Вкусно, но липсва щипка сол | webcafe.bg
Webcafe

Вкусно, но липсва щипка сол

Златина Димитрова 05.03.2015, 14:23 (обновена 11.03.2015, 08:36)
MasterChef

Снимка: © http://masterchef.btv.bg/

В това предаване голямата мечта е един малък ресторант

Голямата ми мечта е...

В повечето риалити формати след тази реплика следва „Да стана звезда", „Да бъда на една сцена с Мадона", „Да бъдат велик изпълнител" или „Да спечеля голямата награда от..."

В това предаване голямата мечта е един малък ресторант. То не разчита на визуално атрактивни участници или на такива с гласови данни, танцови умения...

Става дума за „MasterChef", където иде реч за готвене - храна, качествата на която само квалифицирано жури може да прецени.

В самото жури имаме доброто ченге, лошото ченге и балансьора, малко човешки истории, добре снимана храна, която почти мирише на вкусно от екрана.

Това риалити има шанса да измъкне традиционния зрител от щампата на „Звезда от нищото" (Биг Брадър и последицата - Вип Брадър) или „Живея, за да пея" (Екс фактор, Гласът на България, Стар Академи...), или тип „Лична драма".

И все пак леко се губи елементът на личната история на участниците - онази щипка сол, която би трябвало да държи зрителите за гърлото, да ги кара да имат фаворити, да съпреживяват с тях, да се вълнуват.

Ако продуцентите добавят само маааалко повече глас зад кадър, сюжет, история. Зрителите очакват това, вижте рекламите на "Теленор" - дори те имат повече личен момент и по-интересен сюжет.

До момента от участниците помним:

- момичето, което коли зайци и ги дере само;

- момчето, чийто баща приема готвенето за женска работа;

- и „сладък, искам да ти кажа нещо" - захаросано и нагласено предложение за брак в ефир. При това с бебе в кадър.

Засега това са историите, с които зрителите би трябвало да бъдат приковани към екрана. Помним ги не защото са неочаквани и твърде вълнуващи, а защото изпъкват на фона на още по-големи клишета от типа: „това е шансът на живота ми" и „обичам да готвя". А, и да не пропускаме: „Пак ли чукаш месо? Пак чукам месо..."

Въпреки че участниците до момента не звучат особено атрактивни, този формат още не е преекспониран в България и дава право на зрителя да поплакне око с удоволствие и да порови за някоя рецепта след епизодите. Със сигурност по-голям плюс от това да следи коя с кого се е хванала в къщата с камерите.

P/s И журито наистина е добро попадение.

Oще: btv  masterchef  готварско риалити  готвач  готвачи  готвене  кухня  предаване  риалити  телевизионен формат  телевизия 


Още от Оня, дето не Го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2015, 10:09

6 Atanas Balkanski.1672526715 | 09.03.201510:15

Относно коментарът за суровата риба - не е сурова. В цял свят сюомгата трябва да е розова в средата а не да се рони като трици. Проблемът с това предаване, е че българинът не е готов за него. Ние сме си свикнали балкантурист с кюфтета и пържоли с които може да си играеш фризби. И задължително към всяко ястие трябва да има листо маруля с морков или стръкче магданоз отгоре.
ПС. Излгедайте няколко епизода от Masterchef US или AU и сами направете разликата. Каква култура за храната имаме ние и те.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2014, 21:04

5 pazzo | 08.03.201500:03

Поредното изкуствено "риалити", с олигофренясъли сценаристи, дебилни изпълнители и божествена досада, осрана с неадекватни претенции. Обидно за мислещите зрители. Дочуване!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

4 Victoria Konstantinova | 06.03.201502:31

Добре би било, преди да се появи на екрана, журито да получава по 1 чаена лъжичка сироп за човешко изражение. За да не гледат като египетски фараони.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

3 dedogo6 | 06.03.201501:55

Ако знаете само колко сте далеко от предавания на по 10 години, по кулинарни телевизии, просто нямаше да никой да си прави труда да пише тая статия.
Това предаване е толкова повърхностно, и недомислено, че просто нямам думи...
Журито - че кой ги познава?
Сигурно 1000-2000 души общо, които са успели да си позволят посещение на "гурме" ресторантите им.
Баба Джулия Чайлд , на 80, при това непрофесионалист, за каквито се барат от журито, е по добър готвач, и я познава половин Америка...
И какво видях, което най ме фрапира - как рибата била добре опечена и хрупкава , а то се виждаше че е сурова....
Айде моля ви се.
Аз не претендирам да мога да правя това, ама не съм излязъл да го правя.А и не ми липсват някои кулинарни умения. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2014, 12:20

2 Ivaylo Arsov | 05.03.201523:25

На мен пък , точно това ,че няма лични истории, най - много ми харесва . Не се интересувам от личния живот на непознати хора , не ме вълнуват човешките взаимоотношения на някой на екрана . Това е реалити за готвене , нека само да готвят и т'ва е .
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 05.03.201519:54

всички забележки са коректни, но оставам с усещането: ми вие сте си тъпи и това много ще ви пасне. ми не сме тъпи и улавяйки слабостите, предпочитаме кулинария отколкото супердосадни водещи с изтъркани лафове и ерудиция от слушалка. Бесен
   

оценка

+0 -0

Webcafe търси асистент-реклама

Wecafe

Екипът на WEBCAFE.bg се разширява.

Търсим асистент-реклама. Задълженията включват грижа за успешното протичане и отчитане на кампаниите, комуникация по текущите проекти с рекламни агенции и рекламодатели.

Ако имате интерес към позицията, изпратете CV на мейл: dani@webcafe.bg

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.