Цената на петрола удари фатално бюджета на Саудитска Арабия | webcafe.bg
newscafe

Цената на петрола удари фатално бюджета на Саудитска Арабия

Webcafe.bg, BGNES
29.12.2015, 08:14 (обновена 29.12.2015, 08:25)
петрол

Снимка: © Getty Images

Кралството отчита 98 милиарда долара по-малко приходи през 2015

Рекордно висок бюджетен дефицит за 2015-та обяви Саудитска Арабия. Хазната е загубила 98 милиарда долара, заради рекордния спад на цените на петрола на световните пазари.

Представители на финансовото министерство на кралството обявиха, че приходите на страната са 608 милиарда риала (162 млрд. долара), което е далеч под стойността от миналата година. Публичните разходи са 975 млрд. риала (260 млрд. долара).

От 4 декември цените на петрола вървят надолу, след като на срещата на ОПЕК министрите на държавите-производителки не стигнаха до общо решение относно квотите за производство. Световните петролни запаси в момента са увеличени до рекордни нива, след като Саудитска Арабия, Русия и Ирак засилиха добива.

Пазарът е свръх-запасен с 2 милиона барела дневно, което е около 2% от световното производство.

Преди година Саудитска Арабия не позволи на ОПЕК да вдигне цените чрез ограничаване на добива с надеждата, че ниските цени ще отстранят конкурентите й (основно производителите на шистов петрол в САЩ) от бизнеса и ще запазят пазарния дял на кралството.

С настоящите цени на петрола прогнозите за финансовото бъдеще на Саудитска Арабия са изключително мрачни. Според доклад на МВФ, разпространен през октомври, най-големият производител на петрол в света, ще свърши парите в рамките на следващите пет години или дори по-малко, ако световните цени на петрола се задържат на нива около 50 долара за барел.

Към момента цената е около 36 долара за барел.

Oще: автомобили  барел петрол  борса  брент  гориво  долари  износител на петрол  пазари  петрол  петрол брент  петролна борса  петролни борси  произодител на петрол  саудитска арабия  цена за барел  цени  цени на петрола 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 04.01.201619:22

>Почти всички държави в Азия могат да минат за дракони или икономически тигри

Вероятно в твоята глава почти всички държави също могат да минат за G-7, BRICS или даже бивши републики от СССР, особено ако току-що си се объркал и си сложил Индонезия в BRICS, щото почвала с И, и то, нали, съкращението може да значи всичко.
Смисълът, в който обаче се ползват тези термини, е доста конкретен.
Непознаването на семантиката на широко разпространени и утвърдени термини показва лоша обща култура.

>Освен това имаме държави като Индия, Китай, Индонезия, Казахстан, Монголия - те всички се развиват много добре, без да са " дракони"

Факт.
Който няма нищо общо с това, че "четирите азиатски дракона" включва точно определени държави, и, по-точно, не тези, които ти предположи.

>Колкото до невъзможността на Русия да се преориентира

Виждам оправдания.
Това, че съществуват причини, поради които Русия се затвърди като икономика, базирана на износ на природни ресурси (очевидно ще има - все пак това е факт, който се е случил, значи необходимо има причини), изобщо не означава, че не е било възможно да се развият по друг начин. Примерите, които посочих, показват, че възможност има, въпросът е дали ще я преследваш, или ще предпочетеш по-лесния вариант - да добиваш това, което природата е заложила в земите, в които си се случил да обитаваш.
Руснаците предпочетоха по-лесния вариант. Този избор никога не е бил извън техния контрол. Да, отлично знам, че обратното твърдение е обикновената апологетика на хората с манталитет на жертва - "нямаше как, нямах избор", докато това, което всъщност липсва, е сила на духа.

>до идването на Путин, който стабилизира нещата

Абсолютно аналогично Борисов "стабилизира" България - "стабилност" е най-ключовата дума в полемиката на ГЕРБ.
Българската стабилност, както и руската, означават стабилен контрол на престъпни групи, стабилна корупция, стабилна липса на законност, стабилно неработеща съдебна система, стабилно корумпирана политическа клика, която стабилно се е установила в управлението на държавата и стабилно работи да запази това стабилно статукво.
Сещаш ли се от колко години Путин управлява Русия? Е - това е стабилно. Още няколко години от същата стабилност и ще настигне другите държавни глави като него - Кадафи, Хюсеин, ал-Башир баща и син, Живков и прочие.
Погледни списъка на "стабилните", виж в какъв прекрасен клуб с какви прекрасни хора членува Путин:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_current_longest_ruling_non-royal_national_leaders
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

23 Бегущий Волк | 01.01.201612:24

А аз бях сам в скромна кръчма в Прага, Чехия. Хората около мен празнуваха, бяха усмихнати, весели, дори някои тупаха по рамото стария рокер и му поръчваха още водка... Обаче на стария рокер въобще не му и пукаше - здраво се освини, прибра се, изкъпа се и... Вече ви пише! Добре сте у Бантускотия - даже гледате Ел Президенте да ви поздравява.

Деоуин,

Почти всички държави в Азия могат да минат за дракони или икономически тигри. Сигурно някой е определил точно тези за "дракони", но това е просто условно, а и не е част от ежедневието ми. Освен това имаме държави като Индия, Китай, Индонезия, Казахстан, Монголия - те всички се развиват много добре, без да са " дракони".

Колкото до невъзможността на Русия да се преориентира бързо за 25 години - най-напред имахме Елцин, който разпродаде.страната. Петролните фирми добиваха нефт и плащаха нищожни такси на правителството. Изобщо, разграден двор. Преживяха две икономически кризи, свързани и с поевтиняването на рублата. И така до идването на Путин, който стабилизира нещата. Да виждаш милиарди долари помощ отнякъде?! Не, със собствени сили, без задължения и т.н.

Само с единия ти пример показваш недостатъчна проученост на въпроса - за Германия евтини кредити и безвъзмездна помощ; за азиатските "дракони" безвъзмездна помощ; за Израел всяка година милиарди безвъзмездна помощ. Докато Русия е "другият полюс", противникът, конкурентът. Повален е удобен. Кой и защо да му помага, като след това той отново ще бъде толкова силен, че да налага мнението си?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

22 Mile Manolov | 01.01.201610:39

а аз па гледах пиян върховнио главнокомандващ на скотия по телевизоро... некаде около нова година беше!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

21 Борката | 01.01.201605:33

Абе йоанът не беше ли приет за резервна валута тая година?Само някои финансисти не го разбраха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 01.01.201600:46

>Това, че посочваш няколко държави не говори в твоя полза

Не разбирам кое според теб е "моя полза". Аз лично не виждам такава.
Целта на посочените няколко примера е да опровергая твоята хипотеза, че е било невъзможно и извън контрола на руснаците да ориентират икономиката си към нещо различно от добиване на суровини. Напомням ти, че един единствен контрапример е достатъчен да отхвърли напълно една научна хипотеза. Да, предположих, че хипотезата ти е научна. Ако, вместо това, е просто твой предразсъдък, в който вярваш безпрекословно, то, да, не подлежи на опровергаване, в който случай се извинявам, че подходих към него рационално.

>Четирите азиатски дракона - кои имаш предвид?

Извинявай, предположих повече обща култура, отколкото явно имаш. Държавите са Хонг Конг, Южна Корея, Тайван и Сингапур. Китай не е от тях. Съответно, последният ти параграф е напълно лишен от смисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

19 Бегущий Волк | 01.01.201600:36

Това, че посочваш няколко държави не говори в твоя полза. Примерите ти са недостатъчно проучени. Давам пример - Япония е взета под смериканска "закрила" и постановява в конституцията си, че е пацифистка държава, т.е.не отделя средства за отбрана. Първите свежи попълнения от валута са чрез проститутките край американските бази и войната в Корея, закъдето японците изнасят оръжие и боеприпаси. Дотогава - глад и мор.

Германия, по-скоро Западна Германия, се възстановява покрай плана Маршъл. Много от предвоенните заводи остават в съветски ръце и Източна Германия. Германия да, но след 75-76 г. и то с американска помощ и финансиране като бастион пред СССР.

Четирите азиатски дракона - кои имаш предвид? Китай, Ю. Корея, Тайван и?! Ю. Корея е отново с ам3риканско финансиране и защита. Китай не е коректен пример, защото се отвори към света в последните години, прави само смесени фирми и ползва наготово чуждо ноу-хау. Индия?! Индонезия?!

Мога да те уверя, че изгледи Русия да тръгне по пътя на Китай никога не е имало. Първо, по отношение на технологиите винаги е била много напред. Китай преди 2 години построиха първи самолетоносач. Второ, смесени фирми между Запада и Русия бяха почти изключени - бившият враг лежи в прахта и губи пазари. За какво да помагаме на конкурент. Трето, равнището на заплатите и жизнения стандарт бе съвсем различно, а за капак мнозина китайци все още работят за шепа ориз. Четвърто, перманентна криза в Русия, докато китайците съумяха да ползват пазарна икономика под шапката на комунизма и да стигнат до икономика номер 1 на планетатата. Има много за дискутиране, но няма смисъл, особено в момента.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 31.12.201518:40

>Не си Не си Не си Не си Не си

Изглеждаш доста убеден за доста подробности от живота на човек, за когото няма как да знаеш нищо.
Има ли добра причина, или просто изпитваш остра нужда да се чувстваш убеден, че нещо е именно така, както би ти било най-удобно?

>Русия бе в перманентна криза след разпада на СССР. Нямаше нито време, нито възможност да развие друга индустрия или износ, освен добивния сектор и износът на суровини

По начина, по който го казваш, това тяхно развитие изглежда напълно извън контрола на руснаците, изцяло екстернализирано към някакви обстоятелства, които не са в техните ръце.
Тази хипотеза, обаче, напълно се опровергава тривиално с няколко примера - Япония И Германия след ВСВ, както и 4те азиатски дракона.
От тези примери става ясно, че явно е възможно държава в доста лошо положение (например, следвоенно) да се превърне в сериозна промишлена сила, и не е вярно, че единствената опция в такъв случай е да се наблегне на производството на суровини.
Ерго, руснаците сами са си го избрали. Със собственото си действие и/или бездействие. Тоест, те си носят пълната отговорност, че са развили икономиката си в посока производство на суровини, това развитие не е нещо, което е било извън техния контрол.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

17 Бегущий Волк | 31.12.201513:17

За какви мускули ми говориш в случая?! Ислям, Мека, Медина. Свещени за глобалната ислямска цивилизация места, като основната маса мюсюлмани са в Югоизточна Азия. Само от ислямски туризъм СА може да печели милиарди годишно - няколко търговски марки наведнъж.

Русия, Венецуела... Дрън-дрън. Държави на духа. Не си живял в дефицит, затова не знаеш, че всичко струва пари. Не си закъсвал на затънтено шосе с автомобила, не ти се е налагало да свършиш работа само с оскъдни инструменти, просто си задоволен. Не са ти спирали достъпа до технологии, не са ти налагали санкции, не са те крали... Затова така говориш!

Русия бе в перманентна криза след разпада на СССР. Нямаше нито време, нито възможност да развие друга индустрия или износ, освен добивния сектор и износът на суровини. Това не е Китай, който масово копира, изгражда единствено смесени фирми и поддържа нисък курса на националната си валута. Ако бе тръгнала по този път, Русия нямаше да бъде приета в СТО. Отделно, заради икономическите проблеми Русия закъсня с формирането на доминирани от нея наднационални организации, така че да елиминира влиянието на САЩ и другите от англоезичната "петорка".

Изобщо, всичките са гов.на, но традиционно вниманието се насочва само към Русия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 30.12.201517:57

>не сте прави, че ще "залезе"

Вярно няма как СА да залезе. За да залезе е необходимо първо да е изгряла.
Държавите от Близкия изток, Русия и Венецуела "греят" единствено със светлината на миньори и копачи на ресурсите, които измъкват от недрата на земята под краката им.
За да копаеш ресурси се искат ръце, крака, мускули, не и мозък.
От моя гледна точка това ги прави праисторически, пре-цивилизационни общества, общества от хора, чиито мозъци не са им нужни за това, с което се занимават.
Човешката цивилизация грее не с мускули, а с интелект, защото именно интелектът, а не мускулите, ни отличава от останалите животински видове.
Ако искаш да разбереш къде грее най-силно човешкият дух, погледни къде работи най-усърдно и плодоносно човешкият интелект, а не човешките мускули.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

15 Spider | 30.12.201517:41

Хак да им е. А че британците са подчовеци, това е универсална истина (говорим за обикновенния британец, които бие обикновенния руснак по тъпота. Обикновенния българин е много над двамата.).
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани