Защото е важно да познаваш бъдещия си работодател | webcafe.bg
Webcafe

Защото е важно да познаваш бъдещия си работодател

webcafeAd блок
21.04.2015, 13:08 (обновена 25.04.2015, 08:59)
1

Румяна Тодорова, Изпълнителен директор и член на УС на ПроКредит Банк

Интервю с Румяна Тодорова, Изпълнителен директор и член на УС на ПроКредит Банк.

Коя е ПроКредит Банк?

ПроКредит Банк в България е създадена през 2001 г. като част от немската ПроКредит Груп. Нашият собственик, ПроКредит Холдинг със седалище във Франкфурт, е поставил на банките от групата основна цел - да предлагаме смислени финансови услуги, с които да подпомагаме развитието на малките и средните предприятия в държавите, в които работим. Уверени сме, че те създават работни места и имат жизненоважен принос за икономиките си.

Ние имаме единен подход в работата си в Германия, Източна Европа и Латинска Америка и сме се фокусирали навсякъде в една и съща клиентска група. Стремим се да насърчаваме културата на спестовност и финансова отговорност у нашите клиенти. Ценим прозрачността в общуването и целим да изграждаме дългосрочни партньорски отношения с всеки от тях.

Споменахте, че банката е собственост на немски холдинг. Бихте ли ни разказали малко повече?

ПроКредит Холдинг е собственост на утвърдени международни финансови институции като консултантската компания IPC GmbH и дъщерната IPC Invest, чрез която служителите на ПроКредит банките участват като собственици, немската банка за развитие KfW, холандската фондация за подкрепа на устойчивото развитие DOEN, най-голямата глобална инициатива за икономическо развитие и член на Световната банка IFC. Това определя начина ни на работа - работим спрямо най-добрите европейски практики. Освен това, ние сме единствената банка в България, която подлежи на надзор не само от БНБ, но и от немските банкови регулатори - BaFin и Централната банка на Германия Bundesbank.

Когато си клиент на банка е важно да знаеш кой стои насреща, кой е собственик на банката, кой приемаш за свой партньор. Същото е и когато избираш бъдещия си работодател, когато кандидатстваш за работа. Трябва да си сигурен, че можеш да разчиташ на отношения, основани на взаимно доверие и уважение, разбиране, стабилност.

Каква е ПроКредит Банк като работодател?

В ПроКредит Банк държим на прозрачността и на принципите си за открита комуникация, толерантност, почтеност и лична ангажираност. Ето защо всеки кандидат за работа минава през един и същи процес на подбор. При нас не може да започнете работа, само защото някой ви е препоръчал.

Изключително стриктни сме и в трудово-правните отношения - спазваме всички изисквания и регулации по отношение на месечните възнаграждения, осигуровките и отпуските.
Стараем се да осигурим отворена и продуктивна работна среда. Активно провеждаме обучения за всички служители, без значение от заеманата позиция. Обученията варират от чисто специализирани като финанси, икономика и английски език, до такива свързани с комуникационни умения и етика.

ПроКредит Банк не е от банките, които награждават своите служители с парични бонуси за постигнати добри резултати. Подходът ни е различен в това отношение - всички служители получават фиксирани заплати. По този начин са стимулирани да изграждат дългосрочни партньорски отношения с клиентите, вместо да се стремят към реализиране на единични сделки. Същевременно не попадаме в ситуации на необмислени рискове при кредитиране, породени от желанието за получаване на бонус.

Ние предоставяме професионално и качествено обслужване на клиентите си, което се гарантира от значителните инвестиции от наша страна в служителите ни. Това означава, че не само внимателно подбираме бъдещите си колеги, които искаме да споделят нашите ценности, но и предоставяме непрекъсната възможност за обучения на вече присъединилите се към нас.

Какви са служителите на ПроКредит Банк?

Ние сме екип от хора на различна възраст, с различни интереси, опит и образование. Истината е, че държим на разнообразието и целенасочено търсим такова. В моята практика съм се убедила, че колкото по-разнороден е един екип, толкова по-успешен е той. И това е нормално, ако хората са достатъчно любознателни и любопитни, те ще се учат един от друг. Именно това ни прави по-силни и успешни.

Това, което обединява нашия екип и което искаме да ни обединява и в бъдеще, е не това да сме еднакви, а споделените ценности, откритостта в поведението и ангажираността с целите на банката. Ние работим и искаме да работим с колеги, които са отговорни както към себе си, така и към институцията. Търсим хора, които не се притесняват да изразят мнението си на глас, които желаят да комуникират директно с клиенти и целенасочено работят в посока подобряване на своите умения.

Какво допълнително търси у бъдещите си служители банката?

Важно е бъдещите служители да се припознават с профила на настоящите ни колеги, както и да търсят дългосрочност в професионалното си развитие с ПроКредит Банк. Динамиката днес е голяма, свикнали сме да живеем бързо и искаме да постигаме бързо мечтите и целите си. Но когато става въпрос за кариерно развитие, тогава нещата е по-разумно да се случват поетапно. И това важи в особена степен за млади хора без професионален опит.

Търсим хора, на които им се работи ежедневно с клиенти, които искат да са сред бизнеса. Очакваме да полагат усилия за наистина професионално обслужване. Искаме да имат широка обща култура и да показват интерес към случващото се в света около тях. За да си добър в работата си, трябва да си информиран, да търсиш, да питаш. Трябва и да четеш, и то много. Да мислиш и анализираш. Имаш ли това, останалото се учи и надгражда.


Oще: ad блок  procredit  procredit bank  как се започва работа в банка  отговорни работодатели  прокредит банк  работодатели  румяна тодорова  търсене на работа 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.