Цената на петрола удари фатално бюджета на Саудитска Арабия | webcafe.bg
newscafe

Цената на петрола удари фатално бюджета на Саудитска Арабия

Webcafe.bg, BGNES 29.12.2015, 08:14 (обновена 29.12.2015, 08:25)
петрол

Снимка: © Getty Images

Кралството отчита 98 милиарда долара по-малко приходи през 2015

Рекордно висок бюджетен дефицит за 2015-та обяви Саудитска Арабия. Хазната е загубила 98 милиарда долара, заради рекордния спад на цените на петрола на световните пазари.

Представители на финансовото министерство на кралството обявиха, че приходите на страната са 608 милиарда риала (162 млрд. долара), което е далеч под стойността от миналата година. Публичните разходи са 975 млрд. риала (260 млрд. долара).

От 4 декември цените на петрола вървят надолу, след като на срещата на ОПЕК министрите на държавите-производителки не стигнаха до общо решение относно квотите за производство. Световните петролни запаси в момента са увеличени до рекордни нива, след като Саудитска Арабия, Русия и Ирак засилиха добива.

Пазарът е свръх-запасен с 2 милиона барела дневно, което е около 2% от световното производство.

Преди година Саудитска Арабия не позволи на ОПЕК да вдигне цените чрез ограничаване на добива с надеждата, че ниските цени ще отстранят конкурентите й (основно производителите на шистов петрол в САЩ) от бизнеса и ще запазят пазарния дял на кралството.

С настоящите цени на петрола прогнозите за финансовото бъдеще на Саудитска Арабия са изключително мрачни. Според доклад на МВФ, разпространен през октомври, най-големият производител на петрол в света, ще свърши парите в рамките на следващите пет години или дори по-малко, ако световните цени на петрола се задържат на нива около 50 долара за барел.

Към момента цената е около 36 долара за барел.

Oще: автомобили  барел петрол  борса  брент  гориво  долари  износител на петрол  пазари  петрол  петрол брент  петролна борса  петролни борси  произодител на петрол  саудитска арабия  цена за барел  цени  цени на петрола 


Още от Свят

Най-коментирани