Янис Варуфакис в афера „среден пръст“ | webcafe.bg
newscafe

Янис Варуфакис в афера „среден пръст“

Webcafe.bg, The Telegraph 16.03.2015, 14:50 (обновена 16.03.2015, 17:39)
Янис Варуфакис

Снимка: © Getty Images

Варуфакис задмина по рейтинг харизматичния премиер Алексис Ципрас, който наскоро го насърчи горещо по-малко да говори и повече да действа

Позитивните сигнали на Берлин към гръцкото правителство са на път да се изпарят, след като финансовият министър Янис Варуфакис изнесе скандална реч, отразена от германските телевизии най-вече със средния пръст, който той размахва по адрес на германските управляващи.

Варуфакис, наричан „рок звездата" на гръцката политика, се замесва в пореден публичен скандал - и то броени дни, след като военният му колега Панос Каменос заплаши Германия, че ще я „наводни" с бежанци, ако Атина не получи удължаване на европейско финансиране, за да избегне фалит.

„Личните атаки на гръцки министри срещу Германия и германските управляващи трябва да спрат", коментира германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел.

Варуфакис веднага се оправда, че клипът е монтаж. Той се включи в ефира на телевизия ARD и заяви, че не се е държал по такъв начин, както и че никога не е показвал среден пръст.

„Гърция трябваше да обяви, че фалира през 2010 г. в рамките на еврозоната, да завре среден пръст на Германия и да каже: „Ето, може да се оправяте сами", казва Варуфакис в излъчения в праймтайма снощи скандалния запис, придружен със съответния жест.

Става дума за негова реч в Загреб през 2013-та година, когато Варуфакис, още далеч от властта, говори срещу спасителния заем за Гърция в замяна строга програма за реформи и икономии - една от предизборните мишени на еврокомунистите от СИРИЗА.

Операторът на телевизията Алесандро Дел Прет заяви в отговор, че не е правил монтаж и че кадрите са съвсем истински. „Видеото абсолютно не е фалшиво. Монтирах 6-минутен запис от негова реч в Загреб, която продължи 57 минути", написа той в Twitter.

Моментът за Гърция е ключов, тъй като страната трябва да покаже своята платежоспособност - Атина трябва да плати днес 580 милиона евро на Международния валутен фонд, а в края на работната седмица още 340 милиона евро.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова и гръцката, и германската страна да охладят страстите. „Разбирам германските политици, защото много пъти те са основна мишена на тези коментари", допълва полякът, според когото въпреки трудните преговори, Гърция ще остане в еврозоната, защото напускането й ще е „катастрофална глупост".

Oще: атина  германия  гърция  заем  международен заем  скандал със среден пръст  среден пръст на варуфакис  янис варуфакис 


Още от Свят