6 ястия и напитки, които можете да направите с блендер | webcafe.bg
Webcafe

6 ястия и напитки, които можете да направите с блендер

webcafeAd блок
08.11.2016, 21:36 (обновена 09.11.2016, 15:28)
готвене

Снимка: © GettyImages.com

Какво още можете да приготвите с домашния робот и дори само с блендера?

Блендерът и пасаторът са две крайно необходими неща във всяка кухня. Ако можете да съчетаете функциите им в един кухненски робот - най-добре. Но да имате технологията не е достатъчно, ако не можете да я оползотворите по най-добрия начин. Трябват ви и идеи.

Независимо че смятате, че вече сте пасирали какво ли не, има някои видове ястия, предястия - и забележете - алкохолни напитки, които вероятно не сте се сетили, че можете да създадете в домашни условия.

Коктейли за вечери с приятели, супи и бързи здравословни обеди - вижте 6 чудесни идеи как да използвате умно своя блендер, пасатор или кухненски робот.

Коктейли

Тук нямате нужда от специални знания. Ако събирате гости у дома, можете да ги изненадате приятно, като им приготвите нещо с алкохол и плодове: замразено ягодово дайкири например. То има само 4 съставки и представлява чудесна свежа напитка. Необходими са ви: половин килограм почистени ягоди, 200 грама лед, бял ром, сок от половин лайм. За украсата ви трябват нарязани ягоди, парченца лайм и разбира се - коктейлни пръчици!

Приготвя се много лесно: смилате в блендера ягодите, след което прецеждате през сито или цедка, за да се отстранят някои от семките. Връщате ягодите обратно в блендера и добавяте леда, рома и сока от лимон или лайм. Отново разбивате в блендера и насипвате в чаши за мартини. Нарежете парчета лайм или ягоди и ги наредете по ръба на чашата. Готово!

Смес за палачинки

Има много лесен начин да направите смес за палачинки, в която да няма топчета неразбито брашно - ужасът на готвача. Ако искате да си спестите усилията при бъркането, използвайте блендера. В него можете да разбиете яйцата, брашното и млякото в идеална смес. Ако ви се занимава, можете да добавите към готовите палачинки смес от пресни малини/къпини/боровинки, разбити отново в блендера или робота с малко захар и лед на дребни парченца. Това прекрасно се комбинира върху палачинка с пълнеж от сладко, мед, шоколад или плодов сладолед.

Фастъчено масло

Любимото на американците масло може да се приготви и в домашни условия и е чудесен вариант за вегетарианците или веганите. Можете да направите фастъченото масло в желаната консистенция, да го овкусите както искате - по-сладко или по-солено, и да го пазите в хладилника докато ви потрябва с ето тази проста рецепта: Затоплете фурната до 200 градуса. Сложете фъстъците в голяма тава и ги оставете в горещата фурна за около 10 минути. Разбърквайте, за да не залепнат. Когато станат златисти, ги махнете от печката и ги оставете да изстинат. Желателно е да махнете люспите им. След това сложете ядките в блендера или кухненския робот и добавете малко сол. Пуснете машината за около 5-6 минути, докато ядките се разбият. За да регулирате консистенцията добавете малко мазнина - най-добре олио - и отново пуснете блендера. Всичко, което ви е необходимо е около 400 гр ядки, 2 супени лъжички сол и 2-3 супени лъжички мазнина. Елементарно, нали?

Супи

Естествено, че с блендера можете да правите всякакви супи при това всiсезонно. Например тази много вкусна супа от картофи и моркови. Имате нужда от ½ кг картофи, обелени и нарязани на парченца, 300 гр моркови - изчистени и нарязани, 3 супени лъжички зехтин, 2 лука, нарязани на дребно, 2 главички счукан чесън, 1 литър бульон (или кубче, разтворено в литър вода), 100 мл. готварска сметана.

Затоплете печката до 220 градуса и наредете картофите и морковите в тавичка, залейте ги с малко зехтин и много подправки. Запечете ги за 25-30 минути, докато омекнат.

Междувременно запържете лука в тиган със зехтин на слаб огън за около 10 минути. Добавете чесъна и задушете още 1 минута, след което добавете разтворения бульон. Оставете да къкри 5-10 минути, докато лукът съвсем омекне. Отстранете от котлона.

Извадете зеленчуците от тавата и ги оставете да изстинат, след което ги преместете в бульона с лука. Разбийте всичко с блендера, докато се получи еднородна маса. Добавете сметаната, малко подправки и стоплете. Сервира се в купички, като отгоре можете да сложите топка сметана и черен пипер.

Сладолед

Как се прави с блендер ли? Трудното ще го извърши машината, а вие ще се насладите на добър резултат. Пробвайте ето тази рецепта: 200 грама подсладено кондензирано мляко, 600 мл. двойна (или плътна) сметана, подсладена ванилия за аромат. Сложете кондензираното мляко, сметаната и ванилията в дълбок съд. Разбийте с пасатора докато стане гъсто. Сипете във форма в хладилника - или в пластмасова кутия от сладолед или в тавичка, покрийте с прозрачно фолио и замразете.

Сосове

Разнообразието от сосове и дресинги, които можете да направите с пасатора или блендера е голямо. Всъщност можете да приготвите хумус или песто за спагети. Ето една лесна рецепта за хумус: Необходим ви е нахут, прясно изстискан лимонов сок, чесън, зехтин, тахан и по желание кориандър. Накиснете хумуса за 12 часа във вода. След това го варете, докато стане толкова мек, че да можете да го смачкате с пръсти. След като е сварен, залейте го със студена вода, за да паднат люспите. Смелете хумуса в блендер и добавете тахан.За всяка чаша нахут добавяйте по ¾ чаши тахан. Прибавете чесъна, лимоновия сок и малко вода, докато сместа стане кремообразна. Зехтинът се слага чак накрая, след като прехвърлите хумуса в чиния. Можете да добавите червен пипер и да разбъркате. Автентичният хумус не преседява в хладилник, а се яде веднага.

 

Oще: блендер  готвач  готвене  дайкири  дом  домашен робот  домашна кухня  знания  идеи  кухненски принадлежности  кухня  любител готвач  пасатор  пасиране  сладолед  супи  технологии  украса  ягоди  ягодово дайкири 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.