Камерън внесе 4 искания за реформи в ЕС | webcafe.bg
newscafe

Камерън внесе 4 искания за реформи в ЕС

Webcafe, Reuters
10.11.2015, 17:04 (обновена 10.11.2015, 17:49)
дейвид камерън

Снимка: © getty images

Британският премиер Дейвид Камерън изложи исканията на Великобритания за реформи в Европейския съюз в писмо до председателя на Европейския съюз Доналд Туск. Отделно днес Камерън даде разяснителна пресконференция

Британският премиер Дейвид Камерън изложи исканията на Великобритания за реформи в Европейския съюз в писмо до председателя на Европейския съюз Доналд Туск.

Предложенията за реформи идват преди референдума във Великобритания за членството й в общността, който ще се проведе до края на 2017-та година.

Според Камерън, участието в това допитване ще е най-важното решение, което британските гласоподаватели ще трябва да вземат за бъдещето си.

Европейският съюз да играе по-малка роля в някои области от функционирането на своите страни членки, заяви британският министър-предедател, представяйки плановете си за реформа в ЕС.

"Никога не забравяйте, че сега ЕС обхваща 28 древни държави в Европа", каза в речта си Камерън. "Именно това разнообразие е най-голямата сила на Европа. Великобритания казва: нека да приветстваме този факт, нека да признаем, че отговорът на всеки проблем невинаги е повече Европа. Понякога той е по-малко Европа".

Брюксел би трябвало да позволява на парламентите на групи от страни членки да отхвърлят някои европейски норми, ако са против тях, изтъкна Камерън, като уточни, че Великобритания няма да иска правомощия за налагане на вето върху законодателството на ЕС.

По думите му, преговорите за преразглеждане на условията за членството на Великобритания в ЕС са навлезли в официален етап.

ЕС трябва да се промени и да стане по-конкурентоспособен, смята Камерън, за да може да се справи с предизвикателствата на икономики като Китай и Индия.

По въпроса с миграцията, британският премиер смята, че трябва да бъде ограничена миграцията от други страни от ЕС към Великобритания и подчерта, че принципът за свободно движение не трябва да се прилага за новите членове на ЕС, включително и Румъния и България, докато техните икономики не се доближат до британската.

"Имаме нужда от мерки за по-голям контрол върху миграцията от страни от ЕС", заяви Камерън. Лондон иска да контролира миграцията, като не позволява на имигранти от ЕС да се ползват от някои социални облаги за четири години.

Писмото до Доналд Туск, както беше очаквано, предствя главните предложения за реформа в ЕС в четири области, които да дават гаранции за интересите на Великобритания и останалите страни не-членки на еврозоната в единния пазар; да увеличават конкурентоспособността и намалят бюрокрацията; да изключат Великобритания от основния принцип за все по-близък съюз и по-големи правомощия за националните парламенти; да се борят със злоупотребите с принципа за свободно движение в ЕС.

В речта си Камерън каза, че ще е трудно да се получи съгласието на всички останали 27 държави членки за исканията на Великобритания, но изтъкна, че това не е "мисия невъзможна".

Ако лидерите на другите държави-членки не подкрепят исканите реформи, Камерън ясно заяви, че ще застане зад излизането на Обединеното кралство от ЕС.

По думите му, са необходими "необратими промени, които да предефинират отношенията на Великобритания с общността".

Обединеното кралство иска "ясно, правно обвързващо и необратимо" да бъде изключено от ангажимента за все по-тесен съюз със ЕС.

Във връзка с предстоящия реферндум, Камерън заявява, че "ако гласуваме да напуснем, тогава ще напуснем. Няма да има друго предоговаряне и друг референдум. Затова казвам на моите европейски колеги, с които преговарям, че това е последният ни шанс да оправим нещата - за Великобритания и за целия ЕС".

Британският премиер обвързва "европейският въпрос" не само с икономическата сигурност на Великобритания, но и с "националната й сигурност".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че е получил официално от британския премиер очакваното писмо с искания за реформи в ЕС.

"Потвърждение за получаване. С писмото на Дейвид Камерън преговорите... сега може да започнат", написа Туск в Twitter.

Европейската комисия раздели днес предложенията на Камерън в три групи - осъществими, трудни за приложение и много проблемни.

Сред най-проблемните ЕК оценява напомящите "пряка дискриминация между граждани на ЕС" предложения по отношение на контрола над миграцията. С тях се цели да се позволява на имигранти от ЕС да се ползват от някои социални облаги през първите четири години от пребиваването си във Великобритания.

ЕК определя това намерение като посегателство срещу свободата на вътрешния пазар на ЕС.

Като трудно приложимо, Комисята определя предложението за разделяне на подхода в общностната политика спрямо държавите от еврозоната и онези, които не са в паричния съюз.

Като приложими ЕК приема намеренията за повече власт на националните парламенти, с която те да могат да отхвърлят законодателство на ЕС.

ЕК определя писмото на Камерън до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с тези предложения и днешната му реч като началото, а не като край на преговорите.

Туск ще събере мненията на всички страни до края на месеца, за да види какво може да бъде обсъдено или решено на срещата на върха на Европейския съюз на 17 и 18 декември.

Председателят на Европейския съвет ще започне двустранни консултации с правителствата на останалите 27 държави членки на ЕС още следващата седмица.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че повечето британци подкрепят оставане на страната в ЕС, но разликата между двата лагера не е голяма и може да се стопи до реферндума.

 

Oще: британски министър председател  великобритания  дейвид камерън  доналд тукс  европейски съюз  ек  ес  камерън  лондон  миграция  обединеното кралство  отношения ес - великобритания  управеление 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

2 Spider | 10.11.201519:30

Тоест: Новите членове на ЕС са орки, които нямат право да работят и живеят в Англия, докато държавите им не започнат да бъдат невероятно развити (което без традиции в бизнеса като UK и без дядовците да са крали индийски, африкански, китайски и прочее богатства, трудно може да се постигнее). Бих написал дежурните три реда псувни и кълнене, но се чувствам щастлив днес и бих адресирал проблемите.

Проблеми:
1. Аз като българин хиляда пъти бих предпочел да живея в България, а не на място, пренаселено с азиатска гмеж и бледа дебела сган, интересуваща се основно от помощи, алкохол, дрога и видеоигри, в случай че България има работеща икономика и изпълнителна и съдебна власт. Тоест ако България достигне и наполовина UK по отношение на тези неща, повечето от българите няма да се занимават с прости дебели англичани.

2. Никъде нищо не се споменава за ограничаване на приемането на граждани на членове на British Commonwealth (БК) - където членуват истинските подчовеци от Индия, Пакистан, и две дузини карибски острои плюс невероятните братя от Африка - а тези хора са доста по-назад в развитието си от нас. Има доста облекчения относно тия подчовеци в имиграционен план, а Източна Европа (ИЕ) се гледат с лошо око. Причината - БК е създание на Елизабет II, а никой парламент не би казал, че кралицата греши по отношение на решението си. Плюс това трябва да се гласуват нови закони за имиграцията по отношение на тези страни. А и всякакви правозащитни организации ще ревнат, че се дискриминират горките цигани от Пакистан и Индия, плюс братчедите на Нджонго Присо. Много по-лесно е да се направи референдум за ЕС.

3. Икономиката на ЕС няма как да стане конкурентна на икономиката на комунистическа държава, която оперира както си иска по отношение на собственото си население и околна среда. Ако престанат да outsource-ват бизнеса си в Индия и Китай, МОЖЕ и да станат конкурентноспособни. Само че корпорациите, загрижени изначално за приходите повече, отколкото за държавата, в която първоначално са възникнали, не биха се гръмнали в крака (по отношение на приходите) така.

4. За ЕС е по-лесно да покажат от трите най-дългото на UK, отколкото да преебат изначалната идея на съюза. Ако на UK се позволи да диктува условията, по-горните страни, движещи малко или много съюза, могат да решат да се поставят ЯВНО в по-горна категория. Което ще доведе до финала на ЕС.

В заключение - Конрад Аденауер е бил прав да не иска дебелите бледи боклуци в ЕС - никой нормален европолитк не би уважил исканията на Камерън (предвид факта,че има намек за лоша преценка за приемането на България и Румъния в ЕС), а ако имахме нормални управници, те веднага биха скочили срещу явния акт на дискриминация против нас, отколкото да се усмихват на елитаристкия блед червей. А тоя сурикат под мен е тъп като гъз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

1 азът | 10.11.201518:30

Браво на Англия.
   

оценка

+0 -1