Шотландия забранява отглеждането на ГМО | webcafe.bg
newscafe

Шотландия забранява отглеждането на ГМО

Webcafe.bg, БГНЕС
09.08.2015, 14:34 (обновена 09.08.2015, 14:37)
Генетично модифицирани посеви от соя

Снимка: © Getty Images

Според решение на Европейския парламент всяка страна-членка на Съюза може да се позове на социално-икономически причини, на такива свързани с околната среда или развитието на територията, за да се противопостави на отглеждането на ГМО

Шотландия реши да забрани отглеждането на генно-модифицирани култури на своя територия, за да запази статута си на зелена и чиста страна. Това съобщи министърът на селското стопанство Ричард Локхийт.

Шотландия е решила да се възползва от новите европейски правила, позволяващи на страните индивидуално да отказват отглеждането на разрешени от Евросъюза ГМО, предаде АФП.

Разтревожен съм, че евентуално разрешение за отглеждането на ГМО може да накърни нашия образ на чиста и зелена страна и да навреди на продоволствения отрасъл, който носи 14 милиарда лири, казва Локхийт в публикувано комюнике.

Според решение на Европейския парламент всяка страна-членка на Съюза може да се позове на социално-икономически причини, на такива свързани с околната среда или развитието на територията, за да се противопостави на отглеждането на ГМО на своя територия, макар такова разрешение да е било дадено от Брюксел за съответните семена.

Британското правителство е по-благосклонно към ГМО, но селскостопанската политика е децентрализирана и е от компетенцията на правителствата на автономните региони на страната.

Oще: гмо  забрана  отглеждане  ричард локхийт  шотландия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.