Как науката ще ни спаси от воден апокалипсис | webcafe.bg
Webcafe

Как науката ще ни спаси от воден апокалипсис

Webcafe.bg
11.12.2015, 00:27 (обновена 12.12.2015, 08:32)

1 от 2 снимки Назад Напред

Възможно ли е земната вода да свърши?

Погледната от Космоса, Земята притежава неограничени водни запаси, но всъщност само 1% от водата е питейна - а това е крайно недостатъчно за нужите на близо 7-те милиарда население и милионите животински видове.

Именно този проблем е в центъра на епизод 6 на „Пробив" по National Geographic Channel. В неделя, 13 декември, от 20.55 поредицата още веднъж ще се спре на революционните иновации и постижения, които могат да променят живота ни в близко и далечно бъдеще.

Режисьор и разказвач на епизода „Воден апокалипсис" е Анджела Басет, холивудска актриса с ярко екранно присъстие, номинирана за „Оскар" и носителка на „Златен глобус" за ролята си на Тина Търнър в „Какво общо има любовта".

Тя показва как учените и инженерите от цял свят търсят различни решения на проблема с недостига на вода, притиснати от климатичните промени, остарелите пречиствателни системи и постоянно нарастващото население.

Оказва се, че страдащи от суша са богати региони като щата Калифорния, където животът на милиони зависи от възможностите да се пречисти вече използваната вода.

В същото време в друга точка от света, в Западна Австралия, опитват да намерят най-добрия начин за обезсоляване на океанската вода.

„Воден апокалипсис" обръща внимание и на бедните държави, които имат вода, но нямат средствата да я пречистят. Замърсената вода в тези региони причинява множество болести и води до смъртта на голям брой деца.

Тъкмо затова един европейски учен отива в Етиопия с цел да въведе свое изобретение, което може коренно да промени живота на местните.

А неговата история е сред най-интересните във „Воден апокалипсис".

Така с последния си шести епизод поредицата „Пробив" завършва своята обиколка из местата, където се случват най-вълнуващите и значими научни открития на днешния ден.

В досегашните серии именити холивудски режисьори ни запознаха с последните постижения в сфери като неврологията, продължителността на живота, енергията, пандемиите и роботиката.

Допълнителна иформация и още интересни факти за епизодите може да намерите тук.

Oще: breakthrough  national geographic  national geographic channel  австралия  анджела басет  апокалипсис  вода  воден  епизод  етиопия  запаси  изобретение  иновации  калифорния  наука  питейна вода  поредица  постижения  пробив  региони  спаси  суша  учени 


Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.