Конфликт с назначението на Барозу в Goldman Sachs | webcafe.bg
newscafe

Конфликт с назначението на Барозу в Goldman Sachs

Webcafe
09.07.2016, 18:05 (обновена 09.07.2016, 18:11)
Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу

Снимка: © Getty images

Бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу предизвика вълна от критики, след като стана ясно, че той е назначен за съветник на американската инвестиционна банка Goldman Sachs във връзка с последствията от Brexit.

Барозу става директор без изпълнителни правомощия на Goldman Sachs International - международният клон на банката, базиран в Лондон.

"Жозе Мануел ще донесе на Goldman Sachs огромните си познания и опит, както и дълбоко разбиране за Европа, казват двамата главни изпълнителни директори на структурата Майкъл Шерууд и Ричард Нод.

Назначението му обаче предизвика критики от целия политически спектър.

Министърът на външната търговия на Франция Матиас Фекл написа в Twitter: "След като работеше зле на гражданите, сега ще работи за себе си в Goldman Sachs: Барозу е недостоен представител на стара Европа, която нашето поколение ще промени".

Колегите на Фекл от социалистическата фракция в ЕП също осъдиха решението на Барозу, като го нарекоха "скандално".

"Призоваваме за промяна на правилата, за да не се допускат назначенията на бивши европейски комисари", пише в обща позиция на френските социалисти, които предупреждават за скрит конфликт на интереси.

Барозу представляваше Европейската комисия в продължение на едно десетилетие до 2014 г., като преди това беше премиер на Португалия между 2002 и 2004 г.

"Познавам ЕС добре, разбирам британския контекст доста добре. Ако съветите ми могат да бъдат полезни при подобни обстоятелства, аз съм готов да помогна", казва Барозу пред Financial Times.

Goldman Sachs бяха сериозно обвързани в продажбата на комплексни финансови продукти, включително високорискови ипотеки, които допринесоха за световната финансова криза през 2008 г.

Въпреки критиките, назначението на Барозу отговаря на условията от правилника на Европейската комисия, която посочва, че комисарите носят отговорност пред институцията 18 месеца след края на мандата си.

"Очевидно е, че бившите комисари имат право да продължат с кариерното или политическото си развитие. Хората с голям опит и квалификация имат правото да продължат да играят водеща роля в обществения или частния сектор", се казва в позиция на ЕК.

Oще: brexit  goldman sachs  американска инвестиционна банка  банка  голдман сакс  директор без изпълнителни правомощия  европейска комисия  ек  ес  жозе мануел барозу  португалия  световната финансова криза  финансова криза 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

1 prqkor | 10.07.201610:27

Един вид благодарствено назначение. Доказателство на кой си служил.
   

оценка

+0 -0