Работодателите да са отговорни не е пожелание, а задължение | webcafe.bg
Webcafe

Работодателите да са отговорни не е пожелание, а задължение

Ad блок
16.02.2015, 13:09 (обновена 18.02.2015, 08:30)
Динко Коцев

Всички казват, че в България преобладава лошият пример - на безотговорния работодател. На мен ми се ще да преобладава добрият

Аз съм Динко, на 24 години, ходя по планини, обичам да спортувам и работя в банка. Най-много държа да имам готини и свестни приятели. Приятелите ми трябва да са пичове. Трябва да ме дърпат нагоре, да ми дават благоприятна среда и най-важното - трябва да са отговорни и честни с мен.

Не правя компромиси. Според мен, когато работиш за някого, е същото. Не трябва да правиш компромиси със своите принципи заради този, който стои срещу теб. Не може да приемаш някакви странни схеми и изненади със заплатата, не може да приемаш, че един стаж трябва да включва само носене на кафета и едно безкрайно ксерокопиране. За да е истински отговорен  един работодател, според мен, трябва друго. Няма как да му пука само за това доколко добре си е подредил производствения процес, трябва да мисли и за служителите си. Когато е отговорен, е отговорен на всички нива. Тогава се отнася с достойнство и уважение към всички - клиенти, партньори и служители.

На мястото, където работя, има отношение към служителите - залага се на равния старт. Работейки, служителите могат да се развиват, да получават необходимите обучения. Например, за всеки, който има нужда от английски в работата си, се осигурява курс в тренинг центровете на групата ПроКредит. Това, според мен, е отговорна грижа за служителя - да става все по-добър и по-знаещ.

Ние в банката не получаваме бонуси. И така, според мен, е редно в нашата сфера. Клиентът знае, че аз не му пробутвам кредит, защото лично печеля пари от това. Не работя, за да си взема бонуса, няма и нездравословна конкуренция в офиса.

Бонусите те карат да поставяш на първо място личния интерес пред този на клиента. А това не е морално. Ако имах бонус, можех да не взимам под внимание рисковете за клиента, да претупвам случаите, да не изпипвам детайлите, или каквото щеш, а да гледам само да направя още една бройка отпуснат кредит. Не това е начинът обаче. Рискът при една бонусна система е много повече от „положителния" ефект, който тя носи. Стимулът да успяваш в работа си трябва да е друг. Не трябва да са само парите. По-важното е да си честен със себе си и другите хора, да правиш нещата по правилния начин.

Всички казват, че в България преобладава лошият пример - на безотговорния работодател. На мен ми се ще да преобладава добрият. Вярвам, че това е възможно, ако всеки човек отстоява принципите си. Аз съветвам всеки да търси работодател, който ще влага в него и ще му помага да се развива. Такъв, който ще му дава възможности, а не само материален стимул. От възможностите за напредък по-ценно няма. Работодателите да са отговорни не е пожелание, а задължение. Така е честно! И така трябва да бъде!

Убеден, че мнението трябва да се казва на глас,

Динко Коцев,
Експерт Връзки с бизнес клиенти

Oще: ad блок  procredit  procredit bank  бонусна система  динко коцев  корпоративна отговорност  кредитиране  отговорно кредитиране  прокредит банк 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.