Цакалотос - наследникът на Варуфакис | webcafe.bg
newscafe

Цакалотос - наследникът на Варуфакис

Webcafe.bg, по Telegraph
06.07.2015, 17:48 (обновена 06.07.2015, 17:53)
евклид цакалотос

Снимка: © Getty Images

Досега Цакалотос отговаряше за международните икономически отношения и през април пое ролята на основен преговарящ в срещите с кредиторите.

Както се очакваше, новият финансов министър на Гърция, който ще поеме по трудния път на преговорите с Тройката, се казва Евклид Цакалотос.

Той беше избран днес, след като Янис Варуфакис подаде оставка.

Досега Цакалотос отговаряше за международните икономически отношения и през април пое ролята на основен преговарящ в срещите с кредиторите.

Икономист с оксфордско образование, Цакалотос има много по-общо с политическия елит с Уестминстър. Завършил е престожното St Paul's school в Лондон, преди да започне да учи политика, философия и икономика. Получава докторската си степен в Оксфорд през 1989 година.

55-годишният политик е роден в Ротердам. Досега той беше главен говорител по въпросите на икономиката и финансов министър в сянка на правителството на СИРИЗА.

За разлика от Варуфакис, той не е външен за партията - член е на СИРИЗА от почти 10 години и е депутат в гръцкия парламент от 2012 година. Както мнозина от неговите колеги левичари, Цакалотос също има по-скоро академична кариера, отколкото политическа. Преподавал е в университетите в Кент и в Атина.

Описван като "мозъка зад икономическата политика на СИРИЗА", той е автор и съавтор на шест книги, най-скорошната от които разследва причините за гръцката икономическа криза.

Според книгата Гърция е претърпяла две десетилетия на неолиберална модернизация преди настъпването на финансовата криза през 2008 година. Според Цакалотос резултатът от това е разрастване на социалното неравенство и нарастване на демократическия дефицит. Тезата му повтаря рефренът, познат на мнозина, според който ситуацията в Гърция е следствие не само от икономическата криза, но и от „кризата на демокрацията" в еврозоната.

За разлика от други в СИРИЗА обаче, които защитават излизането на Гърция от еврозоната, той е убеден, че мястото на държавата му е именно там.

Преди година Цакалотос се обяви срещу връщането на затворената икономика и подчерта, че пътят на националните държави се е сринал, а онова, от което имаме нужда, е международен вкус към всяка алтернатива.

Наскоро каза по време на конференция, че онова, за което се бори Гърция, не е специално отношение, а равноправно отношение в Европа.

Оставката на Варуфакис вероятно ще бъде приета с радост в Брюксел. Въпреки това не стилът на министъра е онова, което може да преодолее пропастта в преговорите между Гърция и кредиторите. По отношение на налагането на необходимите реформи, изглежда Цакалотос ще се съгласува с позицията на досегашния министър. С други думи, пише британският в. „Телеграф" независимо дали горчивото хапче за СИРИЗА ще дойде от Варуфакис или Цакалотос, то няма да бъде преглътнато лесно.

Oще: атина  гръцки финансов министър  гърция  дългова криза  евклид цакалотос  еврозона  ес  кредитори  мвф  министър  сириза  финансов министър 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.