6 причини лятото да има вкус на джин | webcafe.bg
summercafe logo

6 причини лятото да има вкус на джин

зорница аспаруховаЗорница Аспарухова
21.07.2017, 11:44 (обновена 22.07.2017, 11:06)
джин

Снимка: © Getty Images

Поне веднъж в живота си всеки един от нас е имал онова непреодолимо желание точно тази вечер да му се случи нещо специално. Понякога тази тръпка може да се разлее във времето като добро питие и да продължи по-дълго. Например, цяло лято.

Лятото е времето за дългите нощи, къси рокли, пясъка и добрите питиета. Ако може да са с джин. Понякога с тоник, понякога с мента, а в някои случаи дори и с краставички. Най-важните неща, които трябва да знаете за джина са няколко - той трябва да носи духа на Лондон под капачката си, да е добре дестилиран, приятно изстуден и обогатен с рецепта, съдържаща поне два цитрусови плода.

Произходът на джина датира още от Средновековието и му трябва близо едно хилядолетие, за да влее ароматния си вкус в алкохолната индустрия. Преди това, заради наситения брой билки в съдържанието си, той се използва предимно като лекарство.

Най-известният дом на джина е Лондон. Уилям III и жена му Мери донасят напитката на пределите на Острова с превземането на трона на Англия и Шотландия, а благодарение на дъхa на хвойна, любимото питие се превръща в запазена марка на студения Остров. Така е и до днес.

Неслучайно всеки добър джин носи подзаглавието London Dry Gin. Това означава, че любимата ви напитка е получена след многократна дестилация на плодове на синя хвойна под строгия контрол на технолози. Особеност на London Dry технологията е, че не се добавят изкуствени аромати след дестилацията. Истинският London Dry Gin не съдържа повече от 0.1 г подсладители на 1 л, както и оцветители или добавени съставки, различни от вода. Ето това го прави толкова специален.

У нас вече може да откриете такъв джин и това е 6th Sense London Dry Gin, който се подготвя именно според тези стандарти и по тази технология. „Шестото чувство" на джинa се съдържа именно в специалната рецепта, в която ще откриете дъх на хвойна и портокалова кора, цитрусови и анасонови семена.

И в случай, че ви трябват още причини, за да изберете именно 6th Sense London Dry Gin за напитката си това лято, ние ви даваме шест:

  1. Това е перфектният алкохол за летни коктейли

Който твърди обратното, никога не е опитвал Gin Fizz. Или нещо друго с джин. Лично ние препоръчваме тази рецепта:

50 г джин 6th Sense London Dry Gin

50 г мента

В голяма чаша доливате газирана вода. Добавяте лед, резан лайм и намачкани листа мента.

Наздраве!

  1. Джинът е чудесно дамско питие

Нежният пол предпочита да разхлажда дните на плажа с джин с тоник, а вечерите под небето с джин с мента. Понякога и с джин с краставички и газирана вода. Но летните дни на жените, които ценят качествения алкохол рядко минават без джин. Джинът е значително по-предпочитан от дамите и рядко от мъжете. Може би, защото е една от високоалкохолните напитки, които е прието да се консумират в комбинация с безалкохолно, което прави вкуса й още по-разхлаждащ

  1. Силният дъх на борови иглички

Много хора, които обичат джин, казват, че една от причините за това е ароматът на бор, който придава чувство на свежест. Това всъщност е хвойна, примесена с цитруси.

  1. Джинът се пие с много лед

Джинът е лек и подобно на малка черна рокля, отива на всичко, с което го комбинирате.

  1. Подходящо е за храната, която лятото обича

Тоест, джинът може да се комбинира с различни видове плодове. Освен задължителните цитруси, които му пасват като ръкавица, може да се спрете на диня, краставици и маслини. Особено, ако са от онези с ядки или аншоа.

  1. Последно, но не на последно място: Джинът е плажно купонджийско питие

Не само на това лято, а на всяко лято. Придава усещане за екзотика и лекота... Нека горещите ви нощи бъдат дълги и с неговия дъх. Наздраве!

 

Oще: 6th sense dry gin  london dry gin  алкохолни напитки  вкус  вкус на джин  джин  коктейл с джин  лондон  напитки 


Още от Summercafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 22.07.201717:23

след рекламата да започнем с уроците , първо джина е измислен от холандците

London dry gin няма никаква връзка с Англия или Лондон, това е условно име което дава индикация за разликата в метода по който се дестилира и размера на алкохолния процент при добиването на спирта от който в последствие се прави джина.

1 метод "Pot distilled gin"
Първоначално алкохола се е добивал в традиционните и в България казани от малцова маса от ферментирал ечемик, вкуса на този алкохол е неутрален, " first gin" към него се добават всички билки и се прави вторична дестилация "double gin ". Поради използуването на дестилационни казани максимума на алкохолния % не достигал повече от 68% при първична и 76% при вторична дестилация. Алкохола се слагал в дървени бъчви и е отлежавал , заради което има и специфичен малцов вкус, подобен на този на уиски , така наречения Geneva gin или Holland gin
2 метод - Column distilled gin (джин дестилиран в колони)
където ферментиралата маса ( зърно, захарно цвекло, картофи, захарна тръстика, чиста захар грозде и каквото ви щукне у главата стига да е от растителен произход) се поставя в колоните на Кофи и се извлича високо % алкохол- достигащ проба 98% . този спирт се взема и редестилира в казан с хвойна и други билки. Растенията обикновенно се поставят в "gin basket" и се окачат на изпаряващия се алкохол , като по този начин извличат есенцията от тях, вкуса на добития джин е много по-леки неутрален от този добит по стария метод по тоз начин се добива distilled gin or London dry gin,

Наскоро в Онтарио и Квебек (Канада) се получи пратка от Bombay Sapphire ( моя любим джин) официално съобщиха, че е по магазините, но е объркана защото съдържа 74% , вместо стандартните 40% обявени на етикета и населението да внимава...ех нямах късмета да добарам от таз "сгрешена" партида.
Е го и моя любим коктейл "Колинс" :

във висока чаша

1 унция ( 28. млл) Bombay Sapphire
1 лъжица захар
сока на половин лимон
бъркате докато се разтвори
добавяте до горе лед и наливате сода , разбърквате
слагате един резен лимон и консумирате ,
такива съм способен да изпия около 10 на ден
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани