Как Китай успя да спаси от изчезване пандите? | webcafe.bg
newscafe

Как Китай успя да спаси от изчезване пандите?

Webcafe
05.09.2016, 11:41 (обновена 05.09.2016, 11:49)
панда

Снимка: © Getty Images

Как Китай успя да опази от изчезване този рядък животински вид, който само преди 7 години беше "отписван" от експертите?

Световният символ на опазването на дивата природа - голямата панда - излезе от списъка на застрашените от изчезване животни.

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) обяви, че статутът на голямата панда е променен от "застрашен" на "уязвим" благодарение на ръста от 17% в популацията за последните 10 години.

Спасяването на пандата е сериозен успех на фона на предупрежденията от учените през 2009 г., че животното може да изчезне от планетата в рамките на 3 години.

В момента има 67 строго охранявани резервата за панди в Китай, в които живеят почти 2/3 от световната популация.

"Данните от серия мащабни национални проучвания показват, че предходният спад в популацията е ограничен и тя отново започва да нараства", се казва в съобщението на IUCN.

Организацията отчита ефективността на усилията за запазване на животинския вид, положени от китайското правителстов.

Според данните на IUCN в момента съществуват 1864 възрастни панди в Китай. Приблизителният брой на техните малки възлиза на 2060.

Как Китай успя да опази от изчезване този рядък животински вид, който само преди 7 години беше "отписван" от експертите?

IUCN посочва, че мерките за опазване на бамбуковите гори и повторно залесяване в Китай са допринесли значително за разширяването на горските площи, които са хабитат за голямата панда. Подобряването на условията за живот са довели до развитието на ново и по-издръжливо поколение.

"Спасяването на пандата показва, че когато науката, политическата воля и отдадеността на местните общности се съюзят, можем да опазим дивата природа и да подобрим биоразнообразието", посочва генералният директор на WWF Марко Ламбертини.

Един от най-големите проблеми пред възстановяването на стабилния брой на популацията при пандите, е фактът, че животното се отглежда трудно извън естествената си среда и не е склонно да се чифтосва със себеподобните си, когато е затворено в зоологическа градина.

Освен това, пандата има нужда да се хвани в продължение на близо 14 часа на ден, като консумира около 12,5 кг бамбукови листа и стръкове всеки ден - макар че храносмила само 17% от цялото количество храна.

IUCN отбелязва, че нарастването на популацията на голямата панда е повод за задоволство, доколкото подобен феномен се среща рядко при опазването на застрашени видове. В същото време, учените предупреждават, че положителната тенденция може да се окаже нестабилна.

"Макар че популацията се увеличава, прогнозите показват, че климатичните промени ще елиминират над 35% от бамбуковия хабитат на пандите през следващите 80 години, затова се очаква популацията на пандите да намалее", се казва в съобщението.

Oще: бамбук  бамбукова мечка  бамбукови гори  голяма панда  дива природа  застрашени видове  застрашени от изчезване животни  изчезнали животни  китай  климатични промени  опазване на дивата природа  панда  природа  червената книга 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани