Пътуване из света на руските вампири | webcafe.bg
Webcafe

Пътуване из света на руските вампири

webcafeLifecafe
15.10.2015, 11:30 (обновена 16.10.2015, 14:17)
виктор пелевин

Снимка: © vozduh.afisha.ru

Новото заглавие на Виктор Пелени "Батман и Аполо" излезе на българския пазар под логото на издателство "Колибри" в превод на Мария Чертова. Книгата предизвика сензация в Русия още преди официалната си премиера

Ако сте пребродили Толкиновиновите земи, изучили сте всички магии и сте се приготвили за зимата, то най-вероятно вече имате спешна нужда от пътешествие.

Новият роман на Виктор Пелевин "Батман Аполо" ви предлага пътуване из света на руските вампири, които не само не блещукат, ами и използват кръвта като основно средство за информация.

Книгата излезе едва миналата седмица на нашия пазар под логото на издателство "Колибри" и в превод на Мария Чертова, но в Русия предизвика сензация преди самата си премиера.

Своеобразно продължение на "Империя V", тази мрачна алегория на съвременния глобален свят запознава читателя с Рама Втори, обикновен московски вампир, който по неочаквани стечения на обстоятелствата е изпратен на обучение за гмуркач.

Гмуркач не в какво да е, а в смъртта. По време на престоя си в замъка на легендарния граф Дракула той се запознава с американката Софи, с която се изправят срещу "Батман Аполо" - вампира, използващ хората и хранещ се от тяхното нещастие.

В един сюрреалистичен, постмодерен текст "главният мистификатор в съвременната руска литература", както критиката нарича писателя, въвежда читателя в ритуалите на вампирите, разбива мита за американската мечта и комиксоподобно изследва социалната действителност в посткомунистическа Русия.

Всякакви прилики с реални лица и събития са (не)напълно случайни, а гротеската, предпочитаният Пелевинов похват още от "Generation П" и "Чапаев и Пустинята", тук владее целия дискурс.

Протестите в Русия срещу Кремъл от 2011 и 2012-та са точката, в която се събира времето на тези вечни същества, използващи веществото М5 като основен източник на информация.

След една пространна теоретична част (своеобразно въведение във вампиризма), читателят се озовава в епицентъра на вихрушка от събития, сред които тайни срещи с Дракула и потъване в смъртта.

Пелевин не само умело лавира между думите, но и изгражда цял един нов свят, съществуващ паралелно на нашия.

Свят, в който битката е възможна и се повежда не от най-умния, не от най-прекрасния герой, а от един обикновен... вампир.

Митология и реалност се преплитат. До Озирис може да се срещне името на Сталин, а саркастичният тон на творбата гарантира поне няколко часа забава.

"Батман Аполо" е смесица от поп култура и езотерична философия, постмодерен прочит на глобалния ни свят, както и остра критика на руската държавна политика.

Това е роман-пътешествие, който отправя не един или два въпроса, но чиито отговори читателят сам трябва да даде.

Виктор Пелевин (роден през 1962-ра година) е един от най-провокативните и влиятелни съвременни руски интелектуалци. Автор е на разкази, новели и на тринайсет романа ("Омон Ра", "Чапаев и Пустота", "Generation П" му печелят световна слава).

Носител е на множество литературни награди, между които "Малкият Букър", "Национален бестселър" и Германската литературна награда за литературна сатира "Рихард Шонфелд".

Книгите му са преведени на десетки езици и са издадени в милионни тиражи.

Някои от най-популярните са екранизирани. Постановки по негови текстове се играят в театрите на Москва, Лондон и Париж.

Oще: colibri  батман и аполо  вампири  виктор пелевин  колибри  кремъл  литература  нова книга на виктор пелевин  писател  русия  руски вампири 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.