Призракът на инфлацията ще ни преследва през 2012 г. | webcafe.bg
Webcafe

Призракът на инфлацията ще ни преследва през 2012 г.

Христо Христов
09.04.2012, 10:52 (обновена 09.04.2012, 11:29)
жени, храна

Снимка: © Getty Images

България едва ли ще успее да се вмести в критерия на ЕС за 3% годишна инфлация

Въпреки че годините на хиперинфлация вече са част от икономическото минало на България, според първите месеци на 2012 г. най-вероятно е до края на годината потребителите отново да преживеят кошмара на онези години на рязко покачване на цените.

Не, бъдете спокойни. Не се очакват нива на ръст на цените като тези, дефинирани за хиперинфлация, но поскъпването на потребителските стоки в България най-вероятно ще бъде сред най-високите в ЕС.

Повишението на инфлацията ще бъде поведено от увеличената цена на суровините и енергийните ресурси.
Енергийният регулатор - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), вече допусна поскъпване на природния газ с над 13%. "Булгаргаз" поиска увеличение на цената на газа с близо 26%, но комисията предвижда то да е с 12.73%.

При този процент цената на парното ще се повиши от няколко процента до малко над 10% в различните дружества, сочат разчетите на регулатора. Тъй като отоплителният сезон приключва преди увеличението на цената да стане факт, то ще се калкулира цялостно в инфлацията през есента.

Преди това, увеличението също ще бъде усетено като поскъпване на топлата вода идваща от топлофикациите, но имайки пред по-слабото й потребление през летните месеци, то пълният ефект върху потребителите и тук ще бъде отложен във времето.

В края на 2011 г. НЕК внесе искане в ДКЕВР да бъде увеличена цената на тока на едро минимум с 4.5 процента, защото още от август продава с по 4 лева на мегават под себестойността. Стана ясно, че НЕК иска поскъпването на тока да бъде с поне 15%.

Друга цена подлежаща на регулация от страна на ДКЕВР е тази на водата. В началото на годината стана ясно, че десет ВиК дружества са подали заявления за увеличаване на цената на услугата доставка, отвеждане и пречистване на водите. В Търговище се очаква поскъпване на водата от април с 20%, а в Хасково то вече е факт с 25%.

Цената на горивата също върви нагоре по стълбицата. Дизелът удари исторически рекорд. По бензиностанциите литърът вече струва 2.74 лева. Причината е увеличението на цената на едро с 1.8%. Ръст вече има и в цената на най-масовия бензин А95. Литър от него вече се продава по 2.69 лв. Това поскъпване на горивата ще бъде калкулирано в цените на стоките основно като увеличаване на логистичните разходи.

Регулаторните фактори също оказват своето влияние върху увеличението на потребителските цени. Изискването наложено от ЕС за хуманно отглеждане на свободни кокошки, доведе до рязко увеличение на цената на яйцата през март месец с между 50% и 80%.

Поскъпване на храните също се очаква да продължи и през 2012 г. Основно то ще се отрази в цената на пшеницата поради приложението й като ресурс за производство на алтернативно гориво. Поетите от редица правителства политики към преминаване и налагане на алтернативни форми на производство на горива и добив на електроенергия, оказват допълнителен стимул за ръст върху борсово търгуваните суровини.

Когато всички тези увеличения станат факт, те ще се калкулират в цената на потребителските стоки , което може да доведе до двойно по-висока инфлация от тази заложена в правителствения бюджет. Високата инфлация ще задържи до нулеви и отрицателни нива възстановяването на вътрешното потребление.

Въздържането на потребителите от закупуване на стоки, пък ще доведе до по-ниско производство, което ще създаде инерция при увеличението на цената на потребителските стоки, защото разходите за производство ще се разпределят върху по-малък обем продукция. По този начин страната няма да успее да изпълни заложените критерии за стабилност в ЕС - до 3% годишна инфлация.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) за февруари 2012 г. спрямо януари 2012 г. е 100.9%, т.е. месечната инфлация е 0.9%. Инфлацията от началото на годината (февруари 2012 г. спрямо декември 2011 г.) е 1.1%, а годишната инфлация за февруари 2012 г. спрямо февруари 2011 г. е 2.0%.

Средногодишната инфлация за периода март 2011 г. - февруари 2012 г. спрямо периода март 2010 г. - февруари 2011 г. е 3.8%. За месец март може да се очаква слабо покачване на инфлацията на годишна база, поради по-високите стойности, които имаше индексът на потребителските цени в началото на 2011 г. На месечна база обаче то ще бъде по-осезаемо и ще се засилва през следващите месеци на годината.

Oще: българия  дкевр  дружества  ес  инфлация  парно  природен газ  стоки  топла вода  топлофикации  услуги 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

2 Блуждаещ читател | 09.04.201216:36

При толкова напечатани пари по света, няма как да не поучим своя дял инфлация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2012, 19:37

1 Dinko Marinov | 09.04.201211:28

благодарение на борда , инфлацията не есе развива с реалните , темпове в БГ ,
добре че е този борд , че нашите управници да не могат да печатат нови номинали на нашата валута , тогава да видите за каква инфлация става на въпрос ................. Плези се Плези се Плези се Плези се Плези се Плези се Плези се
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.