"CZECHIA" е новото "Чехия" | webcafe.bg
newscafe

"CZECHIA" е новото "Чехия"

Webcafe
15.04.2016, 20:11 (обновена 15.04.2016, 20:29)
наводнена прага

Снимка: © CFRAC 2013

Държавното ръководство на Чехия ще промени английското наименование на страната, за да улесни употребата му при изписване върху етикети, табели, документи, спортни екипи и др.

Вместо досегашното "Czech Republic" (Чешка република) ще се въведе по-краткото "Czechia".

Ако предложението бъде одобрено от президента, кабинета и ръководителите на двете камари на чешкия парламент, министърът на външните работи ще трябва да внесе официален документ за смяна на името пред ООН.

Така "Чехия" ще се превърне в официалното кратко географско наименование на държавата.

Чешката република беше създадена през 1993 г. при мирното разделяне на бившата Чехословакия. До момента нямаше стандартизирано наименование от една дума (както например Франция е съкратена версия на Френската република).

Областта Бохемия, която обхваща по-голямата част от територията на страната, е наричана от местните хора "Чехи" (Cechy).

За да не бъдат "дискриминирани" останалите исторически райони - Моравия и Силезия - е формулирано общо име "Чешка република".

Обичаният национален отбор по хокей на лед обаче изписва "Czech" на екипите си. Такова е и наименованието на етикетите на прочутото чешко пиво Pilsner Urquell. На английски език обаче "czech" е прилагателно ("чешки") и не може да бъде използвано самостоятелно като име на държава.

Поддръжниците на новата дума "Czechia" казват, че този термин се среща в документи от 19 век и е кодифициран като легитимна алтернатива за името на Чехия от Агенцията за социологически изследвания и картография малко след разпадането на Чехословакия.

Не всички обаче харесаха новото английско предложение. Основният аргумент се оказва притеснителното сходство в изписването на "Czechia" и "Chechnya"


"Наръчник за чужденци: 1) Чехия; 2) Шешя (френското наименование за мъжка шапка, подобна на фес, характерна за Северна Африка); 3) Чечня; 4) Чикита"

Решението за смяната на официалното име ще бъде взето на 19 април.

Oще: czechia  czech republic  бира  бохемия  моравия  прага  силезия  чехия  чешка република 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 16.04.201608:52

абе чекия
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 16.04.201600:42

Erik Best може да прави ДГД. Разликата между Czechia и Chechnya е същата, като разликата между Калофер и Калифорния. Това за грамотните. За останалите – ДГД...‎
   

оценка

+0 -0