5 места в София, където да опитате вкуса на Франция | webcafe.bg
Webcafe

5 места в София, където да опитате вкуса на Франция

Мария КасимоваМила Янева, Неда Нейнска
02.09.2016, 09:52 (обновена 08.09.2016, 17:52)
perrier

Снимка: © Perrier

Не е нужно да сте франкофони, за да признаете, че Франция може да се похвали с изключителни неща. Пробвайте да поживеете един ден като кореняк парижанин и ще се убедите сами колко хубав може да бъде животът. А ето как може да стане това в София...

Не е нужно да сте франкофони, за да признаете, че Франция може да се похвали с изключителни неща. Достатъчно е да споменем само някои от тях: културата, литературата, историята, Париж, храната, виното, минералните води, удоволствието от добрата напитка.

Французите обичат вещите да имат дълга история, защото тя е гаранция за поддържано качество през годините и жив интерес от страна на хората. Точно какъвто е случаят например с една от най-известните френски марки изобщо - тази на естествено газираната, освежаваща, некалорична минерална напитка Perrier. Сигурно ще се изненадате, но тя съществува вече повече от сто и петдесет години и за това време интересът към нея постоянно нараства.

Разбира се, и Париж, подобно на останалите градове, върху които хора от цял свят са стоварили романтичните си очаквания, може да бъде разочароващ, когато, при по-близка инспекция, установите, че не всички местни обитатели прекарват сутрините си в очарователни кафенета, елегантно навигиращи с кроасан и кафе, без да ръсят трохи по колосаните си ризи. Но пък и небрежността е част от парижкия шик - ненатрапчив, загадъчен и толкова очарователен.

И все пак, ако лятната лежерност прави за вас романтиката особено притегателна, трябва да знаете, че тя не е само в Париж. Тя е в собствените ви ръце, които могат ловко да я пресъздадат на всяко едно място. Добре де, почти на всяко.

Кафе и кроасан на закуска

Кроасанът, този съвършен продукт на Виена от 19 век, се е превърнал в един от символите на Франция.

През 1839 австрийският артилерийски офицер Аугуст Цанг отваря австрийска пекарна в Париж - Boulangerie Viennoise - и започва да продава печива, които бързо стават полулярни сред парижани.

Френското име на кроасана идва от формата му на полумесец, а този тип изделия от многолистно маслено тесто и до днес се наричат viennoiserie.

Ронливостта на изпеченото тесто, както маята и маслото в него, го правят особено въздушно и ароматно. Имитации и версии има много, но личното ми неписаното правило за съвършен кроасан, след години дегустации, е следното: когато приключите с него, останалите трохи в чинията пред вас трябва да заемат повече място от това, което самият кроасан е заемал.

В духа на международността на кроасана, и отново след много подробно проучване, мога да свидетелствам, че най-хубавите кроасани в София са в пекарната на ливанеца Хани на ул. "Черномен" 5 (една от преките до Софийска Математическа Гимназия).

В "Карамел" може да намерите и ванилови ролки и други видове виеноазри, с които да започнете вашия френски ден в София.

Удоволствието ви няма да е пълно обаче, ако не осигурите на кроасана подходяща, изискана компания. За да го хапнете по френски, задължително си вземете силно и добре ухаещо кафе (французите обожават да си топят кроасана в него) и бутилка приятно изстудена Perrier. С нейния освежаващ вкус разделяйте хапката пръхкав кроасан и глътката горчиво кафе.

Естествените балончета знаят как да подготвят сетивата за този вид френска дегустация. Потвърждавам също, че тази напитка помага и при болки в корема, в случай, че сте попрекалили с количеството кроасани или пък сте ги хапнали твърде бързо. Ето ви я формулата: малка глътка кафе, голяма глътка вода, хапка кроасан. C´est bon!

Изкуство с дух

Perrier e бранд със стил и отношение към изкуството. Тази марка се разпознава у онези, които винаги искат повече и най-доброто - дръзките, артистичните, взискателните, неуморните, тези, които се обичат. Така че не идентифицирайте логото й само с газирана вода, защото като меценат, вдъхновител и поддръжник на световното изкуство, тя е много повече от това.

И го доказва, като гледа към света през очите на велики артисти - от майстори на плаката, през режисьори, музиканти и композитори, до улични художници, всяко едно партньорство е плод на внимателно обмисляне и оригинално художествено търсене и реализация.

През годините творци като Анди Уорхол, Салвадор Дали, Едит Пиаф, Серж Генсбург и Ридли Скот са работили в сътрудничество с марката.

Неслучайно докато англичаните залагат на шампанско и ягоди на Уимбълдън, на Ролан Гарос се пие само Perrier.

Нещото, по което София и Париж си приличат, е наличието на много антиквари. Парижките brocantes може би са по-пълни със съкровища, но пазарът за антики пред Александър Невски и не много известния в крипатата на църквата "Света Петка" в частта на ул. "Раковски" до пожарната, са достойни за вашето внимание.

Тук можете да си намерите истински съкровища от всякакъв тип - мебели, порцелан, стъклена и сребърна посуда, гоблени, стари винили, партитури и постери.

Обяд с гъдел на езика

Когато стане време за обяд, насочете се към L'Etranger на Цар Симеон 78. Бистрото е най-старият френски ресторант в София и е резултат от съвсем истинска любовна история между българка и французин. Често докарват продукти директно от Франция, с особено внимание към сирената.

Няма по-френско от френската лучена супа и петел.

Каквото и да си поръчате обаче, заменете традиционната безалкохолна напитка, която по навик сте поръчвали досега и пробвайте една истинска леко газирана и безкалорийна минерална вода. Опитайте я чиста, с резен лимон или я смесете с малинов сироп. Ако искате повече танцуващи балончета и гъдел на езика, просто разклатете бутилката.

Льо синема

Може би най-лесният и цялостно поглъщащ начин да се потопим в автентична френска атмосфера е чрез хубав филм. В зала "Славейков" във Френския институт в София, всеки петък (понякога и събота) има безплатни прожекции на избрани френски филми - основно нови заглавия, но и класически шедьоври като "Презрението" на Жан-Люк Годар.

Независими кина в града като "Одеон" и Дом на Киното често имат френски заглавия в селекциите си, така че си заслужава да се следят. Препоръчваме ви ако усещането ще е френско, да е докрай!

Сладкиш и нула калории при Стефан

Следобедния сладкиш с кафе е задължителен. Отвъд очевидния избор на вече широко разпространения френски макарон, може да посетите сладкарница "Гато" на ул. Бигла 35.

Сладкарят е възпитаник на най-престижното кулинарно училище в света - парижкото Cordon Bleu.

Препоръчваме сладкишът също да се консумира така, както го правят французите - с ободряваща сетивата Perrier, защото в нея има всимко на всичко нула калории. Да, едва ли ще обезвредите влиянието на захарта и маслото от сладкиша, но поне няма да натрупвате още гузна съвест, а и със сигурност няма да ви е тежко.

Вечеря - сирена и вино вкъщи, хубава музика и вкус на свежест

Идеята е много проста, и винаги работи: хубаво сирене, пресен хляб и бутилка добро вино.

Следващата ви спирка за организиране на домашна "френска вечер" може да е "Дар от Боговете" - магазинът, който от години държи първенството за най-добре и богато зареден асортимент от френски деликатеси в града.

Освен изключителната селекция от редки и познати сирена, там може да намерите и прясно изпечени хлябове, вина, колбаси и други вкусни неща.

Погрижете се за музиката - от готови плейлисти в Spotify и Youtube, лична селекция от класически романтични шансони на Жулиет Греко, Шарл Трене, по-секси музиката на Серж Генсбур, или атмосферния саундтрак от Майлс Дейвис за шедьовъра на Луи Мал "Асансьор за ешафода". Въпрос на вкус, и насладата от него.

Еt voila! Вашият френски ден току що се случи. И беше формидабл, енкроаябл, манифик, мажестик и... времон Perrier!

Oще: perrier  артисти  букинисти  виена  вода перие  газирана вода perrier  закуска  кафе  кино  кроасан  лучена супа  минерална вода  обед  париж  перие  петел  синема  софия  столица на изкуството  франция  френска кухня  френски ден в софия  френско кино  шампанско 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.