Живея, за да ям | webcafe.bg
Webcafe

Живея, за да ям

Guns&Ducks 04.12.2010, 09:31 (обновена 06.12.2010, 11:33)
печено прасенце

Снимка: © Sofia Photo Agency

Слава богу, тоя месец е свински

Хората се делят на два вида. Едните ядат, за да живеят, другите - живеят, за да ядат. Хайде сега всички да не се правят на толкова извисени и да се бутат в първата група! Хайде да не сме чак такива лицемери!

Папкането е за цял живот

Няма нищо по-жизнеутвърждаващо от едно благо, продължително и весело похапване-поплюскване. Подобаващо полято с пивки напитки и овкусено със сладка раздумка. И това не е само хедонистично удоволствие за вкусовите рецептори, приятно убиване на времето и повод за поддържане на социални контакти. А емоционално-физиологично постигане на щастие.

С малки стъпки, но редовно. Това любов, творчество, кариера - все е до време. А папкането е цял живот.

Обаче папкането трябва да се култивира - не стига само нагонът за храна. Трябва си банкетна култура. Не може просто да се тъпчеш сам пред телевизора. Хеле пък с полуфабрикати. Или да похапваш на крак джънкфуд по фастфудовете. Или жената да ти забърка една тава - и да набиваш с отвращение три дни едно и също.

Кухнята не ни е много засукана, но

Балканците по манталитет сме кажи-речи французи в храненето. Кухнята не ни е много засукана, но е доста вкусна. Признават го и англичаните, на които кухнята им приключва при яйцата с бекон за закуска, и американците, които не познават нож и вилица заради плоското кюфте в хлебче, и руснаците, закотвени в пелмените, сельодката и майонезата.

Обаче и ние взехме хептен да си опростяваме и направо даже да си опростачваме трапезата. По масовите заведения - а и далеч не само там, все шопска салата, скара и панирани сиренца. А за обедно меню - пилешка супа, пиле със зеле или ориз и пълнени чушки. Масовата домакиня прави горе-долу същото за съпруга и челядта. Даже ако реши да прави баница - ще е с готови кори, къде ти ще се мъчи да точи, пък и ще й окапе "Листопад"-ът. А да седне да завърти някоя по-сложна манджа - трябва да е много специален случай.

Келешите пък хич не си падат по "готвено" и има опасност за цял живот да останат без банкетна култура. Дай им пици, Кей Еф Си и Макдоналдс, чипс и сникърс. После защо са масово дебели още в прогимназията. А и с това денонощно висене пред компютрите... То и премиерът май не е ял здравословно, ама докато е набивал филията с мас от прасето, е търчал след топката.

Тоя месец е съвсем свински

Като стана дума за прасе, тоя месец, слава Богу, е съвсем свински. Като почнем от рибното прасе - шарана, за Никулден, и стигнем до баш прасенцето с лимонче в зурлата за Коледа. Ама било мазно. Глупости на търкалета. Да се тъпчеш със сирене от палмово масло и шницели с незнайно съдържание, не е мазно.

Я си напълнии един немиризлив, не свръх голям и съвсем пресен шаран с лук и орехи, пък си наточи сухо винце... А с розово прасенце кефът е още по-голям. Хем е някак по-тържествено, иска повече хора с поруменели от приятна възбуда бузки. Ах, как месцето с кожичка се топи в устата, още преди да си отхапал!

С мезетата обаче нещата хич не са добре, даже и след появата на „Стара планина". То хубаво, че вече някои спазват рецептите по стандарта, ама месцето пак е замразено и от далечни страни. От ония, дето гледат говедата направо на шлепове в морето - за по-бърза и евтина доставка в Европа. Затова и градски иначе хора вече се изпедепцаха да си пълнят сами суджуци. Нищо сложно, казват, само с червата било малко по-неприятно.

Тия мераклии даже и зеленчук си гледат в малки дворни парници. Да си откъснеш марулка и домат през зимата собствено производство е не само здравословно, не само придава друго измерение на ракийката, но ти носи и емоционално задоволство.

Сложни времена за пиенето

При пиенето настанаха сложни времена на подбор. Домашните вина са трудна работа - много българи си правят, без изобщо да разбират, ама по традиция, видиш ли, правят си хората. Мъчат гроздето в едни миризливи пластмасови бидони, после наливат готовата продукция в пластмасови бутилки - жалка картинка.

Грозното по кръчмите пък е, че като осигуриха на народа наливно вино, си държат на едни и същи марки, обикновено долнопробни. Или на такива, които в началото са били добри, но производителите бързо са влошили качеството, но за сметка на утвърдената марка си държат нереално висока цена.

С ракиите уж по-лесно, но и там не може масово да се разчита - вкусът, верно, не е на парфюмирана купешка ракия, ама що вредни фракции остават, що камбани кънтят в главата на другия ден. Не че няма и супер добри домашни ракии, но трябва да е много, много проверено.

От скоро у нас се появи по заведения и сръбска крушова и дюлова. Чудо вкус и аромат - хем купешка, а махмурлук - йок. Балканците май по принцип сме повече по плодовите ракиии, май и у нас е било така, ама се появил академик Неделчев и едноименната му грозданка надделя още при соца. Сега десетки и десетки видове гроздови по магазините, но реалният избор хич не е голям. Поне има по-сигурна защита за черепната кутия от домашнярките.

А най-сигурната защита е да не се мешат много напитките. И да се хапва през цялото време. Колко му трябва на човек - едно "Наздраве!" и здрава храна.

Oще: заведения  кръчми  прасенце  салати  храна  шаран 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

7 Anton Andonov | 06.12.201018:46

Скъпа Тея, ми то от плюскане, затова сме на последно място по продължителност на живот и затова хората в България на 22 изглеждат като на кръгли 30. От толкоз кебапчета и пържоли, мозък не е останал на ненаситните български гологлавци със синджирче на врато и ямурлуци с три бели ленти. Хората се отдалечават от животните, а при нас животните се отдалечават от "хората"!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

6 Mariana Antova | 06.12.201017:31

Защо трябва да е или едното или другото?
Ядем, за да живеем, за да ядем, за да живеем...

Име нещо простичко, на което животът ни учи:
Има толкова неща, които ни се налага да правим без да ги желаем, че за да си направим животът по-хубав трябва да се научим да ги правим с любов:-)))

За едни това е яденето, за други - готвенето;
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 06.12.201016:31

Абе я дайте вместо да пишеме тука глупости да ходим да се наплюскаме едно хубаво Усмивка И още нещо да ви кажа: Ранъта прай борбъта Усмивка
Не сериозно тук има два аспекта: единия ти да си господар на тялото си, другия тялото ти да е твой господар, и когато ти закъркори корема да ходиш да се намааш здраво. Аз лично избирам първия вариант и се налагам над физиологичните си нужди. В крайна сметка, ако говорим за оцеляване е ясно, че тялото може да издържи без храна с месеци. Водата е много по-жизнено важна от храната. Извода: Пийвайте повечко водица и хапвайте по-малко храница.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.10.2010, 09:45

4 Eni Tami | 05.12.201021:53

....като чета и слушам инфото относно съдържанието на разни ГМО и какво ли още не навсякъде и във всичко ми изчезва апетита...да не говорим за горките животни и как ги умъртвяват ... Тъжен Отегчен и после"... яж пий и се весели..." Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.05.2010, 20:26

3 realist99 | 05.12.201021:00

batliubo,
Когато пораснеш/явно си млад човек/ще разбереш,че след определена възраст всички суети като като жени ,любовници,кариера,музика/чалга/,дрехи,часовници,коли,пари и всичко останало е за пред хората и остава удоволствието ядене и пиене с нормални хора.Има една малка подробност-някой хора никога не порастват,но се надявам да не си от тях.
Никой мъж не може да изкара толкова,колкото жена му може да изхарчи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

2 pueblo | 04.12.201022:21

Шокиран е това може да кандидатства за най-тъпоумен материал в този сайт.....
стига с това плюскане бе!погледнете се,че сте заприличали на животни....после американците били дебели-дръжки!дебели са българите! и то доста дебели,който не вярва да погледне подрастващото поколение-майко мила!то са едни охранени деца,все едно прасета за коледа.....огледайте се около себе си и вижте от какво сте заобградени-дебели жени и мъже,дебели деца(което е страшно)дебели колеги......и всичко това ,защото трябва добре да се наплюскаме......аз лично мразя да ям,просто за мене това е най-излишното време,но....ям,защото трябва да живея Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 04.12.201019:13

Живея за да ям. Когато всичко друго е липсвало на диваците в праисторическите години храната е била целта на живота им. Ако следваме вълната на логиката, то със сигурност се удря в бреговете на черно море.
   

оценка

+0 -0

Webcafe търси асистент-реклама

Wecafe

Екипът на WEBCAFE.bg се разширява.

Търсим асистент-реклама. Задълженията включват грижа за успешното протичане и отчитане на кампаниите, комуникация по текущите проекти с рекламни агенции и рекламодатели.

Ако имате интерес към позицията, изпратете CV на мейл: dani@webcafe.bg

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.