Путин защити Тръмп, но има ли вероятност за импийчмънт? | webcafe.bg
newscafe

Путин защити Тръмп, но има ли вероятност за импийчмънт?

Webcafe
18.05.2017, 10:43 (обновена 21.05.2017, 09:49)
344343434

Снимка: © Gettyimages

Според Путин "това е политическа шизофрения", но дали Тръмп не рискува импийчмънт?

"Ще трябва да упрекна Сергей Лавров, защото след като се върна от Вашингтон не разкри никаква тайна, нито на мен, нито на нашите служби" - казва Владимир Путин със закачлива усмивка. Изявлението му е направено в Сочи след среща с италианския външен министър Паоло Джентилони. "Ако американската администрация го счете за нужно, ще предоставим стенограмата от срещата между Лавров и Доналд Тръмп".

Путин внимава да не замесва много американския си колега, като уточнява, че "е оценил отправената му покана в Овалния кабинет".

Но относно строго секретната информация, която Тръмп бил казал на руснаците, руският президент нарича случая: "политеческа шизофрения", която пречи на работата на Тръмп. Поведение, което в същия момент "е смешно, но и страшно". Това е "нон сенс, който дори е трудно да си представиш". Путин е учуден, че "тези хора", имайки предвид медиите и конкресмените, които обвиняват Белия дом, "се опитват да предизвикат антируска вълна" в американското обществено мнение. "Или те не разбират вредата, която правят на собствената си държава, което значи, че са глупави или разбират всичко и тогава са опасни и корумпирани".

Междувременно гласовете за искането за импийчмънт на Доналд Тръмп се надигат все повече. Конгресменът от Тексас Ал Грийн обяви, че планира да внесе искане за отстраняване от длъжност на президента Доналд Тръмп.

До сега нито един американски президент не е бил отстраняван чрез импийчмънт. Ричард Никсън, въпрекеи скандала Watergate, подава оставка, когато Конгресът вече е направил първите стъпки по остраняването му.

На Тръмп наистина му се събра много. Първо обвиненията, че е съобщил на Сергей Лавров и на руския посланик във Вашингтон строго секретна разузнавателна информация по време на скорошното им посещение в Белия Дом, а после и разкритията, според които е оказал натиск на Джеймс Коми, бившия шеф на ФБР, "да остави на мира" Майкъл Флин, бившият съветник по национална сигурност на Тръмп, разследван за контактите си с Кремъл.

Тръмп може и никога да не стигне до процедура по импийчмънт, но все повече висши членове на американската администрация - почти изцяло представители на Демократическата партия - призовават Камарата на представителите сериозно да обмисли варианта за импийчмънт на Тръмп.

Какво е импийчмънт?

Импийчмънтът не гарантира сваляне от заемания пост, но е сериозен проблем за президента (или други високопоставен представител на администрацията), и е първата стъпка към свалянето му от поста.

Формално погледнато, импийчмънтът е официално обвинение в нарушение на правилата за управление, отправено от Конгреса срещу висш член на администрацията. То по никакъв начин не е присъда или признаване на престъпна вина само по себе си.

Как работи импийчмънтът?

В САЩ, Камарата на представителите единствена има правото да предяви обвинения, водещи до импийчмънт, срещу членове на администрацията.

Процесът започва с разследване за импийчмънт - то може да е стартирано от Министерството на правосъдието, от самия Конгрес, или от назначен специален съвет - резултатите от което са основа за предявяването на обвинения. Доказателствата след това се предават на Комисията по съдебни въпроси на Камарата на представителите, която ги разглежда и официално издава т.нар. "Проект за импийчмънт" (Articles of Impeachment).

След дебати в Камарата, законодателният орган гласува по Проекта за импийчмънт. Ако се събере просто мнозинство (50%+1) в полза на импийчмънта, президентът се счита за импийчнат.

Какво следва?

Оттам нататък Проектът за импийчмънт се изпраща на Сената за разглеждане и процедурни действия. Обвиненият може да се защитава, а Комисията по съдебни въпроси на Камарата на представителите действа като прокуратура. По време на процедурите по импийчмънт, Главният съдия на Върховния съд изпълнява функциите на съдия, а Сенатът е в ролята на съдебни заседатели.

Ако мнозинство от две трети от сената гласува срещу президента, въпросът е приключен - президентът и свален от длъжност.

Защо има призиви за импийчмънт на Тръмп?

Администрацията на Тръмп е във фокуса на скандали, но повечето призиви за импийчмънт или предложения да се стартира разследване се въртят около потенциално тайно споразумение между щаба на Тръмп и опитите на Русия да повлияе на президентските избори през 2016 г.

Има доста основания за това: американски институции открито твърдят, че Русия активно е влияла на изборите през 2016 година, приближени до Тръмп са имали редовни контакти с висши представители на Русия през кампанията и преходния период (най-вече с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк), а самият Тръмп назова пред национална телевизия разследването на кампанията му като причината да реши да уволни бившия шеф на ФБР Джеймс Коми. Фактът, че президентът е съобщил дълбоко засекретена информация на руски представители (включително Кисляк) само предизвиква още по-голямо учудване, въпреки че може и да не е свързано с тези разследвания.

Призивите за импийчмънт като цяло изтъкват опасения, че Тръмп се опитва да спре или възпрепятства разследвания за връзките на щаба му с Русия (Белият дом и Тръмп отричат).

Може ли Тръмп да бъде импийчнат за 'разкриване' на засекретена информация на Русия?

Решението на Тръмп да обсъжда свръхсекретни разузнавателни данни с руски представители формално изглежда в рамките на закона. Като президент той има конституционните правомощия да решава дали американското правителство счита дадена информация за секретна, и може да обсъжда американска разузнавателна информация с когото пожелае. Не така стоят нещата с други висши представители на американската администрация, които вероятно биха се озовали в затвора, ако бяха направили същото като президента.

Това обаче не е единственото опасение, както изтъква правният блог Lawfare. Решението на Тръмп да разкрие свръхсекретна информация теоретично би могло да изложи на риск живота на американци или да застраши сериозно отношенията за споделяне на разузнавателни данни с други държави. Сътрудничеството с други страни е важна част от разузнаването на САЩ - страната просто няма достатъчно ресурси, за да събира всичката разузнавателна информация, която е нужна за информирани действия.

В зависимост от това защо е решил да го стори, Тръмп може да е нарушил дадената клетва при встъпване в длъжност, когато е разкривал разузнавателните данни пред руснаците (не, не е престъпен акт да бъде нарушена тази клетва). Има обаче важни уговорки в този случай: Тръмп може например да е действал от стратегически съображения, когато е разговарял с руските представители.

Запознати обаче отбелязват, че изглежда Тръмп просто се е хвалил на руснаците до каква разузнавателна информация има достъп. Ако това е единствената причина, поради която той е разкрил информацията - проява на проста небрежност или нехайство - критиците му могат да твърдят, че издаването на разузнавателната информация е било сериозно нарушение на клетвата му да "запазва, защитава и брани Конституцията на САЩ" и "добросъвестно да изпълнява длъжността на Президент на САЩ."

Дали нарушаването на клетвата при встъпване в длъжност е достатъчно за обвинения, водещи до импийчмънт?

Категорично да. Трима американски президенти са били изправени пред импийчмънт или са били импийчнати в историята на САЩ. И тримата са били обвинени в нарушения на дадената клетва.

Ендрю Джонсън, който става президент след убийството на Ейбрахам Линкълн, изненадва много от съюзниците си, като предлага амнистия на висши представители на Конфедерацията и налага вето на защитата на гражданските права на бившите роби. Това води до вълна от гняв срещу него в Конгреса, която води до импийчмънта му на база "нехайство към високите изисквания на дадената от него клетва при встъпване в длъжност".

За Ричард Никсън, който е бил подложен на процедура за импийчмънт след разкриването на връзката му със скандала "Уотъргейт", обвинението гласи, че е действал "в противоречие на дадената клетва".

Бил Клинтън, който бе подложен на процедура за импийчмънт след лъжа под клетва за връзката, която е имал със стажантка в Белия дом, обвинението е било, че той е действал "в нарушение на конституционната си клетва".

Водил ли е някога импийчмънтът до сваляне от поста?

Не. Двама президенти, които са били импийчнати - Клинтън и Джонсън, впоследствие са реабилитирани в Сената. Никсън не е импийчнат, защото подава оставка от поста си, преди Камарата на представителите да завърши процедурата по импийчмънт (въпреки че масово се смята, че би бил импийчнат и свален от поста, ако се беше опитвал да не приеме обвиненията).

Възможен ли е импийчмънт на Тръмп?

В момента има много малка вероятност Тръмп да бъде импийчнат, при положение че сега президентът има зад себе си Конгрес, контролиран от неговата партия. Ако републиканците в Камарата на представителите станат жертва на опозиционна вълна в изборите в средата на мандата им - през 2018 г., което доведе до контрол на Камарата от демократите, сегашните призиви за импийчмънт ще имат по-голяма тежест.

Oще: владимир путин  доналд тръмп  импийчмънт  процедурата импийчмънт  рискува ли тръмп импйчмънт 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.