Специалната среща между бирата и шоколада | webcafe.bg
Webcafe

Специалната среща между бирата и шоколада

webcafeAd блок
24.03.2016, 17:36 (обновена 27.03.2016, 12:16)
leffe

Днес ще ви разкажем малко повече за една вкусна комбинация, вдъхновена от белгийските традиции в производството на бира и шоколад.

Знае се, че комбинацията на уиски или вино с шоколад е съвсем логична, но замисляли ли сте се за нещо по-смело?

Днес ще ви разкажем малко повече за една вкусна комбинация, вдъхновена от белгийските традиции в производството на бира и шоколад.

Идеята да мислим за белгийския шоколад и белгийската бира като за двойка, която може да има красиво бъдеще върху нашето небце, е всъщност много смислена. Не го твърдим само ние, а и мнозина експерти - майстори на шоколада и пивовари, които вече са се убедили в качеството на този логично добър съюз между два кулинарни белгийски шедьовъра.

За да се направи изящна вкусова комбинация между бира и шоколад, като начало трябва да се познават качествата на съставките на двете изделия - тяхното поведение върху небцето, сензорните усещания, които оставят поотделно.

След това влиза в действие въображението и опитването на различни съчетания, за да се определят възможно най-добрите въздействия върху вкусовите рецептори.

Богатият вкус на какаовото масло се топи на небцето при телесна температура и го обгръща, за да му помогне да поеме със специфичните си нервни рецептори веселите щипещи газирани балончета на пивото.

Плодовите комплименти в бирата допълват плодовите акомпанименти на шоколада, алкохолното й съдържание стои добре срещу вкуса на какаовото масло, а малцовата сладост на пивото си играе чудесно със сладостта на шоколада.

Така се създава цялостно и пълноценно усещане за приятен вкус и аромат и за незабравимо кулинарно изживяване.

Изключително подходящи за подобен род комбинации са белгийските бири.

В България можем да се насладим на автентичните вкусове на Leffe Brune и Leffe Blonde, както и този на бялата принцеса Hoegaarden, която дъхне на кориандър и екзотичен портокал.

Техните специфични характеристики ги правят отличен избор за вкусни шоколадови съчетания:

Leffe Brune - автентична абатска бира с дълбок тъмен цвят и плътен вкус, които се дължат на тъмно изпечения малц. С 6,5% съдържание на алкохол и идеална температура за консумация между 5 ° и 6°.

Leffe Blonde - силно ферментирала бира с ярък златен цвят и сладък, даже леко плодов вкус, който се развива постепенно, за да остави изненадващ и силен послевкус. С 6,6% алкохолно съдържание и идеална температура за консумация между 5 ° и 6°.

Hoegaarden - класическа пшенична бира с бледожълт цвят, умерено плодов вкус, който комбинира кориандър и портокалова кора от далечната колония Кюрасао. С 4,9% съдържание на алкохол и специален ритуал за наливане в шестостенна чаша, както повелява историята.


В случай, че решите да експериментирате и да вкусите от сладкото изкушение на комбинацията от белгийски бира и шоколад, може да го направите по следните рецепти препоръчани от майстора шоколатиер и бирен сомелиер - г-н Свен Деман:

#1 Hoegaarden + Dark Coinreau Chocolate
Тази белгийска бяла бира съдържа цитрусова нотка, затова се съчетава чудесно с черния шоколад Cointreau - комбинация от аперитив Коантро, превърнат в крем и богат тъмен белгийски шоколад, който го обгръща от всички страни.

#2 Leffe Brune + Marijke Chocolate
Тъмнината и плътността на абатската бира Leffe Brune се допълват брилянтно с ваниловия и кафеен вкус на шоколад Marijke - създаден от пухкав лешников крем, примесен с кафе в кошничка от тъмен белгийски шоколад.

#3 Leffe Blond + Bellina White Chocolate
Меката светлина, сладостта и ванилената нотка на Leffe Blond ухажват красиво белия шоколад Bellina, в който пазим въздушен лешников крем под кремаво-белия кувертюр на бял белгийски шоколад.


На тези и други комбинации можете да се насладите на щанд №13 на Grand Chocolate Festival, който ще се проведе на 26-27 март, гр. София, хотел "Балкан" (бившия хотел Шератон).

Разбира се, може да развихрите собственото си въображение и да направите ваше уникално съчетание. Но най важното, независимо кой вариант ще изберете, е да се отдадете напълно на удоволствието и да оставите сетивата ви да се насладят пълноценно. Наздраве!

 

 

Oще: белгийска бира  белгийски шоколад  белгия  бира  вкусно  двойка  какао  комбинация  ново  шоколад 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.