Колко як град е София? | webcafe.bg
Webcafe

Колко як град е София?

Webcafe, Тери Бойд, Dispatcheseurope.com 30.08.2016, 13:45 (обновена 31.08.2016, 18:28)
невски

Снимка: © Getty Images

Според американците Мардж и Мартин - няма друг град в Европа, който може да се сравни със София...

Текстът е публикуван в Dispatcheseurope.com - сайт, посветен на живота на експатите - хората, които живеят в култура, различна от тази, в която са родени по ред причини - икономически, лични или политически. Сайтът се поддържа от американеца Тери Бойд, а в текста е преразказано мнението на неговата сестра. Впечатлението й е като на турист, който е бил в София за 3 седмици, но с удоволствие би се върнал пак, защото, според нея, няма по-очарователен град в Европа...

Колко як град е София? Нека уточним първо, сестра ми Марджъри не се впечатлява лесно - тя пътува почти постоянно и живее на различни места по света - от Франция до Южна Корея.

Когато през юли й звъннах да я попитам как е триседмичния й престой в София (България), за мое учудване, тя се разпали и започна да сипе суперлативи!

Миналата седмица се видяхме в Лондон и Мардж каза, че с нейния съпруг Мартин вече изпитват носталгия по София, който сравнява с любимите си места в Европа, дори с обичния Париж.

"Мислех, че става дума за някой разсипан град, но изобщо не се оказа така. София се е възстановила от комунизма по прекрасен начин".

В някои отношения София е дори по-добра от други европейски градове, поне от гледната точка на един експат като Марджъри.

Американците са склонни да си представят страните от бившия съветски блок, с изключение на Чехия, като напълно западнали и лишени от привлекателност. А София се оказва неоткрит за света скъпоценен камък.

Паркове из целия град. Широки булеварди. Страхотна храна. Добронамерени хора и малко туристи. И най-доброто от всичко, по думите на Мардж, е, че транспортната мрежа от трамваи, влакове, автобуси и метро е "просто възхитителна. Бих казала най-добрата в Европа..."

Животът е лесен

Към всичко това върви и цената на живота - и то на добрия живот - в общи линии излиза наполовината на онова, което струва животът в европейски столици като Лондон, Стокхолм и Париж. От американска гледна точка валутата е безумно евтина, като за долар купуваш почти два български лева.

"Знаеш колко е важно да си следиш финансите, защото можеш да изхарчиш наистина много пари при пътуване. Там не се налагаше да правим това. Купувахме каквото си искаме: бира или вино с яденето, кафе и десерт...

Да ти кажа: поживяхме си като царе", каза Мардж.

Тя е в пълния смисъл пример за експат, който винаги се оглежда за своя следващ дом, докато пътува. България като цяло е много гостоприемно място за живеене. В страната има няколко града, богати на история, архитектура и - в случая с черноморския курорт Варна - слънце и море.

Има само едно малко нещо

Накратко това е чудесна перспектива за дом за авантюристично настроени англоговорящи, с изключение на едно дребно, мъничко затруднение, което едва ли си струва споменаването...

А именно - че извън градовете, много малко българи говорят английски и почти всички знаци и указания са написани с кирилица.

Когато пристигат от пролетното си пътуване из Гърция, Мардж и Мартин успяват да отгатнат някои букви, защото кирилицата - създадена в България - наследява някои гръцки букви. Ето и бонус информация: учениците на светите Кирил и Методий създават езика на територията, която някога е била Византия.

"Трябва да научиш български", казва Мардж, която говори английски, испански и френски.

"Английският не е разпространен, но всеки говори Engleski - смесица от славянски и английски. Можеш да се оправиш в града с английски, но не е като да си в Париж или другаде".

Повечето ресторанти в София имат меню на английски. Сред табелите в туристическите зони и в метрото също има превод, а и младите софиянци се случва да говорят езика, което се оказва в добра помощ на Мардж и Мартин в различни ситуации.

"Това е млада страна, слава Богу, и децата могат наистина да помогнат", обяснява сестра ми. В нито един момент с Мартин не са били напълно изгубени по време на триседмичния си престой.

От всички прелести на София, Марджъри най-много се наслаждава на парковете.

Ето извадка от нашия разговор:

"Парковете са страхотни и са навсякъде. Всеки има различно лице... очарователно и невероятно. Взимахме си храна от някоя закусвалня и обядвахме в "нашия парк" - един от трите наблизо. Всичките имат кафета и ресторанти и всичките са пешеходни. Няма никакви автомобили. Виждахме деца, които свирят на китари. Хора играеха пинг-понг, който наистина е разпространен спорт тук.

Отидохме на джаз фестивал с участието на Брандфорд Марсалис - безплатно! В друг парк имаше безплатен реге фестивал. Вечер всички семейства излизат, децата пеят, кучетата тичат и става претъпкано. Наистина е страхотно. Те действително се наслаждават на парковете си!"

Парквете в София са украсени като френските с фонтани и, разбира се, рози (забележка: България има собствена Долина на розите). В един от парковете има старина, възстановена с щедростта на Американското посолство. А по улиците цветари предлагат голямо разнообразие от букети. "Мартин снима една цветарница. Беше толкова красиво!"

Общо взето, Марджъри описва София като изключително привлекателен град. Както и град, в който всичко е лесно достъпно.

Страхотна транспортна инфраструктура

София има електрически трамваи и автобуси и малко дизелови превозни средства. "Бих казала, че 99 процента от обществения транспорт е електрически", казва Мардж. "Можеш ли да си представиш разликата в замърсяването?".

Общественият транспорт е много усъвършенстван. Автобусните спирки имат електрически знаци, които казват колко остава до пристигането на следващия автобус. "Не сме чакали повече от 10 минути, а от две до четири минути е средното време".

Метрото има само две линии, но е произведение на изкуството, защото можеш да вземеш метрото до летището, което е на 4 км от центъра на София на цена... около 90 цента в едната посока от летището до ценъра. Пробвайте това в Лондон.

Такситата са достъпни, като повечето от цените се равняват на около 2 долара или по-малко. Те имат броячи, но можеш да се разбереш с шофьора предварително за всяко пътуване, което ще струва най-много 4 долара според Мардж.

Разбира се, има и други неща, извън инфраструктурата, колкото и важна да е тя, които допринасят за качеството на живот.

София също така има доста позитивна страна, що се отнася до решаващи неща като културата и кафето. Точно като жителите на Сан Франциско и на Ню Йорк, така и софианци имат постоянна нужда от достъп до кофеин. Можете да се снабдите с качествено кафе почти навсякъде, включително в павилионите за цигари, а една чаша се продава за около 24 цента. А може и да идете в някой от трите Starbucks-a в София и да платите 5 долара. Ваш избор.

Ресторантите са над средното ниво, с много местни деликатеси, като например пилешки дробчета и яхнии, това придружено от различни салати и пресни плодове и зеленчуци. В някои кафенета също има домашно приготвена храна.

"Mожеш да ядеш месо, зеленчуци и плодове за около 2 долара, а заедно с бира яденето излиза около 3", разказва сестра ми. Двамата с мъжа й успяват да вечерят обикновено за около 6 долара, заедно с големите бири. Порциите са по-малки от американските и софиянци са слаби и са във форма.

Има пекарни. Магазини с прясно сирене ("Козето сирене беше отлично. И има освен това малки семейни магазинчета, където продават ядки и сушени плодове").

Нейното любимо място в София е районът с посолствата, където живеят много французи... и които трябва да имат своите закуски. "Кроасаните бяха много хубави - само по 45 цента, но спокойно могат да се сравнят с френските".

За разлика от брат си, който обича да се шляе из Европа в търсене на бърбън, кънтри музика и местни, с които да се мотае, Мардж е по-културно ориентирана, така да се каже. Затова тя посетила Националната галерия за чуждестранно изкуство и й направило впечатление, че има голямо количество индийско изкуство.

Според Мардж има поне 10 музея, които си струва да бъдат посетени, включително Националния археологически музей, Националния природонаучен музей и Националния исторически музей (който има великолепен сайт на английски).

И тук вече идваме на пълното разкриване на нещата. Е, добре: София не е перфектна.

Според Мардж се пуши твърде много. Също така езикът е бариера за неговорещите български да се насладят напълно на града. "Срамно е, защото в България, ако не говориш езика, изпускаш 90 процента от всичко", казва Мардж. „Ние определено усетихме това като туристи".

Но все пак остава загадка колко евтино всъщност е да посетиш този град.

Мардж и Марин наемат много хубаво обзаведена гарсониера в близост до Софийския унивеститет, обзаведен с кухня и бърза интернет връзка. Цената: около 20 долара на нощ за три седмици.

Те отделят по около 25 долара на ден за разходи, което прави 45 долара на ден. "Все едно си в Париж през 50-те, но всичко е много по-модерно. И не само модерно, ами и в известен смисъл напредничаво", продължава с хвалебствията Мардж.

"Не познавам град в Европа, който може да се сравнява със София!"

Oще: dispatcheseurope.com  американци в софия  град  градски транспорт в софия  експат  експати  красив град  лондон  мнение  мнение за софия  париж  пътуване  софианци  софийски транспорт  софия  софия красив град  стокхолм  столица  столица на българия  туристи  туристическа обиколка в софия  чужденци  як град 


Още от Оня, дето не Го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

51 Von Bl | 06.09.201623:55

> Селото обслужва земеделието и животновъдството, което означава най-важното - качествената, чиста и разнообразна прехрана на населението на страната.< Стой си на село бе, обслужвай ме кво. ти преча? Или съм ти бил телеграма да идваш в "Софето"..Мноо си дусадин, те не иба в сьелтакъ.
Стрелка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

50 Dear Ivan | 06.09.201613:14

Втора част.

Така. Казахме за задълбочената култура и познания. Разбира се, с нея трябва да вървят и задълбочена стара и съвременна строително-техническа компетентност, за да бъде изпълнено всичко здраво, качествено и хубаво. И чувство за отговорност пред обществото. Не турски цимент и бетон, в който пиронът влиза като в масло, а български цимет и качествен бетон като през 1978 година. Качествени други материали. И, разбира се, качествени - удобни и красиви - проекти.

Оттам нататък е личният вкус. Който иска, да ходи в механа, който иска, да ходи в ресторант с кристали, който иска, да ходи в пицария.

Ще има и хора, които ще вързят. Ще кажат, особено онези със смартфоните и костюмите: "Абе кво ме занимаваш с твоите култури, требе да има повече банки, корпорации, офис-сгради и софтуерни фирми в стъклени кубове. Ебал съм ти старите камъни, театрите и механите! 10 000 долара заплата, уиски и един месец с мадамата на Фиджи, това е истината! Тъпанар!"

Но, естествено, не е така, както казват те.

Сигурно е хубаво където ходиш ти, щом ходите често и продължавате. Аз не познавам софийските заведения вече, защото от 16 години ходя само в ресторанта отсреща. Запознахме се така. Тъкмо махнаха на ъгъла до мен една хубава скара-бира, в която се сервираше и алкохол, с малка тераска, дори с един бор (кой знае защо, ми напомняше кукорта "Дружба"), бяха ми го нарекли "неговия офис", защото там си правех и делови срещи, и отсреща един мъж купи с жена си ОФ-клуба, който беше съвсем осран от някакви мърлячи, и започна да прави ресторант. Аз една вечер пил, та пил. На сутринта оооооох! ОООООООООООООООООХ! Скара-бирата до мен вече я няма. Добирам се до още довършващия се ресторант, собственикът идва и пита какво ще обичам. Питам: "А може ли да ми направите каквото ще ви опиша?" "Да, разбира се." "Искам една чиния, в която в готово състояние да има 300 г шарени свински пръжки и 300 г препържен лук. Може ли?" "Отивам да ви ги направя." Сега отдавна вече сме големи приятели.

От тогава не съм ял другаде, освен два пъти в "Хепи" срещу НАТФИЗ, защото на един мой сътрудник му беше далече да дойде тук. Дръжте си го това "Хепи", аз такива талаши не ям, тогава беше зорлем.

През живота си съм ял другояче. Или в старите заведения, любима ми беше "Тетевенска механа" и карначетата там, или в къщи. Мама ме е учила от една страна: "Недей да си мислиш, че в чорбаджийската къща за обяд за всеки има по една печена кокошка. Една е за всички, а те заедно с ратаите са двайсет души, лятото може и повече. Заколва се само една кокошка и се сготвя на яхния, за да има повече ядене. И каквото ти сипят и ти се падне, казваш благодаря, ядеш и мълчиш." Но също на въпроса ми защо са й такива хубави кюфтетата и пълнените чушки: "Ха! Защото ядеш, както се яде в богата къща. (Нямаше много пари.) Пълнените чушки с месо са 80% месо и 20% ориз, а не обратното. И кюфтетата са от хубава кайма, а не от това, което ще ти пробутат някои."

Сега има всичко, но хората не знаят да ядат. Понякога, когато няма накъде, ям и пица, но рядко е хубава. И тя трябва да се прави като в богата къща Усмивка а не една кора с някакви нахвърляни работи. Сега - едни дебели хора, башка акселерацията, дето са по 3 метра и набъбнали като хамбурски салам, нагъват някакви сандвичи с фалшива майонеза и кетчуп, после защо били такива.

Но по-важна е първата част. Когато тя е наред, ще има и наш хубаво живот, и повече туристи, които да плащат. Има си държави, където силата им е в заведенията, пиенето и проститутките. Нашата истинска сила не е там, това зорлем го направиха простаците и селяндурите.

И по-далече мигрантите от мен. И американците. Е, Ейми Адамс може, но само тя Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

49 Dear Ivan | 06.09.201612:39

Драга Мануела,

Изобщо не съм против това в България да идват чужденци и да им харесва. Но има приоритети. Някои са различни за всеки човек, обаче има и безспорни.

І група приоритети. Ние сме преди чужденците във всичко. Не се обсъжда!

ІІ група приоритети. Тези, които изграждат и националната и културна идентичност, и бита едновременно, включително атмосферата му, която много силно определя качеството на живота.

Стари притежания, които трябва да се запазят
* Исторически и културни паметници
* Архитектура и градоустройство
* Природни дадености
* Паркове и градини
* Полезни производства и услуги

ІІІ група приоритети.

Запазване на съществуващата градска и селска структура в държавата. Градът обслужва административно и отчасти промишленото производство. Селото обслужва земеделието и животновъдството, което означава най-важното - качествената, чиста и разнообразна прехрана на населението на страната.

ІV група приоритети.

* Нови жилищни строежи
* Нова комунална структура (електричество, водопровод и канализация)
* Нови обекти за услуги
* Нови производствени мощности
* Нови културни средства за забавление

Тук новите жилищни строежи трябва да вървят заедно и с обектите за услуги, и с културните средства за забавление, а не само комплекси, без зали за събирания, кино, театър и концерт.

Горе съм подредил всички приоритети по важност. Някъде може да търпят минимални размествания, нещо екстрено, специално, но общо взето е такава. Под екстрено и специално да не се разбира завирането на черно стъклено кафене в градинката на кафене "Шапките", на солунска и Ангел Кънчев. Тоест под екстрено и специално изобщо и никога да не се разбира мафия и простащина.

Това обаче се прави от културни хора, със задълбочена подготвеност и по старата материя, и по нововъведенията (качествените!!!).

Изпълнявайки всичко това, ще има както доволни и щастливи български граждани, така и чужденци, които се радват да дойдат тук. Включително и да си платят за това и онова.

Парите никога не са първи, а са следствие. И не бива да се говори за "предложен продукт". Продуктът е само малка част от общата обстановка.

(Край на първа част)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

48 Manuela Gerenova | 06.09.201611:41

Dear Ivan, с приятели обичаме да сядаме в една пицария в центъра на София - малко, непретенциозно заведение с дървени маси, само че е уютно и персоналът са много "наши хора". Мога да ти гарантирам, че за максимум 20 лева ще хапнеш и пийнеш съвсем прилично. Е, няма да е гурме кухня, но ще е много вкусно и добре приготвено. Освен това местенцето се пълни стабилно, особено в почивни дни, и нещата им по тази причина са пресни.
И тук идваме на въпроса с чужденците - на един чужденец ще му е безкрайно приятно да открие, че за има-няма 10 евро е вечерял в приятно заведение в центъра на столицата. Ти казваш "Не ме интересува!". Не е така. Защото в подобна ситуация печелят всички - печелят гостите ти, които са останали доволни. Не е малко. Печели заведението - клиенти, сметки, евентуално редовни клиенти. Добре е за бизнеса. Печелиш и ти - гостите са доволни, любимата ти кръчма е на печалба.
Човек не може и не бива да живее като щраус с глава в пясъка и да вика "Шибаните чужденци не ме интересуват". Напротив, ние можем да спечелим изключително много от туризъм, стига да поискаме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

47 Dear Ivan | 04.09.201615:17

И вече десетки, а може би и стотици блокове, от як социалистически бетон, сгради със стени 60 см, зеят празни, с изкъртена дограма и се рушат. Бивши здрави заводски и административни сгради също. А могат да станат на старчески домове, на служебни помещения под наем, но никой не се занимава с това. Занимават се дали да не направят летището в Доброславци, в хубавото поле, писта за Формула 1. Олигофрени някакви. Много важно какво харесват чужденците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

46 Dear Ivan | 04.09.201615:10

Сметките са си сметки. Там, където ям, сметката ми за кюфте 200 г от истинска кайма (3.50, давам 4), пържени картофи около 250 г (2.50, за мен е 2), салата 500 г от истински домати и ситен лук (давам 5 лева, никога не съм се интересувал колко е), и кока кола 400 мл (1.60, давам 2), е 13 лева. Пържат ми тиквички, правят ми бухти, дават ми домашно сирене и конфитюр от малини. Тия неща в центъра ще са между 20 и 40 лева в зависимост от заведението. В "Гранд Хотел София" може и 50 да стигне. А в къщи една пържола с тока ми е 2.50, салатата от домати 1.50, и дори с цяла бутилка уиски пак ми е под 30 лева. 30 с цигарите Усмивка

Мен изобщо не ме интересува какво харесва на някакви американци, а на мен да ми харесва. Аз живея тук, а не те. Те - ако искат. А беше много по-хубаво със старите поддържани кооперации, старите поддържани къщи, почистените градини и канали, подредените лехи, засадени всяка пролет наново, уютните улици с атмосфера (и малкото коли, но това не може да се върне), чистите заведения, в които не ги мързеше да сервират скара и готвено, и чистите тротоари. Тогава и на чужденците ще им харесва повече, но ние не го правим заради тях, а заради себе си и заради нашата култура. Включително и старата - паметниците, вещите, сградите - с давност от 2000 до 100 години назад. Които неща, всички до едно, се съсипват и някои вече са невъзстановими.

Знаете ли какво ще стане, ако някой в Париж реши да си присвои само 100 кв. м от обществен терен? Място няма да си намери, а може и в затвора да отиде. Тук половината Парк на свободата, както се казваше Борисовата градина, е обсебен и съсипан. Част от другите също. Зеленината между сградите е застроена с някакви афиф блокове, които утре ще паднат. Захарна фабрика отиде, стари къщи отидоха, историческите руини станаха на макети от итонг, какво ли не. Сега бутат новия хотел "Берлин" (защото има и стар "Берлин") и кино "Сердика". Селяндури и бандити правят градоустройство.

На някакви чужденци им харесало. Ами що не, аборигените дават натурално ядене, пари почти не искат. Святка никел, блести стъкло, розови банки, резедави корпорации, един идиотизъм на завоя на Раковски, върху къщата на Стамболов. Кеф на буци! На прав път сме! Направо към бездната.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

45 dedo adji | 04.09.201614:18

Мануела, в Европа на юг от Алпите такива сметки се поднасят доста често като усетят, че клиентът е неориентиран чужденец.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

44 7 | 04.09.201612:36

Ами то и българите не се кефят на такива сметки, но в Европа е нормално да им ги поднесат, ако мястото, храната/напитките и обслужването си струват. Никой не се интересува дали ти харесва или не. Take it or leave it. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

43 Manuela Gerenova | 04.09.201610:45

Тука нещо се разминахме в идеите кой какво иска да каже.
И аз се ядосвам, че привличаме туристи с евтин алкохол и евтини к*рви или че всеки е чувал Слънчака (нелошо място, между другото), а са единици чувалите за Перперикон, например. И че не рекламираме страната си с наистина интересни и уникални места и неща.
От друга страна не виждам нищо лошо в това, че София е един достъпен за чужденците и относително достъпен за жителите си град. Едва ли чуждестранен гост особено ще се изкефи, ако на края на вечерта се окаже, че сметката му за три бири и мезе е 50 евро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

42 KingoftheROAD | 04.09.201608:32

Драконе, за възприятията ясно. Въпроса е, че Франиция набляга на кефенето, и то доста успешно. Пък ние наблягаме на йофтинкуту, и си мислим, че друго няма. Понимаеш?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.