Съдът на ЕС реши, че ходенето до работа е работа | webcafe.bg
newscafe

Съдът на ЕС реши, че ходенето до работа е работа

Webcafe.bg, по BBC
11.09.2015, 18:05 (обновена 11.09.2015, 18:35)
метро

Снимка: © webcafe.bg

Много компании ще бъдат засегнати, очакват анализатори

Времето за пътуване от и до работа вече ще се смята за част от работното време, реши Европейският съд. Аргументът е, че някои служители могат да загубят около 10 часа на седмица за придвижване от вкъщи до работа и обратно. Това обаче се отнася само за тези, които нямат точно определен офис, а се движат в различни локации. Сред тях са социални работници, търговски представители, механици и т.н.

Една от основните цели е да се гарантира, че нито един служител в ЕС не е задължен да работи повече от средно 48 часа на седмица. Досега времето, прекарано в пътуване до работното място, не се смяташе като част от него.

Решението може да има огромен ефект за много компании, които ще трябва или да намалят работното време на служителите, или да увеличат заплащането им. Очакванията на анализаторите са бизнесът да започне да изготвя плътни графици, за да пренасочва служителите към най-близката до дома им локация.

Според съда това ще защити здравето и безопасността на работниците, което е залегнало в директивата на ЕС за работното време, защитаваща служителите от трудова експлоатация.

Коментатори на BBC изтъкнаха, че десетки британски компании може да се окажат извън правилата. Решението идва в любопитен за Испания момент - там тече важно дело срещу компанията за охранителни системи Tyco. През 2011-та година компанията закри офисите си и принуди служителите да пътуват до големи разстояния, за да инсталират сигнално-охранителните системи.

Oще: европейски съд  европейски съюз  извънреден труд  извънредно заплащане на служители  придвижване до работа  работна седмица  работно време  труд  трудова експлоатация 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 12.09.201508:52

Българските работодатели свикнали по стар комунистически маниер на пълно подчинение от страна на служителите си, също така по стар комунистически маниер, ще се опитат да заобиколят това решение на европейския съд. Защото, иначе, представете си как ще си плащат луксозните автомобили, и скъпите екскурзии? От друга страна пазара на труда в ЕС ще стане още по-привлекателен.

пп Не е споменато от кога влиза това решение, и кога да очакваме то да бъде ратифицирано от бг-властите.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани