Мир в Украйна няма, Русия иска ООН да се намеси | webcafe.bg
newscafe

Мир в Украйна няма, Русия иска ООН да се намеси

Webcafe.bg 14.02.2015, 08:35 (обновена 14.02.2015, 09:02)
Източна Украйна

Снимка: © Getty Images

Поне 30 души са загинали в източната част на Украйна за последните 24 часа

Русия предлага Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, с която да призове за спазване на примирието в Източна Украйна, влизащо в сила днес в полунощ. Досега международната организация така и не успя да приеме единен документ за отцепническия конфликт в Украйна, въпреки над 30-те заседания, заради правото на вето, използвано основно от Москва.

Сега обаче инициативата идва именно оттам, при това доста изненадващо. В текста, внесен от руски представители, е записано, че конфликтът в източните провинции на Украйна може да бъде разрешен изключително по мирен път, че е придобил трагични измерения с над 5400 жертви, както и че териториалната цялост и суверенитетът на страната не трябва да бъдат поставяна под въпрос.

Западните медии разглеждат Русия като победител в изтощителните преговори от началото на седмица, с които лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция се договориха с отцепниците за мир и изтегляне на тежкото въоръжение.

В последните няколко дни обаче боевете не стихват, като армията и бунтовниците се обвиняват взаимно в брутални нападения, включително и над цивилно население.

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи за жесток обстрел срещу цивилното население в град Артьомовск, извършен от сепаратистите. „Най-близката ни позиция е в Логвиново. Това е на около 32 км. оттам. Ние физически не сме можели да стреляме в това направление", отговори министерството на отбраната на самообявилата се Донецка народна република.

Спорен е моментът за амнистия на заловените военни командири и редови бойци, която нито бунтовниците, нито правителството изглежда имат желание да приложат напълно.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава утре и се очаква да се стигне до гласуване на руската проекторезолюцията, броени часове след влизането в сила на договореното примирие в Източна Украйна.

САЩ, другият основен играч в СС на световната организация, отдавна обвинява Кремъл в тайна подкрепа на бунтовниците с военна техника, което руските държавници многократно са отричали.

Миналата година Русия също предложи няколко проекта за резолюции за примирие, но бе бойкотирана заради анексирането на Кримския полуостров. Тогава САЩ определиха като „цинизъм" искането на Москва ООН да приеме документ за осигуряване на хуманитарен кордон за населението на стратегическия полуостров.

Oще: война в украйна  източна украйна  мир  оон  примирие  резолюция  русия  украйна 


Още от Свят

Най-коментирани