ЕК размаха пръст на Полша заради намеса в медиите | webcafe.bg
newscafe

ЕК размаха пръст на Полша заради намеса в медиите

сенат, полша

Сенатът в Полша постави обществените медии под безпрецедентен контрол, което предизвика реакцията на ЕК

ЕС заплаши с безпрецедентна процедура Полша, заради нарушаването на основни европейски ценности.

Това се случи, след като полският парламент прие закон в последните дни на 2015-та, с който поставя обществените медии в страната под контрола на управляващата консервативна партия.

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер заяви пред неделното издание на в-к "Франкфуртер алгемайне цейтунг", че има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение.

В сряда и четвъртък полският сенат прие противоречив закон, според който мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно, а въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище.

В следващото заседание на ЕК на 13 януари ще бъде отделено специално внимание на това полско решение, тъй като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е включил въпроса в дневния ред.

Възможно е да бъде задействана процедура, съзадена през 2014-та, която засяга страни, в които има "риск за правовата държава".

Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени, ЕК може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности, коментира немското издание.

Санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото й на глас в Европейския съвет, подчертава вестникът, макар че това не се случи, дори когато правителството на Орбан в Унгария наложи сериозна медийна цензура.

Въпреки това Йотингер смята да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари, става ясно от неговото изявление.

 

Oще: варшава  гюнтер йотингер  ек  ес  жан-клод юнкер  медии  медийна свобода  намеса в медиите  полша  свобода на словото  франкфуртер алгемайне цейтунг  човешки свободи 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.