Борисов описа на Оланд газовите трасета в България | webcafe.bg
newscafe

Борисов описа на Оланд газовите трасета в България

Webcafe.bg, МС
15.04.2015, 07:44 (обновена 15.04.2015, 10:35)

1 от 4 снимки Назад Напред

Среща в Париж, Франсоа Оланд, Бойко Борисов

Снимка: © МС

"Франция винаги се е намесвала във важни за България моменти, когато трябва да се даде репер за развитие", каза Бойко Борисов

"Франция винаги се е намесвала във важни за България моменти, когато трябва да се даде репер за развитие". Това заяви министър предедателят Бойко Борисов на срещата си с френския президент Франсоа Оланд, която се състоя в Елисейския дворец в рамките на официалното посещение в Париж.

След срещата, Борисов обясни, че разговорите между двамата са били с разнообразна тематика, но основно са били съсредоточени върху възможностите за енергийната диверсификация.

По време на разговора, Борисов запозна френския президент с потенциала на страната ни за диверсифициране на газовите доставки, свързани с възможностите за изграждане на газов хъб, с възможностите и трудностите за развитие на проекта "Южен поток", за изграждане на интерконектори от LG терминалите, за осъществяваните от "Тотал", "Репсол" и "ОМВ" проучвания за добив на газ в Черно море. Борисов обясни и системата за добив на газ от "Мелроуз рисорсиз" и похвали добре развитата газопреносна система на България.

Пред журналисти премиера каза, че е щастлив, че Оланд го е разбрал и че е разяснявал повече от половин час с карта енергийните трасета и възможности в България.

От своя страна, по време на срещата, Франсоа Оланд уточни, че страната му ще направи всичко възможно, за да подкрепи усилията на България в осигуряване на енергийна независимост в посока на енергийната сигурност на ЕС.

Той благодари на Борисов и неговото правителство за дейността, която води, да помогне на Франция да се справи с терористичната заплаха и с транзита на терористи към конфликтните зони.

"Трябва да се борим и срещу радикализацията по интернет и срещу придвижването на европейски граждани към конфликтни места", смята Оланд.

По отношение на приемането на България в Шенген, президентът дипломатично каза, че ще бъде намерен добър баланс. "Ние сме добре запознати с откритото географско положение на България и имаме интерес да използваме Шенген по най-добрия начин", заяви президентът на Франция.

Според Оланд, българската икономика разполага с огромни възможности да приеме френски инвеститори, а България може да разчита на действия от страна на Франция както по отношение на Шенген, така и по отношение на намаляване на последствията от близостта й с конфликтния регион между Украйна и Русия.

Френският президент поздрави Борисов, за "правилната" позиция "да поддържа споразумението от Минск", в което той лично е участвал. "Смятаме, че най-добрият начин да се реши проблемът в Украйна е да се спазва това споразумение. Също така, не искаме България да бъде жертва на ставащото в тази страна, както се случва днес. Франция е готова да помогне на България, за да може наистина тя да бъдe в най-добрата ситуация в този конфликт, и аз ще използвам лично всички средства да говоря с Русия, с Украйна, за да можем наистина да се справим с това положение и да донесем полза на България".

Пред президента Бойко Борисов презентира българската изложба на тракийско злато в "Лувъра" с твърдението, че България е държава, която "лежи на три епохи и хората трябва да я познават, да я видят. Това е пътят към Европа - по-доброто познаване".

Oще: бойко борисов  българия  газ  енергийна диверсификация  изложба на тракийско злато в лувъра  лувър  париж  разговор  русия  среща  тракийско злато  украйна  франсоа оланд  франция  шенген 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

2 Оби Уан | 15.04.201513:19

Г-н Бойко Борисов след подписване на споразумението за „Южен поток”:

Пресконференция, ноември 2010 г. - „С подписването на днешното споразумение ние даваме възможност на следващите правителства в България да получават по над два млрд. долара годишно от този тръбопровод в бюджетите си, а не да дотират чужди компании – коментира премиерът Борисов. – Със същото темпо работим и по европейския проект „Набуко”, така че България действително да стане газов център на Балканите.”

Интервю за “Файненшъл Таймс”, ноември 2010 г. - „Този проект ще създаде нови работни места в България. Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа, транспортиран през газопровода, и ще могат да се изплащат по-високи пенсии, да се строят музеи и стадиони”
...............

Интересно ми е дали ще се намери журналист, който да попита г-н Примиера как ще коментира сега тези свои думи...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 15.04.201509:42

Лошо няма да си наивник - помага да преживееш моменти на криза и запазва психиката. Лошо няма и години наред да си запазиш наивитета - съхранява желанието за живот в дългосрочни периоди на нищета, предизвикана от независещи от теб причини. Наивитетът, обаче, когато си на върха на държавата е престъпен. Защото обричаш хиляди на мизерия.

Наивникът Борисов все още вярва, че единствената причина България да е на опашката на Европа по доходи, е имиджът на страната. И тръгна човека по Европата да лъска българския имидж, и евро-атлантически ориентира страната, едва ли не обявявайки война на лошата Русия.

Наивнико Борисов, дано никога не осъзнаеш, колко си вреден за страната и народа, щото при феноменалното ти Его, ще се гръмнеш. Дано никога да не проумееш, че липсата на инвестиции в страната ни не е имиджът, който имаме пред западняците, а свръхпроизводството на същите тези западняци. Дано никога не ти се наложи да пазаруваш от магазина, та да видиш заринатите щандове с всичко - от храни до автомобили в шоурумовете. Не инвестиции в нови производства и работни места й трябват на Европа, а пазари да си продава стоките.

И тук, наивнико Борисов, ти допусна две фундаментални грешки:

- Включи страната във всички малоумни операции на НАТО без да поискаш твърди квоти за възстановителни процес на разрушените страни. Затова американски и английски фирми възстановяват Ирак, затова американците еднолично търгуват с дрогата на Афганистан, затова нищо не получихме в замяна на участието (и жертвите) си, но похарчихме маса пари, дето можеха да се използват за нещо по-полезно. Всички държави смучат милиарди от Щатите за подкрепата си в пари и техника, само ние се чудим от къде да вземем назаем един въшлив милиард за да си вземем N-та ръка F-16, та да не закрием ВВС.

- Надупи страната ни на ЕС по повод кризата в Украйна, очаквайки потоци западни инвестиции заради нашата лоялност. От Европа нищо няма да дойде, наивнико Борисов - Европа е в криза от 2008-ма и се чуди как да си запази собствените производства, как да устиска на китайската промишленост, а ти чакаш инвестиции. Единственият ни шанс за инвестиции в промишленост беше дългосрочен договор за евтин руски газ в замяна на Южен Поток, а ти го проигра. Единственият шанс на родните производители беше облекчен режим за руския пазар в замяна на политическа подкрепа или поне неутралитет, а ти го проспа, бленувайки немски автомобилни заводи в България...

Пазари и евтини енергоносители й трябват на България, наивника рисува газови хъбове, да си ги слага Юнкер в рамка. Чудесна картина си нарисувал наивнико, видях я във вестника, картина на собствената ти некомпетентност, на обърканите ти понятия и визия, картина на четвърт вековната криза в България, за която и ти, наивнико Борисов, имаш вина. И съм сигурен, че народът няма да ти я прости - ще останеш в историята, като глупакът загубил толкова години на страната, колкото останеш на власт.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани