Шведският Ден на гофретите | webcafe.bg
Webcafe

Шведският Ден на гофретите

webcafeAd блок
25.03.2016, 13:05 (обновена 25.03.2016, 13:15)

1 от 3 снимки Назад Напред

гофрети

В действителност те са толкова обичани, че отбелязват свой собствен празник на 25 март, наречен Ден на гофретите.

Гофретите са на почит в Швеция от дълги години. В действителност те са толкова обичани, че отбелязват свой собствен празник на 25 март, наречен Ден на гофретите.

На този ден в Швеция празнуват идването на пролетта с хрупкави гофрети, поднасяни като лека закуска или десерт със сметанов крем и сладко. С течение на времето рецептите с гофрети в скандинавската държава стават все повече и повече, предлагащи разнообразие от сладки и солени изкушения.

Щастливи грешки, вкусни резултати

Можем да бъдем благодарни на малките недоразумения за някои от най-великите удоволствия. Такъв е случаят и с Деня на гофретите.

Преди време някой е объркал Vårfrudagen (шведската дума за Благовещение) с Våffeldagen (ден на гофретата) и така се родил най-вкусният ден през годината.

А кой не обича вкусни гофрети?

У нас скандинавската традиция се пренася от ИКЕА - в магазина за шведска храна на мебелната верига, могат да се открият типичните гофрети, а също и различни видове сладко, подходящо за тях.

В чест на празника ИКЕА предлага няколко лесни рецепти, които ще ви направят съпричастни към обичаите на северния народ.

ГРАДИНАРСКИ ГОФРЕТИ:

ПОРЦИИ: 4
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 20 МИН

СЪСТАВКИ:
1 пакет гофрети VÅFFLOR 300 г извара
1 морков
1 стрък праз, само бялата част
1 опаковка кресон
50 г сушени червени боровинки

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Пригответе гофретите, следвайки инструкциите на опаковката.
2. Почистете и настържете моркова. Ситно нарежете лука. Накълцайте кресона и го смесете в купа с моркова и лука.
3. Добавете сушените боровинки.
4. Поставете малко извара в средата на всяка гофрета Покрийте със зеленчуковата смес.

 

ГОФРЕТИ С РИБА:
ПОРЦИИ: 4
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 20 МИН

СЪСТАВКИ:
1 пакет гофрети VÅFFLOR
2 супени лъжици SENAP GROV пълнозърнеста горчица
200 мл сметана
2 стръка копър
200 г маринована сьомга LAX GRAVAD
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Пригответе гофретите, следвайки инструкциите. на опаковката
2. Смесете горчицата и сметаната.
3. Поставете едно парче сьомга в средата на всяка гофрета. Добавете малко от сместа и гарнирайте със стръкчета копър.

 

ГОФРЕТИ „LUMBERJACK":
ПОРЦИИ: 4
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 20 МИН

СЪСТАВКИ:
1 пакет гофрети VÅFFLOR
300 г извара
80 г пресни червени боровинки или семена от нар
2 листа от мента

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Пригответе гофретите, следвайки инструкциите на опаковката.
2. Поставете малко извара в средата на всяка вафла и покрийте с плодовете. Гарнирайте с листа от мента.

 

ГОФРЕТИ СЪС СЛАДКО, СЕЗОННИ ПЛОДОВЕ И СМЕТАНА

ПОРЦИИ: 4
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 15 МИН

СЪСТАВКИ:
1 пакет гофрети VÅFFLOR
300 мл готварска сметана
200 г микс от сезонни горски плодове, 2 супени лъжици пудра захар
Сладко от горски плодове SYLT JORDGUBB или сладко от диви къпини SYLT HJORTRON

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Пригответе гофретите, следвайки инструкциите на опаковката.
2. Разбийте сметаната до получаването на гладка смес.
3. Сервирайте топлите гофрети с малко сметана, лъжица сладко и пресни горски плодове. Поръсете с пудра захар.
Съвет! Направете битата сметана по-вкусна, добавяйки ванилия.


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.