Орбан предлага план за защита на Европа | webcafe.bg
newscafe

Орбан предлага план за защита на Европа

Webcafe, по БНТ
16.04.2016, 20:20 (обновена 16.04.2016, 20:34)
виктор орбан

Снимка: © Getty Images

Орбан отдавна призовава за реформи в Шенген

Унгарското правителство има план за защита на Европа от бежанската вълна, който нарича „Шенген 2". 10-те точки в него акцентират върху необходимостта да се защитят европейските граници и бежанците да бъдат държани извън територията на ЕС.

Това е идеята за т.нар. Горещи точки на територията на Турция и страните от Северна Африка - основните изходни точки на миграционния поток. Планът предвижда молбите за убежище да се разглеждат извън територията на ЕС.

Първостепенна роля остава охраната на вътрешните граници. „Ако една държава е неспособна да се справи с този свой ангажимент, трябва да поиска помощ от други страни-членки или от европейската Агенция за защита на външните граници", се казва в документа, изготвен от Будапеща. До момента Австрия например предостави помощ на Словения и на Македония, за да опазят границите си от масово нахлуване на имигранти.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан се готви лично да представи плана на колегите си от няколко държави-членки на ЕС, сред които е и Германия. Междувременно процесът по връщането на мигранти от Гърция в Турция върви много бавно, тъй като имигрантите масово подават молби за убежища, за да могат да останат на територията на ЕС.

Бежанската вълна накара редица държави да затворят границите си и да върнат граничния контрол, което противоречи на Шенгенското споразумение за свободно движение на хора, стоки и услуги.

Oще: бежанска криза  виктор орбан  връщане на бежанци в турция  европейски съюз  миграционен натиск  охрана на границата  турция  унгария 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани