Държавите от ЕС ще могат да връщат мигранти | webcafe.bg
newscafe

Държавите от ЕС ще могат да връщат мигранти

Webcafe.bg, БТА
23.09.2015, 11:25 (обновена 23.09.2015, 11:38)
затвореният гкпп хоргос в сърбия на границата с унгария

Снимка: © Getty Images

Държавите, които приемат разселени мигранти, ще получават по 6000 евро на човек, като половината от тази сума ще бъде изплащана предварително

Държавите от ЕС ще имат правото да откажат да приемат мигранти, ако преценят, че те са заплаха за националната им сигурност.

Това гласи пояснение на Европейската комисия по повод одобрените квоти за разселването на хиляди кандидати за убежище, предаде БТА.

Съветът на ЕС прие, че от схемата ще се възползват единствено Италия и Гърция, а разселваните ще бъдат граждани на Сирия, Ирак и Еритрея. Великобритания засега се възползва от правото си да не участва в разпределението. Унгария, която не прие да участва в предишна квотна схема, снощи се е съгласила да приеме 1 294 кандидати за статут.

Държавите, които приемат разселени мигранти, ще получават по 6 000 евро на човек, като половината от тази сума ще бъде изплащана предварително. Италия и Гърция ще получат по 500 евро на разселен, за да покрият разходите по превозването му до приемащата държава.

България ще приеме незабавно 852 бежанци, пристигнали досега в Италия и Гърция. Това се посочва в решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи от вторник.

Уточнява се, че 201 от мигрантите ще пристигнат от Италия, а 651 ще пристигнат от Гърция. Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400 чужденци.

Общият брой на разселените у нас би следвало да достигне 1352-ма души.

Европейският съвет се събира на извънредно заседание тази вечер, за да обсъди отново кризата с мигрантите.

Oще: бежанци  заплаха  имигранти  квота  квоти  мигранти  национална сигурност  разселване 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани