява уважение към някогашно решение на Иванов да напусне длъжността".

В специална среща между Путин и Иванов, излъчвана по телевизионния канал "Россия 24", президентът заяви на Иванов:

"Все още си спомням нашата уговорка, когато вие поискахте да не заемате длъжността на ръководител на президентската администрация повече от четири години. Аз се отнасям с разбиране към вашето желание да се захванете с друг вид работа".

В отговор Иванов призна, че действително някога е изявил подобно желание. "Действително, в началото на 2012-та година с вас имахме разговор, при който аз помолих да ми бъде поверена тази много сложна, разбира се, може да се каже - усилена позиция в продължение на 4 години".

Иванов отбелязва и че за президентската администрация, която вече има 25 години история, той е бил 11-ят ръководител. "За свое удивление установих, че съм рекордьор: работил съм на тази длъжност 4 години и 8 месеца".

По думите на Путин Иванов сам препоръчал за своето място Антон Вайно. Президентът добави и че отдавна се познава с Вайно и общува с него буквално ежедневно.

Точно както и Владимир Путин, така и 63-годишният Иванов е бивш агент на КГБ. Подобно на руския президент и той е роден в Ленинград (Санкт Петербург).

От 2001-ва до 2007-ма той заемаше поста министър на отбраната на Руската федерация, а от 2008-ма -заместник министър-председател. От края на 2011-та Иванов е ръководител на президентската администрация.

Заедно с Дмитрий Медведев, Сергей Иванов беше възприеман дълго време за една от най-вероятните кандидатури за заместник на Владимир Путин на президентския пост. Тъй като е смятан за едно от най-доверените лица на президента, отстраняването му буди доста недоумения, коментират западните медии.

Oще: администрация  антон вайно  владимир путин  москва  отстраняване чрез повишение  президент  промени в кабинета на президента путин  русия  руска президентска администрация  руски президент  сергей иванов 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани