Да си хапнеш без вина | webcafe.bg
Webcafe

Да си хапнеш без вина

webcafeAd блок
19.04.2016, 11:08 (обновена 27.04.2016, 18:41)
Семейна вечеря

Снимка: © Getty Images

Всичко, което влиза под определението „здравословно хранене" винаги леко ме е плашело

Можете да бъдете сигурни, че не пиша тази статия, надвесена над купчина прецизно обелени глави цвекло или варен праз с блудкав вкус и капка лимон за разкош. Всичко, което влиза под определението „здравословно хранене" винаги леко ме е плашело, защото като всяко българско дете от седемдесетте и осемдесетте години на миналия век съм отгледана с мазни столови манджи, домашни бабешки ястия и плътна, хранителна национална кухня, гарнирана със заводски бял хляб.

Тази нехаеща родна храна, както днешните трийсет-четиридесет годишни добре знаят, се отрази на мен и връстниците ми по един много конкретен и все по-видим начин - в увисващите двойни брадички, плътните и омекнали седалищни части, отпуснатите кореми и разбрицаните стомаси. Дадохме си сметка за това, когато алказалцерът си стана част от сутрешния ритуал с пиене на кафе, упражненията във фитнеса взеха да дават резултат все по-трудно, а чувството за тежест в стомаха и вина за погълнатите калории придоби физиономията на човека в огледалото.

Добрата новина е, че цялата тази личностна трансформация се случи на много хора едновременно - сякаш в един момент модерният свят се събуди, погледна се, не се хареса и дружно си каза, че това не може повече да продължава. Ето така, за добро или за лошо, трябваше да намери достатъчно ефективни, но пък и лесни за понасяне здравословни алтернативи. И разбира се, да облече това в добър маркетинг, който да го превърне в тенденция.

Направете си експеримент и напишете в интернет търсачката „здравословно хранене"! Ще останете изумени колко различни, противоречащи си системи на готвене и хранене съществуват. Всичките до една с претенции за научност, за последна иновация, за мигновени резултати. Само че, като жена, която на няколко пъти е смъквала и вдигала шеметно цифрите на кантара, която се е подлагала на драстично гладуване, яла е до повръщане болнична зелева супа, мерила е калории с калкулатор, правила си е кръвен профил за поносими и непоносими от организма храни, носила е магнитни пръстени на палците си, лепенки на ушната си мида и е пила „абсолютно безвредни природни" добавки с цвят на сигнална жилетка, хич не се хващам на техните обещания и „доказани резултати".

Пък и нека си го кажем направо: не е ли вкусното хапване едно от най-страхотните удоволствия на света? И какво да направя, когато смачканото авокадо с настъргана целина не може да ми замени вкуса на пържените картофки - харесвам го и даже си го ям с удоволствие, но само мисълта, че не мога да го съвместя с един добре приготвен, домашен чипс, ме кара да се чувствам незаслужено ограничена!

Каквото и да си говорим, здравословното хранене не само отдавна е тенденция, но в него вече си има и различни стилове и моди. И според личното ми разследване, тази година „на мода" са няколко особено важни детайли.

Добрата закуска

Системата за лечебно гладуване ни препоръчва да не ядем нищо преди десет часа и да започваме деня си с билков чай с мед или чаша топла вода. Според някои системи най-добрият начин да събудиш стомаха си след сън да го „нагостиш" с няколко капки лимонов сок в чаша гореща слабо минерализирана вода. Трета теория обещава да преобърнем метаболизма си, ако на гладно „закусим" с чия и ленено семе, разтворени в обезмаслено кисело мляко.

Според най-новите тенденции обаче закуска трябва да има и тя следва да е питателна. Т.е. всички онези прекрасно отрупани маси с пресен хляб, домашни палачинки, мляко, сирена и плодове са си съвсем в реда на нещата, но при едно условия - да са приготвени от нискокалорични продукти с биопроизход и по домашни рецепти, без консерванти и подобрители.

Снаксовете

Само преди година-две тази дума, спомената в кабинета на диетолог или в център по отслабване, щеше да ви навлече недоверчиви погледи и дълги тиради срещу т.нар. джънк фууд. Днес нещата са по-спокойни - снакс не е мръсна дума, мръсно може да е само съдържанието му. Точно затова съвременната диетология препоръчва за снакс или похапване между храненията да използваме различен тип храни - печени, безсолни ядки, домашни диетични бисквити, сушени плодове и дори леки сготвени ястия, приготвени обаче по диетичен начин и с уреди, които преработват храната здравословно.

Домашното кухненско въоръжение

Всички онези така модерни през деветдесетте години фритюрници, машини за гофрети и уреди за палачинки вече събират прах по домашните ни мазета. Тенденцията да се яде само печено и варено пък донесе манията по бавното готвене и съответните домашни скари и умни фурни с всякакви функции. Истината е, че и от тях ни омръзна, заради трудното почистване, миризмите из къщата и все пак ограниченото меню, в което всяка храна с хрупкава коричка и мека вътрешност, която наподобява пържене, е грях. Най-новата вълна в модерното кухненско оборудване се стреми да ни достави всички хранителни удоволствия, без да вреди на здравето ни. Пионер в подобна технология на пазара е уредът за здравословно готвене Philips Airfryer, който готви например с горещ въздух.

Това дава възможност да приготвяш храна без абсолютно никаква мазнина или пък да добавяш буквало няколко капки, колкото да имаш вкуса на пържено. Самата храна се готви в кошница, така че дори и мазнина на продуктите (например тази на месото) се отцежда, а горещият въздух се завихря от всички страни и така в уреда всичко се готви равномерно. Хубавото е, че няма нужда да висиш около него, за да разбъркваш или обръщаш, а пък специален сигнал дава знак, когато храната е приготвена. Най-досадната част от периода, в който се храниш на диетичен режим, е тази с посрещането на гости, когато сервираш какви ли не кулинарни чудеса, а сам набиваш варени на пара моркови примерно. Този тип нови кухненски попълнения оправят тази несправедливост, защото могат да сготвят храна за 5 порции. Така че ядеш наравно с гостите си, които при това няма да си тръгнат с натежали стомаси и силни среднощни киселини.

Супите

Те незаслужено минаха в запаса за сметка на салатите, които всеки решен да мине на диета, яде в неограничени количества. Факт е обаче, че в т.нар. салати не винаги има точно това, което ще се погрижи за добрата ни форма и здраве. Например как можеш да очакваш да намалиш паласките и корема за месец ядене на салати, ако зеленото в тях е просто гарнитура на солидно количество люспи пармезан, варен боб, пържен бекон и пикантен майонезен сос, който чудесно се комбинира с хлебни крутони?

За сметка на това в последната година диетологията реши да потърси добрата, вкусна и диетична супа и да я вмъкне в дневното меню на съвременния човек. Приготвена без много мазнина, мляко или сметана, тя всъщност е чудесен начин да дадем на организма си всичко, от което има нужда, като при това запълним усещането за глад и улесним работата на стомаха и червата.

Класическите регионални продукти

Наситихме се на всякакви храни със сложни имена и екзотични вкусове и разбрахме, че не е нормално да имаме на трапезата си ягоди пред декември. И е ако все пак те се червенеят като десерт в менюто ни, или идват от някоя ливада от края на света, подкрепени с порядъчно количество препарати, за да издържат на пътуването, или лабораторно са израснали в някой полухимичен парник. И в двата случая не е точно това храната, която искаме да погълнем. Нито като вкус, нито като качество. Постепенно се връщаме към добрите наши си продукти - карфиол, зеле, зелен боб и моркови през зимата, домати, краставици, тиквички и всякакви плодове през лятото. При сготвените храни е същото - няма нищо лошо нито в порция гювеч, зрял боб, сърми или печено месо с ориз, стига обаче да е приготвено с малко мазнина, без запръжки и прекалена кулинарна обработка, която да го превърне просто в хранително тесто за потушаване на глад.

Съвременното разбиране за здравословно хранене вече не стъпва на платформата на лишението от храна, а на нова концепция за отглеждането и съхранението на продуктите, приготвянето й и начина й на консумиране. Днес вече нищо не е забранено - то е разрешено в определени количества, комбинации, периоди от годината или деня. Така че мъката с диетите и чувството за вина от двете изядени пълнени чушки на обяд вече са история. Потвърждавам го, докато дояждам порцията си здравословно изпържени тиквички, приятно охладени от чаша домашно кисело мляко и копър от личната ми балконска градинка.

Oще: philips  philips airfryer  кухненски уред  кухненски уред от philips  технологии  технология 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.