Човечеството достигна Юпитер чрез сондата "Джуно" | webcafe.bg
newscafe

Човечеството достигна Юпитер чрез сондата "Джуно"

Webcafe
05.07.2016, 08:01 (обновена 05.07.2016, 10:07)
Джуно

Снимка: © NASA

Google отбеляза събитието с дудъл

НАСА успешно разположи сондата си Джуно (Юнона) в орбитата на Юпитер. Джуно излетя от Земята преди пет години и се насочи към най-голямата планета в слънчевата система.

За да бъде уловена от гравитацията на Юпитер, сондата трябваше да забави хода си. Маневрата е изпълнена успешно и Джуно е навлязъл в орбитата на планетата във вечерта на 4 юли.

"Денят на независимостта винаги е нещо, което да празнуваме, но днес можем да добавим още една причина за празнуване освен рождения ден на Америка - Джуно е на Юпитер", съобщи Чарли Болдън от НАСА.

Учените планират да използват космическата сонда, за да изследват  структурата и химическия състав на Юпитер. Сондата ще определи и количеството кислород, което е свързано с наличието на вода. Това ще даде и информация къде в слънчевата система се е зарил Юпитер.

Учените вярват, че при формирането си планетата не се е намирала на същото място, на което е днес.

Досега нито един космически кораб не е стигал в такава близост до Юпитер, заради радиационните пояси, които го заобикалят.

Broadcast live streaming video on Ustream

Благодарение на сондата ще стане ясно и дали Юпитер има твърдо ядро или и вътрешността й е изградена от газове, които са в още по-сгъстено състояние.

Google отбеляза събитието с дудъл:

А ето и някои факти за сондата Джуно:

- Сондата на НАСА беше изстреляна през 2011 година. Преди броени часове, с прецизна маневра, тя се позиционира в орбитата на Юпитер, за да изследва неговата покрита с облаци атмосфера и вътрешната му структура.

- Цената на мисията е 1,1 млрд. долара.

- Общото разстояние, изминато от "Джуно" е 2.8 млрд. км. Сондата използва Земята като гравитационна прашка, за да достигне до целта си. Тя не се движеше по права линия. Нейната ракета носител не бе достатъчно мощна, за да я изстреля директно до Юпитер, поради тази причина маршрутът й бе удължен.

- "Джуно" ще прелети над облаците на Юпитер на 5000 км. Сондата ще премине 37 пъти над полюсите на планетата-гигант по маршрут, който ще я спаси от най-интензивната радиация.

- За 48 минути и 19 секунди радиосигналите от "Джуно" пристигат от Юпитер до Земята. По време на срещата си с планетата, "Джуно" задейства основния си двигател в продължение на 30 минути, за да забави полета си. Докато следящите мисията в НАСА получат сигнала, маневрата е била завършена, позиционирайки "Джуно" в зададената орбита.

- Продължителността на мисията е 20 месеца. Тъй като "Джуно" се намира в среда със силна радиация, нейната електроника е разположена в специална титаниева защита. Накрая космическият апарат ще стане жертва на интензивната радиация и ще се потопи в атмосферата на Юпитер, за да избегне сблъсък с многобройните луни на гиганта.

- Сондата е оборудвана с комплект от 9 инструмента, които ще проучат структурата на планетата и нейната атмосфера. Те ще измерят гравитационните и магнитни полета на Юпитер, съдържанието на вода в атмосферата му. Камерата ще заснеме в цветни изображения завихрените облаци на планетата, полярните региони и техните сияния.

- Три големи слънчеви панела задвижват "Джуно" - достигналият най-далечно разстояние космически апарат, задвижван със слънчева енергия. Те генерират 500 вата електрическа енергия, достатъчни да захранят апаратурата.

Oще: google  nasa  гравитация  джуно  дудъл  космическа агенция  космос  наса  небесно тяло  орбитата на юпитер  совалка  сонда  сондата юнона  юпитер 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани