Да преподаваш религия на първолаци е престъпно | webcafe.bg
Webcafe

Да преподаваш религия на първолаци е престъпно

Ростислав Траянов
25.09.2015, 12:23 (обновена 26.09.2015, 16:37)
Първолаци

Снимка: © Webcafe.bg

Да преподаваш религия на първолаци е опасно, догматично и представлява връщане назад във вековете

С настъпването на новата учебна година родителите в СОУ "Иван Вазов", гр. Поморие, се сблъскаха със следния казус - те бяха заставени да подпишат заявления за ЗИП (Задължителноизбираема подготовка - бел. ред) с три предмета, без право на избор, като един от предметите е религия.

Тоест - без значение от религиозната принадлежност на родителите или липсата на такава, без значение от техните предпочитания и лични виждания по един така важен въпрос, като възпитанието в морални ценности, те бяха принудени да "изберат" за децата си предмета религия, като не им бе дадена възможност за светски подход.

С получаването и на безплатния учебник станва ясно, че за първолаците е задължително православието.

Религията се налага напоследък като предмет, запознаващ децата с основните религии, техните история, философия и политическо влияние, ей така, уж съвсем безпристрастно. Без проповядване, без налагане, без индоктриниране, които според нашите (хем светски) закони са престъпни деяния.

Уж е така, да. Но един по-критичен поглед върху ситуацията разкрива съвсем друга картина.

В началните класове на децата не могат да бъдат преподавани предмети като история и философия, пък били те и на религиите, по съвсем обективни причини! Поради факта, че децата на тази възраст нямат все още изградено критично мислене, всяко подобно въвеждане в религиите е равнозначно на индоктриниране.

Тоест, когато си говорим за първолаци, разлика между религиознание и вероучение няма!

Преглед на съдържанието на учебника по религия за първи клас (на издателство "Просвета") пък ни показва, че не е и съставян с цел да избегне вероучителната част. От тенденциозното заглавие - "Първи стъпки в православието" - до запознаването с религиозната представа за добро и зло и за уж "непреходните ценности на християнския морал", целият учебник цели да манипулира децата и да създаде у тях погрешната представа, че моралът произхожда от религиите и по-специално от православието.


Корицата на учебника по "Религия" за 1 клас

Ето цитати от съдържанието на учебника: "Аз съм християнче"; "Вярата в бога ни прави добри и силни"; "Ангелите - наши пазители"; "Бог подкрепя праведните и прави чудеса" и т. н.

Първо, всеки разумен и що годе интелигентен човек би трябвало да знае, че хората не се делят на добри и лоши в зависимост от религиозната си принадлежност или липсата на такава.

Да втълпяваш подобна псевдоистина на дете е престъпно, неморално и опасно.

Моралът не произхожда от християнството, нито от която и да е друга религия. Ако беше така, нямаше да има морални атеисти и аморални вярващи, нямаше да има престъпни личности и бивши агенти на ДС в БПЦ, а историята нямаше да изобилства от зли и ужасяващи личности, получили религиозно възпитание в детството си.

Да приучаваш децата към това да се делят на религиозен принцип е назадничаво и вредно за едно светско общество като нашето. И то във времена, в които ни се предлагат толкова примери за подобни безумия от арабските страни.

Отговорете си на следния елементарен въпрос: кой е по-морален - този, който е добър поради страх от наблюдаващ го отгоре бог, готов да го накаже при всяко провинение, или този, който е добър и без страх и вяра в подобни неща?

Второ, според КРБ атеистичните възгледи са неприкосновени:

Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.

Тоест на една институция - църковната - се позволява да нарушава законите. Много поучително и възпитателно, нали?

Трето и много важно, никой не пречи на онези, които желаят децата им да получат религиозно възпитание, да го направят там, където такова се предлага - най-вече в църквите е мястото му, мисля.

Защото законите на страната ни определят образованието като светско, а религиозните институции са отделени от държавата - чл. 13 от КНР.

Забележете, че по време на разпалената в последно време дискусия за вероучение в училищата никой никога не е повдигал въпроса за това да бъде забранено религиозното възпитание за хората, които го желаят.

Нещата винаги опират до насилствено налагане на обратното - на религиозните виждания относно морала на всички, без значение от личното им мнение, на намеса на Църквата в светското.

И отново историята, от която упорито отказваме да се поучим, изобилства от примери с насилствено налагане на идеологии и нелицеприятния резултат от това.

За запознаването на децата със светците не знам дали има смисъл да говоря. Светец е религиозна категория, обозначаваща личности, които са пример за подражание във вярата. Основанията за канонизиране на дадена личност са разнообразни, но коя от коя по-страховити - мъченическа смърт, извършване на чудеса и други подобни.

Да преподаваш това на любопитни и отворени за знания дечица, без да дадеш дори шанс на родителите за избор е най-сигурното доказателство за липса на морал.

Да учиш децата, че мъченическата смърт в името на вярата в нереални обекти е направила някого велик и добър, е равносилно на това да ги взривиш насред площада, опасани с бомби.

И пак подчертавам, че всеки, който желае въпреки всичко да учи децата си на това, е свободен да го направи - в църквите.

Но да бъде налагано като нещо задължително просто няма как да стане в 21-ви век.

Училището е светско. Там трябва на децата да бъдат преподавани знания и факти, не опасни измислици, вилняли през тъмните векове и всявали кръв, страх и ужас.

Децата трябва да бъдат учени на критично мислене. Нещо, с което съвременните начални учители много трудно се справят, защото като че ли и те самите не са научени на това.

Само така децата ще израснат самоуверени, способни и интелигентни личности, морални заради самия морал, а не заради страх от невидим супервайзер.

И тъжната действителност е, че вместо да бъдат въведени часове с практически занимания по различни науки или изкуства, в които децата да бъдат увличани по новаторското, красивото и стойностното, те биват жертвани в името на Църквата, подсилваща поовехтелите си позиции в обществото, протягайки пипала в училищата към чистите детски умове, поради безсилие и неспособност да привлече хората в редиците си доброволно.

Отправям призив от името на всички мислещи, разумни хора към Министерство на образованието, до които е пратен сигнал за случая, но които до момента не са проявили никаква инициатива, да си свършат работата, да извършат необходимите проверки, да защитят правата на децата ни и да се погрижат никога повече българско училище да се връща назад във вековете!

*Текстът е изпратен в редакцията на Webcafe.bg oт наш читател

Oще: веоучение  вяра  министерство на образованието  морал  налагане на религия  неморално  образование  първолак  първолаци  първоначално образование  религия  учебник по религия  учебник по религия за първи клас  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

392 deowin | 01.06.201623:50

Одобрявам това некро - беше интересно да си припомня този брутално полярен разговор с религиозни фанатици и необразовани полуидиоти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2014, 10:15

391 nikoko | 01.06.201613:27

Като гледам доста се отнесоха коментарите и се излезе от темата. Но аз като човек образован се чудя как божиите служители не ги е страх от Бог като лъжат, че общуват с Него и нарушават божията заповед "не лъжи". Тези същите хора провеждат политика за запазване на влиянието им като божи служители. Тях не ги интересуват закони, демокрация, плурализъм и други подобни. За тях бог е власт и влияние, както и лични облаги. Така, че не се чудете за тези тънки пробиви на законите, както от мюсулманите с техните религиозни училища така и от християните в този случай.
Възпитавайте децата си в къщи и ще ви е мирна главата.
А колкото до мен вяравам в Бог но не и в неоговите самообявили се служители.

Амин и Бог да пази България от българите.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

390 bastard | 01.06.201611:04

"са ЗАДЪЛЖЕНИ СВОБОДНО"

Старо бебе на дървен камък право седеше и весело ревеше, докато го засипваше горещия сняг, а, уважаеми Стефчо? Смее се Смее се Намига
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 01.06.2016, 08:02

389 Стефан Стефанов.10206127397933096 | 01.06.201608:28

Без да искам да влизам в полемика с вашият читател, като човек, който познава добре съдържанието и целите на този предмет бих искал да дам една друга гледна точка по темата. Със сигурност няма нищо престъпно в една истинска демокрация всеки (който не противоречи на закона) да получи възможност да изяви себе си по най-автентичен начин и всички сме длъжни да го изслушаме с уважение и респект. Този предмет, който според вашия читател съдържа неприемливо религиозно съдържание всъщност е издържан и коректен от гледище на ТРАДИЦИОННАТА според нашата конституция религия. Децата ни, без значение от нашите собствени разбирания като родители, са ЗАДЪЛЖЕНИ СВОБОДНО ЧРЕЗ ТОЗИ ПРЕДМЕТ, ако наистина искат да бъдат наследници на НАЦИОНАЛНАТА ни идентичност и истински ЕВРОПЕЙЦИ да опознаят до степен "да влязат в обувките" на православните християни тази традиционна за България и Европа християнска религия. Защото без православието нямаше да има България такава каквато имаме сега, а без християнството нямаше да има Европа такава каквато имаме сега. А относно индокринирането в една религия, трябва да се каже еднозначно и ясно, че това НЕ Е ВЪЗМОЖНО да се случи предвид ценностите на християнството, а най-висша от тях е СВОБОДАТА НА ВОЛЯТА, която е неограничена дори от собствения ни СЪЗДАТЕЛ. Затова, ако трябва да сме честни и коректни към децата ни, ТЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИДЯТ СЕБЕ СИ КАТО НАСЛЕДНИЦИ НА НАШАТА ИДЕНТИЧНОСТ, КОЯТО Е НЕМИСЛИМА БЕЗ ПРАВОСЛАВИЕТО, А ПОСЛЕ ЧРЕЗ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ИНФОРМИРАН ИЗБОР ДА РЕШАТ ДАЛИ ТЯ ДА БЪДЕ И ТЯХНАТА СОБСТВЕНА ИДЕНТИЧНОСТ, КОЕТО Е ТЯХНО НЕОТМЕННО ПРАВО. АКО НЕ ИМ ДАДЕМ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ..... Е ТОВА Е НЕ САМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НО И ГРЯХ.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

388 Georgi Marinov | 14.10.201501:19

Груба грешка е да се поставя знак за равенство между религията и национализма.

Но то явно това е една от основните мотивации в случая -- чувството, че религията е необходима за сплотявнаето и оцеляването на нацията.

А това дали има някаква истина в религията няма никакво значение....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 19:04

387 vitenu | 12.10.201521:52

Последователи са на материализма - които плаща той поръчва музиката. В конкретният случай чичо Сорос. А материалистичният морал добре е илюстриран в самият материал в които всеки ред е подвеждащ, пълен с полуистини или откровени лъжи. Това обаче е напълно морално щом ти плащат.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 12.10.2015, 15:40

386 българка123 | 12.10.201516:51

Да, голямо престъпление е да се запознаят децата с официалната религия на България и утре като ги попитат какво е православие да не вдигат тъпо рамене. Страшно престъпление е да научат етичните ценности и норми застъпени в православната религия, да се научат на морал, толерантност и обич. Интересно ми е тези, които са писали текста последователи на какво са и кой им плаща, че им е такъв трън в очите запознаването на децата с официалната религия на страната ни. Заради такива манипулативни материали българският народ е разединен. Все едно не учат децата на православие, доброта и морал, а им проповядват сатанизъм, сигурно, ако беше така авторите на материала щяха да са спокойни. И за другите ЗИП дисциплини като майчин турки език и майчин цигански език нищо не се казва, няма проблем, но за православието има. Хайде, авторите на текста могат да си приберат 30–те сребърника, ако още не са го направили и да отидат да се помолят на идолите си за още. Аз искам децата ми да учат български език, да знаят какво е православие и да се гордеят, че са българи и утре, ако от някоя от многото секти ги подмамат да знаят, че са православни християни не само на документи и нямат нужда от лъжеучения!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

385 Mako | 07.10.201512:37

Гого, уверявам те, че няма как да изтриеш нещо, което сам си написал, посредством удари с глава в стена. Собствената си глава.
Еееех, ако можеше да удариш главите на някои от опонентите си в стената,... друго щеше да е, ама като не сме дорасли още....Нищо! Когато настъпи времето да "изтребим религията до крак" / в името на несъществуващото добро и зло/, може пък и да ти се усмихне късмета? Докато се случи тази мечтана ситуация, продължавай да омайваш себе си с идеята, че инклузивният фитнес е плод на съзнателна човешка дейност. Успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

384 Georgi Marinov | 07.10.201510:14

Отказвам се, няма смисъл ядосан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

383 Mako | 07.10.201509:58

Georgi Marinov | 07.10.201502:05
Това е абсолютно безумие -- основното нещо, което исках да кажа в онзи коментар, който се повтаря вече три месеца е, че максимизацията на инклузивния фитнес е несъзнатален елемент от поведението резултат от селекция за поведения
******************************************

Лъжеш най-нагло! За пореден път цитирам какво ТОЧНО си казал:
****
Georgi Marinov | 19.05.201502:45
употребих думите "непосредствен инклузивен фитнес" по отношение на това, че хората действат с цел неговата максимизация в следващото, понякога и в по-следващото поколение. Но никой не мисли за стотици и хиляди години напред.
****

Няма как да изтриеш тази глупост. Закован си, колкото и да се гърчиш. А гърченето ти само вдига градуса на смеха
Смее се
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.