Кулинарен е-тест драйв в полите на Витоша | webcafe.bg
Webcafe

Кулинарен е-тест драйв в полите на Витоша

СибинаСибина Григорова
17.05.2017, 08:35 (обновена 20.06.2017, 18:02)

1 от 11 снимки Назад Напред

Sofia Restaurant Week

Снимка: © Мирослава Дерменджиева, Webcafe

Еко-гурме тур с Volkswagen и Sofia Restaurant Week

Не знам как си представяте идеалната неделя, но мога да ви подскажа един вариант - кулинарен тур с електрически автомобил, шофьор, приятна компания и много Lillet.

Благодарение на Volkswagen България и Кристин Милнер - англичанката с перфектен български, която прави кулинарното приключение Sofia Restaurant Week - последната неделя беше точно толкова екологично-приятно-лежернo вкусна.

Тръгнахме в 11 от шоурума на Volkswagen - Порше София Изток на "крилете" на няколко бели e-Golf-a, Passat и един малък на наперен up!. Най-тихата автоколона, която можете да си представите - само на електрически мотори.

Маршрутът - три топ ресторанта на Витоша. Компанията - цветна: приятели на храната и приятели на колите.

Мятаме се на един бял е-Golf, на чийто странични врати пише "300 км" на ток, абсолютно сигурни, че и връщането ни е гарантирано, и се отправяме към дестинация 1 - Бистрица, ул. "Стефан Стамболов" 63.

Не знам дали знаете, но електрическите автомобили се самозареждат при спускането по баири от натискането на спирачка. В нашия маршрут няма много такива, но и батерията ни показва доволно количество заряд 260 км.

По пътя си говорим дали непременно трябва да имаш Tesla, за да караш електрически автомобил и дали пък Golf-ът няма да отвее Tesla-та в завоите. Стискаме си ръцете, че електромобилите са бъдещето и небрежно помахваме към екрана на инфотейнмънт системата, с идеята, че от задната седалка ще сменим радиостанцията, само че номерът не минава.

Sofia restaurant week #golf #testdrive

A post shared by Webcafe.bg (@webcafe.bg) on May 14, 2017 at 1:30am PDT

Ето как работи жестовото управление

На адреса намираме Sage Bistro. Заведението е сбъднатата мечта на двама братя - Ники и Иво. Единият от тях - събирал кулинарен опит по света от двете страни на бара, другият - като главен готвач на ресторант Кемпински Панорама, София.

Менюто е много интересно:

За предястие имаме различни брускети - с телешко карпачо, домати и маслини; скаридка с канапе от краставичка и мус от крем и брускета с домашно маринована сьомга, каперси и червен салатен лук.

Основно ни е: Ризото с пресни аспержи, манатарки и големи люспи пармезан.

И по чаша Miraflors за настроение, което и до момента не ни липсва. Sofia Restaurant Week е страхотна идея и в Webcafe сме й големи почитатели. Идеята е, че в рамките на една седмица избрани заведения, част от кампанията, предлагат обяд или вечеря от 3-степенно меню на достъпна фиксирана цена - 25 лева.

Заслугата е изцяло на Zavedenia.com и Кристин - англичанката с широка усмивка, която вече дълги години живее в България и говори прекрасен български само с лек акцент.

Твърде вероятно е да сте я срещали в едно от многото й амплоа. В момента тя е маркетинг-директор на велосипедите DRAG, a един от първите й медийни проекти е англоезичния вестник Тhe Sofia Echo. Следват още два проекта, предназначени за чужденци в България - "Sofia the insider's guide" и "Sofia in Your Pocket" .

Справяме се набързо с ризотото, обещаваме си, че пак да дойдем, и "хващаме" един бял Passat с панорамен покрив, който да ни отведе до дестинация номер 2 - LAZY.

Името на следващия ресторант страшно подхожда и на нашата мързелива неделя. Намира се на паркинга на Симеоновския лифт.

Шеф Ивайло Петков - eдин от създателите на LAZY е член на журито на Lord of The Chef's. Неговата максима е, че „Шеф готвач не означава само да умееш да сготвиш вкусна и красива храна, а да успееш да менажираш и да създадеш дух в даден ресторант, така че всеки гост да се чувства специален."

За разлика от класическия италианския интериор на Sage Bistro, тук дизайнът е дърво, стъкло и бетон. На два екрана вървят два интересни тенис мача и след известно чудене заемаме стратегическо място, така че да виждаме и двата.

Пристигането на храната обаче набързо ни откъсва от екраните.

И така, в чинията ни преобладава зелената храна - очевидно трябва да я разучим.  Първо опитваме от хумуса, който е с хлебче от смокини - класираме го много високо.

В чинията ни има още печен на пещ патладжан и билкова палачинка с прошуто и рукола.

Основното ни ястие е филе от лаврак със сезонни зеленчуци и нудли.

Лавракът направо ни обезоръжава.

Мястото предполага Lillet коктейл с ягоди вътре, с който леко позираме за снимките.

Въпреки че искаме да останем още, тичаме към паркинга, защото сме си заплюли един up! и много настояваме да проверим дали това е истинска кола или нещо с характера на количка за голф.

up!-ът има дори и багажник, в който поставяме фотографската раница с обективите и заемаме задната седалка. Питаме шофьора "Тази кола върви ли бързо?", а той като че ли само това чака. Така че, ако в неделя сте били на Околовръстното и нещо с вид на летяща сапунерка е прелетяло покрай вас - ние сме били.

Както се и предполага, стигаме първи до дестинация номер 3, а именно Ориента в най-чист вид.

Заведението, в което ни чака десерта ни, както и една мечка в цял ръст, пушеща наргиле, се казва бар и ресторант „Арабия" и както ни подсказва мечката, е място за наргилета и наслада от живота.

Вътре се носи лека сладникава миризма, а интериорният дизайнер не е пестил откъм злато и ориенталски лукс.

Фотоапаратът ни не издържа на ориенталската екзотика и при вида на една баклава -
дисплеят изписва err и ние сме дотук със снимките.

Вадим телефона с най-добрата камера - Samsung S8, защото баклавата си заслужава.

Снимаме я и потегляме.

Oще: arabia  e-golg  golf  lazy  lillet  passat  sage bistro  sofia restaurant week  up  volkswagen  vw  арабия  голф  драг  електромобил  кристин милнер  полина видас  порше софия изток 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.