"Ще пишем със сълзите си" | webcafe.bg
newscafe

"Ще пишем със сълзите си"

Webcafe.bg, по i-Tele, Le Figaro
08.01.2015, 16:14 (обновена 08.01.2015, 16:56)
д-р патрик пелу

Снимка: © www.facebook.com/patrick.pelloux.medecin.au.samu

"Ние бяхме враг от хартия и мастило"

"Загубих моите хора", казва през сълзи Патрик Пелу.

Лекарят от парижката Спешна помощ, който е и колумнист в Charlie Hebdo, е един от първите хора, които успяват да стигнат до редакцията след кървавата атака в сряда, при която загинаха 12 души.

Патрик Пелу разказва в интервю за i-Tele, че в момента на атентата се е намирал на 200 метра от Charlie Hebdo. Колегите му, които успяват да избягат от куршумите на атентаторите, веднага му се обаждат.

В първия момент Пелу помислил, че се шегуват, когато му казват: "Ела бързо, стреляха по нас".

Връща се в редакцията и изпада в шок, когато вижда катастрофата: "Беше ужасно. Много от хората бяха починали на място, бяха разстреляни като при екзекуция".

Без да губи самообладание, лекарят започва да оказва първа помощ на ранените: "Опитахме се да спасим останалите, които вече са по-добре".

Журналистите от сатиричния вестник са постоянен обект на заплахи, а Стефан Шарбоние-Шарб, редакционният директор на Charlie Hebdo, е под охрана. По думите на лекаря Шарб е споменал за заплахи още в началото на седмицата.

"В понеделник вечеряхме с Шарб и Луз (карикатуриста Реналд Лузие) и се шегувахме за новата година. На Шарб му беше поомръзнало да го пазят постоянно, но знаеше, че има рискове. Знаеше, че Charlie Hebdo се обсъждаше на фундаменталистките сбирки по цял свят".

"Ние бяхме враг от хартия и мастило".

Лекарят не може да удържи сълзите си, когато споделя, че съжалява, че не е успял да спаси приятелите си. Но е твърдо убеден, че оцелелите не трябва да се пречупват пред агресията на терористите.

"Много е трудно, всеки го боли, на всеки му е мъчно, всеки се страхува. Но вестникът ще продължи да съществува, те не са ни победили. Ще бъде трудно. Ще пишем със сълзите си", казва той и обещава, че няма да спре да се бори "срещу всяка форма на екстремизъм, срещу глупостта".

"Шарб, Кабю, Волински, Бернар Марис, Оноре, Елса, Тиню, Мустафа, охранителят, който се грижеше за нашата сигурност - те не си отидоха напразно", заявява Патрик Пелу.

Той предупреждава, че хората не трябва да позволяват да смесват отношението си срещу агресорите с отношението си спрямо мюсюлманите.

По думите му именно борбата срещу надигащата се вълна от расизъм във Франция е била една от обсъжданите теми в редакцията на Charlie Hebdo преди кървавата атака в сряда.

"Убиха хората, които искаха да пишат срещу расизма", споделя той и допълва: "Няма място за омраза срещу мюсюлманите. Всеки от нас - у дома, на улицата, във всекидневието - трябва да живее в ценностите на Републиката".

Oще: charlie hebdo  атентат  екзекуция  париж  патрик пелу  тероризъм  шарли ебдо 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.