Орбан иска България в Шенген, не вярва на Турция и Гърция | webcafe.bg
newscafe

Орбан иска България в Шенген, не вярва на Турция и Гърция

Webcafe.bg, БТА, Reuters
08.01.2016, 11:10 (обновена 08.01.2016, 14:01)
Виктор Орбан

Снимка: © Getty Images

Унгарският премиер смята, че Турция няма как да се справи с мигрантите, въпреки споразумението от края на ноември, според което страната получи 3 млрд. евро безвъзмездна помощ, за да задържи сирийците на своя територия

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е известен със скептичното си отношение към възможността на Гърция и Турция да се справят с миграцията през Средиземно море, заяви, че би било полезен ход България да бъде приета в Шенгенската зона на ЕС, а Македония да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да засили "защитата" си от стотиците хиляди прийждащи мигранти към Европа.

Унгарският премиер изрази своето мнение в интервю за унгарското обществено радио. Цитиран от Reuters, Орбан заяви, че ЕС се нуждае от нова защитна линия по северната граница на Гърция.

"Мисля, че следващата защитна линия, която трябва да изградим, е по протежението на северната граница на Гърция", са думите на унгарския министър-председател. Лидерът на крайно дясната партия Фидес ("Съюз на младите демократи") отново изрази съмнение в сподобността на Турция да ограничи мигрантския поток към ЕС.

"Не мисля, че само сделката с Турция ще бъде достатъчна", коментира той споразумението между ЕС и Турция от ноември 2015-та, според което турската страна трябва да ограничи мигрантския приток, като в замяна нейните граждани ще получат възможността за свободно предвижване в Съюза във възможно най-кратки срокове.

Отделно от това, ЕС отпусна на Турция безвъзмездна помощ от 3 млрд. евро за помощ на близо 2.2 млн. бежанци от Сирия и Ирак, които се намират на нейна територия. Около 250 000 от тях живеят в специално изградени от турските власти бежански лагери.

Останалите са се заселили в граничните райони и в големите градове.

Според някои оценки, Анкара е похарчила досега за осигуряването и поддържането на сирийците около 8 милиарда долара.

От днес Турция вече изисква визи за влизащите сирийци по вода и въздух.

"От 8 януари сирийците, които влизат в страната през нашите въздушни и морски граници, ще трябва да получават виза. Но на сухопътната ни граница ще продължи политиката на отворени врати", каза говорителят на турското външно министерство Танжу Биглич.

Въвеждането на визи е свързано с необходимостта от мерки срещу нелегалната миграция. Новият визов режим е необходим за по-внимателно наблюдаване на потока сирийци, които идват от страни като Египет или Либия.

Турция и Сирия обявиха отмяната на визовия режим през 2009 година.

Преди около месец крайнодесният унгарски политик заяви, че ЕС и Турция са сключили негласно споразумение за преместването от турска територия към страни от ЕС на 400- 500 000 сирийски бежанци. Той съобщи, че планът за преселването на мигрантите е бил обсъден на срещата на върха на ЕС в областта на миграцията в Малта през ноември. Въпреки това инициативата не е получила достатъчна подкрепа в ЕС.

Унгария беше сред първите страни в ЕС, които въведоха рестриктивна политика към предвижването на мигранти. Страната издигна ограда по южната си граница.

Oще: бежанска вълна  бежански поток  бежанци  българи  българия  визов режим  виктор орбан  ек  ес  мигранти  министър председател на унгария  ограда  турция  унгария  унгарска граница  унгарски премиер  шенген 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.