На пазара от 12 май е книгата на журналистката Невяна Троянска "ТИМ - отборът, който превзе България" | webcafe.bg
Webcafe

Отборът, който превзе България

Webcafe.bg
11.05.2011, 12:23 (обновена 12.05.2011, 10:16)
Най-добрият град за живеене - Варна

Снимка: © Бояна Атанасова

Отборът тръгна от Варна

Това не е мутренска проза в познатите ни варианти на Христо Калчев и последователите му. Книгата на журналистката от Варна Невяна Троянска, шеф на регионалното бюро на в. "Труд" -  "ТИМ - отборът, който превзе България", съдържа факти, които се разкриват за първи път. И е далеч от писанията на т.нар. разследващ журналист Юрген Рот. Самата Невяна Троянска е съдена от ТИМ за своя публикация - и спечели делото...

Представяме ви откъс от книгата:

"...Морски тюлени направиха "ТИМ" ООД

Също като момчетата от ВИС и СИК, те излязоха на ринга, парадирайки със спортната си закваска. Е, нямаха чак борческата слава от ранга на "Олимпийски надежди", но пък умееха да раздават шамари. С крака. И да носят - на бой, на студ, на глад, на оцеляване в екстремни ситуации. Най-просто казано, носеха школовката на секретното поделение "Тихина".

За "Тихина" преди 1989 г. се говореше само под сурдинка. Воалът на секретността раждаше цял куп митове, които никой не си правеше труда да опровергава. Обгърнатото в тайнственост поделение на Военноморските сили, създадено през 1970 г., нямаше аналог в България. В него пращаха само добре подготвени физически и устойчиви психически младежи. Казват, че още в новобранските центрове, преди разпределението, мнозина наборници тайничко си мечтаели да бъдат сред избраните.

Митът за американските "тюлени" - супермъжете, които дори по филмите, стигнали до екрана, изтъкан от социалистически реализъм, покоряваха наред чуждите държави и женските сърца, имаше своите почитатели и у нас. Особено в град като Варна. Въпреки това единици попадаха сред редиците на командосите заради специалната селекция и високите изисквания.

В "Тихина" се подготвяха разузнавателни групи, предназначени за дейност в тила на противника. Антитерористи или терористи, зависи от тълкуването - с оглед на историческата необходимост. Командосите, съвсем като щатските си побратими, бяха обучавани за изнурителни преходи по суша, за десант по въздух, по море и под вода.

Напук на балканското ни чувство за малоценност спрямо великите нации обаче, според мнозина експерти, подготовката на BG-командосите е превъзхождала школовката на морските пехотинци в САЩ по редица критерии. "Черноморските акули", както преди време наричаха бойците от "Тихина", действаха тихо, незабележимо, но безотказно - с желязна хватка.

Е, точно тези момчета изгряха изневиделица на хоризонта във Варна, докато борческите бригади на СИК и ВИС кръстосваха юмруци и пищови по улиците на морската столица.

На прага на 1994 г. групировката на командосите стана факт и в съдебните регистри. На 29 декември 1993 г. "ТИМ" ООД получи "кръщелното си свидетелство" като дружество, развиващо дейности, свързани с търговията, охраната и услугите. Напук на здравата логика и природните закони обаче, прощъпалникът на екипа бе изпреварил раждането. Още преди основаването на фирмата, ядрото на ТИМ бе успяло да стъпи на краката си.

Може би днес малцина си спомнят, но в самото начало на 90-те години, непосредствено след "избухването" на демокрацията, мераклиите за бърза печалба край морето, които можеха да се държат над водата и им се беше случвало да се гмуркат, за да впечатлят поредното гадже на плажа, хукнаха да събират рапани.

За разлика от кулинарния интерес към мидите, у нас тогава никой не мислеше, че хищният охлюв става за нещо друго, освен за залъгалка на туристите под формата на сувенири. Оказа се обаче, че японците са готови да плащат скъпо и прескъпо, за да го видят в чиниите си. Това изкуши стотици варненци да се отправят на лов за деликатесната мръвка. Сред тях бяха и част от командосите на "Тихина".

"Тюлените" зарязаха антитерористичната мисия и се впуснаха в нова. Работата им пак беше под водата, на моменти дните им пак нямаха начало и край, но рапаните им даваха шанс не просто да оцелеят, а да натрупат пари. Всеки от водолазите се гмуркаше сам за себе си и сам калкулираше  приходите си. След 2-3 усилни лета, успешен улов и късмет с изкупните цени на източния деликатес, те пак заедно решиха какво да правят с печалбата си.

"Спестиха си парите и ги похарчиха умно", коментира техен бивш колега от секретното поделение, докато си спомняше как, след като приключили с рапаните, тимаджии наели залата за фитнес в Медицинския университет, накупили модерни уреди и дали старт на бизнеса си.

Чичко Гугъл запълни медиите с ала-бала за ТИМ

Ако потърсиш в интернет информация за ТИМ, ще те засипе порой от статии, журналистически "разследвания" и емблематични "разкрития". Авторите им са стотици, но и маститите пера, и редовите занаятчии си приличат в едно - тиражират под индиго. Някои залагат на творческата интерпретация, други не се церемонят много и действат на принципа copy-paste, но като краен резултат 90% от информацията се препокрива, барабар с грешките.

Според най-популярната търсачка - "Гугъл", групировката ТИМ е конгломерат от фирми и контролира Варна, Добрич, Шумен и почти цяла Североизточна България. Името й е абревиатура от първите букви на нейните основатели Тихомир (Митев), Иво (Каменов) и Марин (Митев) - бивши военни от секретното поделение край Варна "Тихина".

Всъщност кракът на Иво Каменов никога не е стъпвал в "Тихина" - поне в качеството на служещ в поделението. Там са карали казармата си, а после са останали на свръхсрочна служба, само другите двама от варненската триада - Марин и Тихомир. А по-добрият командос от двамата - Марин, е попаднал сред морските тюлени заради... дарбата си на художник. И бил включен в отбора на пехотинците случайно. По негови думи.

Разказът, който излиза от устата на Марин Митев - в един есенен следобед, в офиса му в централата на ЦКБ във Варна, докато пием кафе, което сам е направил, звучи като приказка... За Пепеляшка на развития социализъм.

Винаги го е привличало рисуването. Като завършил 7 клас, кандидатствал в Худжествената гимназия в Казанлък. Докато заедно с другите деца се потял над скиците, се извила буря. Вятърът бил толкова силен, че потрошил прозорците на гимназията, а стъклата изпонарязали част от роднините на бъдещите художници, които чакали в двора края на изпита. "За компенсация шефовете на училището решиха да приемат с предимство тези, чиито близки бяха пострадали. Така аз останах извън класацията, а за да не губя годината, се записах в Корабостроенето", твърди босът на ТИМ.

А после, като завършил СТУК-а - Средното техническо училище по корабостроене, и дошъл ред да влиза в казармата, го пратили в "Тихина" - да поддържа нагледната агитация. За пръв път го включили в акция, когато негови колеги си начупили краката при парашутен скок и нямало кой да попълни групата. Малко по-късно вече бил сред титулярите. След това останал на свръхсрочна служба и влязъл в листата на командосите от най-висша класа.

И в Чичко Гугъл пише, и самият Марин Митев признава, че няколко пъти му се е случвало да не му се отвори парашутът и се е приземявал благодарение на резервния. Негови колеги от поделението също не крият, че е бил пращан на най-опасните мисии. "Случвало се е със седмици да киснат под водата в Босфора", споделят те лаконично.

И досега в кабинета на Марин Митев в ЦКБ висят архивни черно-бели снимки, запечатали екскомандоса с групата му и военния министър от ерата на Тодор Живков ген. Добри Джуров - при обмяна на опит в Чехословакия или награждаване след мисия. В ъгъла под тях, небрежно са подпряни няколко саби и "самурайски" мечове. "Остави ги - бутафория. Ама ми ги подаряват и какво да правя - ако не ги взема, ще се обидят", подхвърля Марин, докато грижливо смъква от стената архивните снимки, с неподозирана нежност ги слага на бюрото и започва да ми разказва къде и по какъв повод са правени.
Господ има странно чувство за хумор...

Как ТИМ пребори ВИС и СИК в региона

Всъщност спортът не просто е един от темелите, върху които - тухла по тухла, ТИМ започва да гради "къщурката" си. Той дори не е наследена инерция от войнишките години на бившите морски пехотинци, а своеобразна визитка, с която бащите на абревиатурата сякаш опитваха да разграничат хората си от класическия образ на "мутрата".

За разлика от залезлите спортни величия в другите силови структури, които тренираха мускулите си само докато прибираха рекета от поредния длъжник, тимаджии се поддържаха във форма не само по улиците, а и във фитнес залата, и на татамито. Повечето от основателите на формацията са бивши състезатели по карате - и то участвали в националния отбор по киокушин кай, печелили не една и две титли в международни турнири.

Логично е да се предположи, че от философията на източните бойни изкуства, съчетана с уменията от школата на "Тихина", плюс каузата, в която са се клели, наречена най-шаблонно родина, би трябвало да се роди перфектният борец за справедливост - своеобразен колективен Батман на посттоталитарна България. Само че, както обикновено става у нас, добрите намерения твърде често кривват по пътя към ада.

Първоначалният замисъл ТИМ да развива не само спортния клуб, а и учебен център, в който да се четат лекции, съчетани с практически курсове за обучение по фирмена сигурност, някакси остана в рамките на добрите намерения. Целта, с която бе регистрирана "ТИМ" ООД - да продава охраната като ноу хау, постепенно бе размита от прозата на делниците.

За никого не е тайна, че край морето пъпът на чорбаджиите винаги е бил хвърлен в курортите - дори по Тодорживково време, когато всички хотели и ресторанти бяха държавни. А когато някой харчи пари на държавата, особено в мътилката на прохождащата демокрация, едва ли ще тръгне да купува ноу хау за фирмена сигурност, след като може да си наеме пазванти. Особено когато пазарът на охранители е пренаситен.

През 1994 г. във Варна основната битка за клиенти беше между "пазачите" от местните поделения на СИК и ВИС - "Секюрити груп" и "Марс 93″. Тарторите им - взривеният през ноември 1996 г. в асансьора на кооперацията си Йордан Марков, и бившата "олимпийска надежда" в борбата Христо Асенов-Бацата имаха легендарна слава. Бригадите им жужаха като пчелички между магазини и кръчми, кандърдисвайки собствениците им да ги "пазят от лошите". Естествено, срещу добра месечна сума.

Който не искаше, го отнасяше - той или имуществото му. Резултатът - търговските обекти в града, дори гаражите, превърнати в квартални минимаркети, бяха облепени със стикерите на "Марс" и "Секюрити", а кражбите и разбитите витрини подминаваха "белязаните" като бързия влак.

Докато момците на Бацата и Данчо Марков шетаха из морската столица със самочувствието на шерифи, ТИМ "удари бингото" малко по на север. Никой не разбра как фирмата сключи договор да охранява държавния още курорт "Св. Константин", и то чак до 2002 г. На фона на "жълтите стотинки", събирани от дребните търговци в града, парите бяха фантастични.

"Плащаше им се месечно възнаграждение, равняващо се на 31,8 полицейски заплати. На практика из курорта се разкарваха четирима души от групировката и - толкова", беше обявил пред журналисти по онова време бившият шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност полковник Стамо Стамов (б. р. - заради разследванията си срещу ТИМ полковникът по-късно е арестуван по нареждане на прокурора Николай Колев и държан 10 месеца в ареста, а по-късно освободен и оправдан по всички обвинения - подробности в следващия откъс).

Според него договорът за охранителна дейност с ТИМ е бил крайно неизгоден за курорта, но в онези години, "когато се наливаха основите" на пазарната икономика, кой ще ти гледа интереса на някакво си държавно дружество, което трябваше да изпълни мисията си на дойна крава, изцедена докрай, преди да бъде хвърлена в кланицата на приватизацията. Пък и тогавашният шеф на "Св. Константин" Иван Иванов, популярен сред медиите в града с прозвището Инч Хай, което идеално прилепваше на ниския му ръст и слабото му телосложение, бе останал изключително доволен от сделката...

Досие в полицията още от 1993 г.

"Ако някой все още изпитва вълнуващо удивление защо никога, никъде и по никое време не може да прочете повече за холдинга ТИМ, ще трябва да се сблъска с очевидното: групировката старателно се грижи името й да бъде употребявано като в гробищен парк - или за добро, или за нищо."

Тези думи не са мои, макар че с чиста съвест бих се подписала под тях. Точната формулировка е направена в Скай форум. За съжаление, не мога да цитирам от кого, защото единствен ориентир е датата - 14/2/2003 г., 11:05 ч., и безадресното "анонимен автор 79″.

Информацията обаче е като водата - изтървеш ли я, плъзва навсякъде, покрива неравностите, запълва кухините, докато не изравни пейзажа и не започне бавно да се разсейва в пространството. И дори когато се изпари, пак остават каверни, в които можеш да откриеш прелюбопитни неща. Трябва обаче да знаеш къде да търсиш...

Още пазя една разпечатка от средата на 90-те години на миналия век за наблюдаваните от МВР структури, разработвани като рискови и потенциално опасни за нормалния живот в града. Оперативен работник ни я беше дал, след като му бяхме приплакали, че имаме да пишем материал за престъпността във Варна. Тя започваше с "ТИМ" ООД. Бяхме предупредени, че писаното няма доказателствена стойност, и че ако го публикуваме 1:1, не само ще си имаме неприятности, но и няма да се намери кой да потвърди информацията. Изкушавам се обаче да го цитирам:

"Дружеството е регистрирано на 29.12.93 г. с цел развиване на дейности, свързани с търговията, охраната, удлугите. Дружеството има сключен договор за охрана на курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена" до 2002 г., отделни питейни заведения в курортния комплекс; множество магазини и други търговски обекти на територията на гр. Варна, като охраната се осъществява чрез изградена собствена система на СОТ; експлоатират съвместно с "Мустанг видео" - Обединена кабелна телевизия; охраняват паркинги, складови бази, държат под наем представителна сграда в кв. "Чайка" - общинска собственост, предоставени им преференциално от кмета на гр. Варна. Чрез създадено съвместно дружество със съдържателите на риболовни таляни на цялата територия на региона имат монопол върху риболова и определянето на цените. По оперативни данни са под опеката на И.Д. главен прокурор на въоръжените сили, кметската управа на града. Имат лиценз за охранителна дейност.

Седалището на дружеството е гр. Варна, ул. "Марин Дринов" 55 (адресът на Медицинския университет в града - б.а.). Като управители на дружеството се водят Марин Великов Митев ЕГН... и Тихомир Иванов Митев ЕГН... Силовата структура вътре в дружеството се ръководи от Иво Каменов Георгиев ЕГН...

Структурният състав на ТИМ в охранителната и силова структура се състои от около 50 млади мъже, подбрани най-вече от уволнения войнишки състав на под. 22580 гр. Варна (разузнавачи-десантчици), бивши полицаи от СПООР - Варна, неосъждани, активно поддържащи спортната си форма във фитнес центъра, където се намира офисът. Дисциплината е по подобие на тази в армията. Марин Митев и Тихомир Митев са служили като сержанти на свръхсрочна служба в горепосоченото военно поделение.

През последния месец отнеха бизнеса с проституцията от другите групировки и настъпват във всички техни сфери на влияние. За бизнеса с проститутките отговарят Стоян Стефанов Лефеджиев ЕГН... и Владимир Корнеев Илиев ЕГН... На този етап представителите на ВИС и СИК в града не могат да окажат противодействие на ТИМ и вероятно в бъдеще е възможно да се стигне до сблъскване на интересите. Към ТИМ гравитират представителите на "Корона инс", които нямат големи позиции в региона, "Секюрити глобъл - ЕООД" гр. Пловдив."

Oще: бизнес  журналистка  книга  невяна троянска  отбор  тим  тюлени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

30 Бойко Стефанов | 12.05.201121:10

YOLE, обществото има закони. Законите позволяват от два века насам, с хартата по правата на човека, на всеки човек да се самоопредели. Дали ще се изврати е точно работа на всеки човек и никой не може да му позволи или забрани той да се изврати.

Никой не посяга на конфиденциалността в обществото и ТИМ, на които това е точният коз, конфиденциално образували група, публично неоповестена, поне това пише ясно в материала, с някаква си цел, ясна за тях и неясна за обществото.

Благодарение на обществените порядки за търпимост и толерантност, ТИМ създадоха атмосфера на терор във Варна, а по9късно и в България. И ако някой изобщо се интересува от ТИМ, то е защото има терор на ТИМ в държавата България.

Терорът се създава и се управлява. Той не е въпрос на позволение от някого си, а е избор на този, който го създава, защото законът му дава правото на избор да се самоопредели.

В два случая лицето не отговаря за простъпките си: Когато е непълнолетно и когато е невменяемо. Всичко останало е на общо основание.

Аз не съм убеден, че някой от ТИМ ще иска да се защитава, още по-малко с презумцията, че като е създавал умишлено терор, е бил невменяем, защото се знае, че са били пълнолетни, когато са го решили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

29 Dimitar Stamboliyski | 12.05.201119:42

Бахти одата... Нали немаше общо с оня алкохолик?!?!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

28 YOLE | 12.05.201119:31

Borracho , за това ,че някой се е изродил в своето развитие е виновен този ,който му е позволил това .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

27 Borracho | 12.05.201119:03

Едни гадни, скапани мутро-мафиоти са тези ТИМ и това си е. Не се опитвайте изобщо да ги изкарвате мъже, морални, стабилни. Няма никаква разлика между тимаджиите-каратисти и дебелите бивши борци от село. Едните носят костюми другите анцузи, отвътре са еднакво мазни свине и двата вида.
Помислете си колко хора са затрили щото им пречат и тогава ги хвалете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

26 Бойко Стефанов | 12.05.201117:54

От години разговарям с хора от работещите по холдинг Варна фирми. С някакви хора, които не говорят за професионална реализация и постоянно казват, че забогатяването не е мръсна дум. Тя не е мръсна дума, да, въпросът е как става забогатяването, след като не става с професионална реализация.

Честно, никакъв разговор не става помежду ни. За по-малко от минута и на двете страни ни става ясно че сме взаимно отблъсващи се и любезно се оттегляме от комуникация.

Излишно е изобщо да се прави опит да се обсъжда история, изкуство, трудови постижения, никакъв отклик по тези въпроси няма да намери човек. Сблъсква се с едно фалшиво презрение на обикновения живот. Защо фалшиво, защото обикновеният живот не е нищ, а е фактически недостижимо достойнство за хората от ТИМ.

Те не биват да бъдат пипани, за да не се наложи да им проличи невежеството. Ако искаш да си любезен с тях, казваш едно добърден или изобщо нищо и подминаваш с наведена глава, за да не го уязвиш духовно бедния човек. Те са крехки. Лесно уязвими.

Изобщо е една огромна досада, от която реалният резултат е отиване във феодалния строй. Което, разказвали са ми, който е видял, си личи и с невъоръжено око по техния средновековен замък, построен в началото на баира Франгата, до най-големите болници на Варна, хлебозавода и млекозавода.

Дотам им стигна простодушната фантазия, да си изпълнят феодалните мечти и да си построят укрепен замък в прекрасен демократичен и цивилизован град в 21-ви век.

Нямам думи.
То няма нещо, което да е на ТИМ и да не е ужасяващо жалко и патетично, пошло и мръсно по душа още от пръв поглед.

На гърба на Икономическата гимназия пред пет месеца направиха една варосана стена с едни прозорчета като на селски клозет и една дървена от необработено дърво врата и написаха Механа Илинден. В центъра на цивилизования град. Не е за разправяне. Просто е убиствена, в прекия смисъл на думата, досада.

Аз не изнасям факти, само коментирам основната теза, че да си богат не било срамно или нещо такова. Много зависи за кого се отнася обаче. Фатално зависи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

25 vanko1 | 12.05.201116:57

Бойко, май си пропуснал да споменеш нещо много важно - варненската митница и пристанище, те май са недосегаеми от всякакви акции, след едно корабче с цигарки, дето май не се оказаха контрабанда, щото дянков се пофали и млъкна, май друго "ударче" няма, за дрога да не говорим, ако и ЕВропол да каза, че кокаинът влиза оттам Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

24 Бойко Стефанов | 12.05.201116:19

Но кое е фаталното в този казус?

Фаталното е, че този троянски кон не е предвиден да превземе отвътре домът на противника, а е направен да превземе отвътре домът, в който си роден, родни дълбоконеуважаеми бандите!

Да си превземаш собствения си дом, за всеки що-годе практикувал психоаналитик е пределно ясно, че имаш категорично и патологично изострен Едипов комплекс - комплексът на зависимостта от майчиния авторитет.

Върховните бандити, на които им липсват майките им.
Няма що. Ударихме джакпота с тия. Велики воини, които са предатели на собствената си държава. Предатели Велики??? - хм, никога не съм чувал такова нещо, ама никога.

Предателите са мерзки, пошли, нищи, но велики предатели просто не съм чувал никога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

23 Бойко Стефанов | 12.05.201116:15

Много е жестоко, за всички е жестоко, някой да е образован на най-висше ниво, като Буш да речем, но да е невежествен алчен, меркантилен, просташки тип и характер. Да си властовик. Не човек, ами бог. Това е сериозно налудничаво. Да не можеш да правиш абсолютно нищо, но да се захванеш с всичко. Вместо да се захванеш да се самоидентифицираш, да започнеш да трупаш ВЛАСТ. Това е франкенщайн на съзнанието.

Но да не говоря лирично и с излишен патос.

Плама-Плевен е на ТИМ и поради това ТИМ увеличават цената на горивата а оттам целият живот поскъпва.

ТИМ поемат обществените поръчки през държавни програми и така не плащат нито лев на никого, и освен че животът поскъпва, но и доходите спадат.

ТИМ са основният подстрекател на извратеното и суеверно мислене, че доходите ще се вдигнат, когато се повиши производителността на труда. Една героична измама.

ТИМ са Е-он и гражданинът на сероизточна България никога не разбира, коя е реалната цена на тока - такава няма.

Тим са всички видове строителства и в град Варна няма нито една, повтарям, нито една пресечка, която да не е разкопана, омърляна, кална, с дупки, включително и новоасфалтирани. Миналата зима всички варненски шофьори си разбиха колите по три пъти в ужасните дълбоки и широки дупки в цяла ЦЯЛА Варна.

Строежът на мястото на централната художествена галерия го строиха три години, кръстиха го Галери, и само като спомена, че на отсрещният ъгъл на тротоара има една захваната за уличния знак с верига за танкове стояща табелка, на която пише Фитнес, Сауна, Масажи. А на стената на сградата Галери от същата страна пише хотел. И нали няма смисъл да обяснявам с думи, какво има Варна в най-централната си и цивилизована част.

ТИМ събират всички данъци и ги събират с попълване на формуляри с данните и на майчиното мляко (както е прието да се казва за следователската работа).

Няма по-ясни намерения от тези на Троянския кон. Само докато се изговори на глас и не е необходимо повече да се обяснява.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

22 Бойко Стефанов | 12.05.201116:02

По едно нещо си личи, кой става и кой не става за каквото и да е.

Като видиш един човек, че подхваща работата от главата за краката, от него сериозност, отговорност, професионализъм недей да чакаш.

Фирма на която лого е Троянският кон, кон на колелца върху дървена платформа, тя е обречена на мозъчна смърт, тя е създадена на обратно. Троянският кон не може да е лого, защото логото е лице, а троянският кон е измама. Фатален избор.

Съвременността на България ни показа абсолютно красноречиво, какво означава един профан, простак по душа, селяндур по потекло, срамуващ се от собствения си корен, да се образова. И за какво му служи най-викшето образование. Александър Лилов не е академик, но е члев кореспондент на БАН и използва цял живот и цялата инвестиция на висшето образование да създаде едно чудовище а идеологията - Развитото Социалистическо Общество. Чието дете и и самата троянска команда ТИМ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

21 YOLE | 12.05.201115:31

Въпросът ми беше към Ванко1 ,но ти ме изпревари .Иначе и аз бих прочел книгата . п
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.