Колко са здрави банките в еврозоната | webcafe.bg
Webcafe

Колко са здрави банките в еврозоната

Георги Ангелов, Facebook
27.10.2014, 13:11 (обновена 27.10.2014, 15:20)
Георги Ангелов, икономист

Брюксел определи стрес тестовете като "укрепващо упражнение, без прецедент дори в най-строгите икономики в света"

Вчера завърши одитът на 130-те най-големи банки в еврозоната, извършен от Европейската централна банка заедно с националните централни банки и външни одиторски фирми и консултанти. Заедно с одита беше извършен и стрес тест за устойчивост при икономически шокове.

Най-интересните резултати:

- Бяха установени допълнителни лоши кредити за над 136 милиарда евро, за които ще бъдат начислени съответни обезценки (провизии)

- Стрес тестът анализира какво ще се случи с банките при продължителен икономически шок и резултатът показва над 260 милиарда евро общ негативен ефект

- За да подобрят представянето си, банките са подсилили баланса си с мерки за над 200 милиарда евро, вкл. увеличение на капитала за 60 милиарда евро

- Само една банка има отрицателен капитал при основния сценарий на стрес теста и тя вече си е увеличила капитала. Т.е. нито една банка не е фалирала в резултат на одита и стрес теста.

- 25 банки не покриват изискванията за капитал, като общо недостигът на капитал е 25 милиарда евро; 12 от тези банки вече са предприели мерки и са набрали необходимия капитал, дори и повече (19 милиарда евро); 3 банки изпълняват планове за преструктуриране, които им позволяват да покрият изискванията, а една банка е в ликвидация; остават 9 банки с общ капиталов недостиг от под 7 милиарда евро - те трябва да подготвят планове за покриване на изискванията до 10 ноември.

От 25-те банки, които не покриват изискванията, 3 имат поделения в България - това са гръцките Евробанк, Националната банка на Гърция и Пиреос. И трите вече са си увеличили капитала, за да покрият изискванията: Евробанк с 2.9 милиарда евро, Националната банка на Гърция с 2.5 милиарда евро и Пиреос с 1 милиард евро. Евробанк и Националната банка на Гърция също така изпълняват планове за преструктуриране.

В резултат, и трите банки вече са покрили изискванията на Европейската централна банка и нямат капиталов недостиг.

Oще: банки  еврозона  европейска централна банка  ецб  стрес тестове 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 27.10.201415:54

Тези стрес тестове са малко като ставането по тревога в гб-казармата. Всички знаят кога ще е и в колко часа и за това всички си лягат облечени и готови с пълно бойно да се строят на момента, за да изглежда че са егати войниците...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.