Все още има шанс за европейска Турция | webcafe.bg
newscafe

Все още има шанс за европейска Турция

Webcafe
25.11.2016, 08:21 (обновена 25.11.2016, 08:27)
ердоган

Снимка: © getty images

Според доклад на Европейския съвет за външна политика отношенията между ЕС и Турция все още не са стигнали до своя край

Въпреки че Европейският парламент гласува да "замрази" преговорите с Турция за присъединяване към ЕС, затруднените отношения между ЕС и Турция все още не са стигнали своя край, твърди нов доклад на Европейския съвет за външна политика.

Докладът "Проблем с релсите: как да се избегне катастрофата между Турция и ЕС" отбелязва, че отношенията са в криза след опита за преврат в Турция на 15-ти юли.

Това донякъде се дължи на мащаба на репресиите в Турция след преврата, но и донякъде на мудната реакция на ЕС след събитията - пропуск, за който няма някакво сериозно оправдание. Това прави невъзможно връщането към романтичния оптимизъм от 2005 г., когато започнаха преговорите за присъединяване.

Отказването на Турция от Европа, обаче, не е в интерес на самата Европа, тъй като това може да задълбочи допълнително съществуващите проблеми на страната и да я обърне към Русия. Освен това, ЕС и Турция са твърде взаимнозависими един от друг - особено по линия на икономиката, борбата с тероризма и миграцията, за да бъдат отношенията им напълно прекъснати.

Европейските лидери трябва да имат това предвид, когато се срещнат през декември и да се стремят да не слагат официален край на процеса на присъединяване на Турция. Това е и най-доброто действие, за да се инжектира кислород в заглъхващата турска демокрация.

Най-добрият начин Европа да демонстрира добра воля към Турция е да предложи на Анкара подобрен митнически съюз, който може да осигури икономически ползи за Турция в комбинация с политически критерии за предпазване от по-нататъшно влошаване на турската демокрация.

Според доклада груба грешка е фактът, че нито един държавен глава от ЕС не е посетил Турция след преврата. Освен промяна в това отношение, Европа трябва да комуникира по-добре към турското население причините за своите действия и да подчертае, че вратата към евентуално членство остава отворена.

От своя страна, Анкара трябва да разбере, че повторното въвеждане на смъртното наказание ще сложи край на всички надежди за евентуално членство в ЕС.

Докато президентът Ердоган подкрепя тази стъпка, многото членове на турския кабинет, които са против това въвеждане, трябва да направят по-голямо усилие и да говорят открито срещу подобно влошаване на стандартите за правата на човека в Турция.

Oще: анкара  европа  екщ  еп  ердоган  ес  идил  ислямска държава  русия  турция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани