ЕК готви мостови кредит от 7 млрд. евро на Гърция | webcafe.bg
newscafe

ЕК готви мостови кредит от 7 млрд. евро на Гърция

Webcafe.bg, по Ekathimerini, Reuters
15.07.2015, 13:59 (обновена 15.07.2015, 14:06)
гръцкият финансов министър евклидис цакалотос на заседание на еврогрупата

Снимка: © Getty Images

Решението дали да се отпусне заемът ще се постави в зависимост от гласуването на данъчните реформи в Атина днес

Европейската комисия планира да предложи на Гърция 7 млрд. евро мостови кредит, който да покрие финансовите нужди на страната за месец юли.

Предложението ще бъде направено през Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM), съобщава Reuters, като се позовава на източник от ЕК.

Предложението предвижда мостовият заем да има максимален матуритет от 3 месеца и да бъде изплатен на Европейския механизъм за финансова стабилност с парите, които Гърция би трябвало да получи от спасителния фонд на Еврозоната - Европейския механизъм за стабилност (ESM) по новата тригодишна програма за 86 млрд. евро.

За разлика от ESM, който е гаранционен фонд на Еврозоната, EFSM се финансира от всички 28 страни-членки на ЕС през бюджета на съюза. За да бъде отпусната сума от него, е нужно одобрението на всички 28 правителства, а не само на 19-те.

Чехия и Великобритания са сред страните, които най-силно се съпротивляват на идеите за финансиране на Гърция през EFSM.

Решенията в EFSM се вземат с квалифицирано мнозинство, което означава, че ако 16 страни, представляващи 65% от населението на ЕС, подкрепят проекта, той може да влезе в сила.

Според предложението на ЕК, Гърция ще може да получи целия транш от 7 млрд. евро наведнъж, което ще й позволи да плати облигациите, задържани от ЕЦБ в понеделник, и да върне просрочения дълг пред МВФ.

Очаква се предложението на ЕК да бъде обсъдено по-късно тази вечер от финансовите министри на ЕС - с други думи, решението ще се постави в зависимост от гласуването на данъчните реформи в Атина днес.

Oще: бюджет  гърция  емс  емфс  заем  мнозинство  мостови кредит  финанси 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.