Когато "преуспял" емигрант се върне на село | webcafe.bg
Webcafe

Когато "преуспял" емигрант се върне на село

5347688Антония Антонова
09.08.2016, 11:46 (обновена 11.08.2016, 10:37)
преуспял

Той си идва за две седмици, той е звезда, той мрази България

Слава Богу, все още има свестни и добри хора, които избират да живеят в друга страна, без на третия ден необратимо да забравят как се говори български и без да получават сърцебиене и културен шок от всяка дупка в асфалта по време на кратките си и редки завръщания.

Да оставим тези приятели да си живеят живота по широкия свят, както намерят за добре и да ги посрещаме с любов и дружески ентусиазъм, когато се завръщат.

Какво кара обаче един човек да се държи като наакан от гугутка по окото в момента, в който попадне на Терминал 2 за малка визита в България, при условие че едва преди една-две години е напуснал за първи път пределите й?

То не е пуфтене, че пътищата са зле, че имало опашки навсякъде, че келнерът в ресторанта не бил любезен, че хората са простаци, че е мръсно навсякъде, няма достатъчно активен културен живот, друго си е в Берлин, заплатите са ниски, въздухът е мръсен, слънцето грее по-малко и душите ни са обладани от сатаната.

За да бъде по-ясно, характерното поведение, ако си от тази порода "преуспели" емигранти, включва следните няколко неща:

1. Говориш на "вие", когато става дума за българи. Все едно баба ти само у Лондонското сити ти е мазала филия с масло и чубрица и ти е крещяла през прозореца на небостъргач на "Лийдънхол Стрийт" да се прибираш, та няма как да си от една и съща общност с някакви от София, сещаш ли се?

2. Живееш с идеята, че от момента на своето триумфално напускане пределите на България, тук някой натиска "пауза" и всички седим, чакаме и по цял ден мислим: "какво ли прави Гошо, еййййй, успя тоя човек, тц-тц-тц-тц-тц".

Всъщност обаче хората ходят на работа, имат семейства, приятели, хобита и нормални животи и реално им е през "таковата" как върви грандиозната ти реализация зад граница. Както и как върви реализацията на съседската щерка, всъщност.

Ето защо не те посрещат с хляб, сол и ръченица на летището, когато след две години пауза във взаимоотношенията ви, решиш гръмко да обявиш, че се прибираш за една седмица - събитието на годината за десетки онеправдани българи.

Противно на очакванията ти, съученици не канселират почивката си в Гърция, братовчеди не се отказват от кумуване на тежка сватба и бивши колеги не леят сълзи с погача с мед в чакалните на аерогарата само за да те видят. И в това няма нищо лично, просто хората си имат животи.

3. Не се сещаш как беше на български "опит" и затова ползваш "eкспиръинс" след кратко, но красноречиво колебание как точно да се изразиш. Произношението ти цели да е британско, нищо че реално учиш в Малта и че всеки "нейтив спийкър" би си пуснал "Борат" след запознанството си с теб.

4. Всичко в България ти е много спрEло, чуждо, далечно и непонятно, но едновременно с това не разбираш защо не върви комуникацията с другите, какво като на всеки пет минути добиваш физиономия на умряла яребица и храниш всичко, което попадне в полезрението ти.

5. Държиш се насмешливо и пренебрежително с хората от бившото си вече обкръжение, сякаш си Парис Хилтън, отишла по токчета в някой дом за деца край София. Жал ти е за връстничките ти, които имат по две деца и са домакини. То на запад 40 е новото 20, закъде бързат?

Нещата са общо взето същите като при селяните, които идват в София и започват да не поздравяват роднините си, ако ги срещнат на улицата, защото вече са над това.

Някакъв дълбок, отвратителен комплекс, някаква зверска мъка и напън да си от "голЕмото добрютро", независимо дали към момента правиш дюнери в Студентски, или учиш "Право" в Софийския, което е просто феноменално. Или и двете.

Та така и с "преуспелия" емигрант.

Може да си обикновена камериерка, която се скъсва от робски труд по 16 часа в денонощие, но като си дойдеш тук, просто не ти понася "колко сме изостанали".

А и там ти плащат редовно на всяко първо число. Нещо, което никога не ти се е случвало в България (защото по случайност никога ни си намери адекватна работа тук.)

Или пък си успял с къртовски труд, лишения, жертви и страдания да се установиш като нормален човек с нормална работа в някоя "бяла" страна и някак не върви вече да кажеш, че в България нещо ти харесва.

Иначе защо си направил всичките тези жертви? И защо работиш до несвяст, ако някой жмульо, дето не си е мръднал пръста цял живот, е реално по-щастлив човек от теб?

Да, със сигурност едно от най-болезнените неща в живота е да прозреш, че хората са си супер и без да са преминали през ада на емиграцията, някои дори са по-реализирани и успешни от теб. Това е много кофти чувство.

Разбира се, винаги можеш да се успокоиш с това, че ако получиш инфаркт или те сгази ТИР, здравеопазването там, където живееш, е много добро. Не като тук. Това си е страшен плюс. Човек само за едната болест си струва да живее, дето се вика.

Какво като си самотен и нещастен, никой не те разбира и въпреки че гаджето ти Хълк прави страхотен секс, общите ви теми на разговор се въртят предимно около плащането на наема.

Нали изкарваш повече пари от бедните българи и един ден ще ги похарчиш за нещо хубаво. Най-вероятно след пенсия.

Така че следващия път, когато решиш да си дойдеш само за да се мръщиш, да се възмущаваш, да отричаш и да критикуваш, недей. Все пак всички в България искаме и държим да се чувстваш прекрасно. Не се спи иначе.

Oще: аерогара софия  българи в чужбина  емиграция  комплекси  лондонското сити  почивка в гърция  селяни  тежка сватба  терминал 2  успех зад граница 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2017, 00:51

176 Ellie R Ward.10154630753186737 | 07.07.201700:57

А КАКВО СТАВА, КОГАТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТИ И ЗЛОБНИ ДИВАЦИ СИ ПОВЯРВАТ ТВЪРДЕ МНОГО? БЪЛГАРИЯ Е БИЛА, Е, И ЩЕ БЪДЕ ЛЮЛКА НА ЕДНА ИСТИНСКИ ЦИВИЛИЗОВАНА И ВЪЗПИТАНА НАЦИЯ! АКО НЯКОЙ СЕ ЧУВСТВА ТВЪРДЕ ПРОСТ, ПРИМИТИВЕН, ВАРВАРИЗИРАН И ДИВ, ЗА ДА НЕ ПОНАСЯ ВЪЗПИТАНИЕТО И КУЛТУРАТА НА ИМИГРАНТИТЕ ИЛИ НА КОИТО И ДА СА БЪЛГАРИ, ДА СИ ХОДИ ОБРАТНО В ТЮРКСКА БЪЛГАРИЯ, ТАМ ОТВЪД ДУНАВА, В ДНЕПЪР И ПРЕДКАВКАЗИЕТО. ДЪРЖИТЕ СЕ СЯКАШ СТЕ ПРЕКОСИЛИ ВЧЕРА ДУНАВА С ОРДИТЕ НА ХАН АСПАРУХ! ДИВЕЕТЕ ОТ ЗЛОБА, ЗАЩОТО НЕ СТЕ ИМАЛИ ШАНСА ДА ПОЖИВЕЕТЕ И ДА ПОРАБОТИТЕ В ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ИЛИ В ПО-"РАЗВИТА" СТРАНА ОТ БЪЛГАРИЯ! А НЕ ОСЪЗНАВАТЕ, ЧЕ ВИЕ, ПИШЕЩИТЕ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ ТУК И ТЕЗИ, КОИТО НАГЛО И БЕЗОЧЛИВО КОМЕНТИРАТ И ОДОБРЯВАТ ПОДОБНИ ДИВОТИИ СЪСКАТЕ ОТ БЕЗПОМОЩНА ЗЛОБА, ЧЕ НЯКЪДЕ НЯКОГА СТЕ ИЗГУБИЛИ ВЪЗПИТАНИЕТО СИ! ВЪЗПИТАНИТЕ ХОРА ОТКРАЙ ВРЕМЕ СА СИ ГОВОРИЛИ НА "ВИЕ" ЕДИН НА ДРУГ, ТОЧНО ТУК, В БЪЛГАРИЯ!!! НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ХОДИ НИКЪДЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА СЕ НАУЧАТ ДОБРИ МАНИЕРИ! А ТОВА, ЧЕ НЯКОИ ХОРА ИДВАТ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА И СРАВНЯВАТ КАКВО Е ТАМ И ТУК, СИ Е ТЕХЕН ЛИЧЕН ЖИТЕЙСКИ ОПИТ! ЗА ДА РАБОТИТЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ, СЕ ИСКАТ ЗДРАВИ НЕРВИ И МУСКУЛИ. И АКО СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ, ЧЕ Е ЛЕСНО, МОЛЯ, ЗАМИНЕТЕ! МОЖЕТЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ДА ПИШЕТЕ САМО ЗА НЕЩО, КОЕТО ЛИЧНО СТЕ ПРЕЖИВЯЛИ, А НЕ ДА ЗЛОБЕЕТЕ НА ЧУЖДИЯ ЖИТЕЙСКИ ОПИТ!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.06.2017, 10:57

175 Georgiev Georgi.1840738132912480 | 27.06.201711:00

АНТОНИЯ АНТОНОВА Поздравявам те Усмивка продължавай все със същото темпо заслужиха си го :::::Усмивка)))))))
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 26.06.2017, 19:57

174 Viktor Hinov.10213941756126700 | 26.06.201720:17

Антония, защо толкова много сарказъм? Статията ти е правилна, за някои от българските емигранти, но за болшинството просто не се отнася. Три милиона сме все пак. наистина ли смяташ, че болшинството от нас са тъпи селски копелета?
Никога не съм се оплаквал от каквото и да е било в България. Мръсотията не ми е никакъв проблем. Свиква се много бързо и преставаш да я забелязваш. Обслужването по заведенията е на много добро ниво. Винаги с удоволствие ходя на български ресторанти и в български магазини.
Че България не стои на едно място самата ти си очевиден пример. Твоята статия е реакция на процеса започнал много преди да се родиш и достигнал обратната точка на махалото. България е емигрирала още от турско. Спомни си "Криворазбраната цивилизация" на Войников. Той е описал явлението от твоята статие много преди тебе, но го е направил с много любов и разбиране.
Ти го правиш с много сарказъм и жлъч. Явно много са те радразнили тъпите селски копелета от емигрантските ни среди. хубаво е че си намерила сили да споменеш в началото, че все пак има и свестни измежду нас.
Сега да ти пиша за това "Нас" и "Вас", което толкова те дразни. Неизбежно е. Както и ние не трабва да си мислим, че вие сте спряли да живеете с нашето заминаване, така и вие не бива да си мислите, че животите ни са тъпи, скучни, предсказуеми, и безсмислени. Не казвам, че някои от нас не живеят така, но то си зависи от индивида. Нашите животи също не са спряли и ние се променяме, такак както се променяте и вие. Промените в нас зависят от средата, която обитаваме. Аз може да си се чувствам българин, но приятелите ми често ще ми наричат "американец". Неизбежно е. "Вие", не е обида а по скоро признание имено на това, за което ти пишеш. Признание за вашето развитие като хора, за промените в живота ви. Често се у8лавям на мисълта, че едно завръщане в България за мен и семейството ми би се равнявало на още една имиграция в страна, която не познавам, независимо, че владея езика. Даже и езика ви се е променил. Трудно ми е да се обръщам към теб на "Ти", но не искам още повече да увеличавам дистанцията помежду ни. Даже и тази дистанция, която е в момента ми е прекалено тежко да я понеса.
Поздрави от мен и успешно писане! Бива си те!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.06.2017, 22:00

173 Иво Стоянов.10209462704140967 | 25.06.201722:07

Истината е, че в статията не се визират всички връщащи се от чужбина, а само преуспелите и то в кавички. Това, че вие не сте такива, не означава, че такива хора не само не съществуват,а и хич не са малко. Защо ми се струва, че някои виждат себе си в статията и заради това се възмущават от нея?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.06.2017, 08:23

172 Ivan Cherkezov.1922052768076198 | 24.06.201708:28

Агресивен текст, злобен. В чужбина хората разменят културни влияния. Колко някой е значим и колко не зависи от качеството му да общува нормално. Да бъде отборен играч. Да уважава различията и да загърби усещането си, че винаги е прав.
Тогава нещата се получават.
А когато се върне в БГ–ако се върне– споделя опит.
Този текст е скучно четиво...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.06.2017, 02:51

171 soulstorm | 24.06.201703:27

Толкова злоба в една страничка текст, охарактеризирайки типаж, за когото на никой, никога не му е пукало. Защо?!? Иначе да - има ги тези хора, но тук въпроса не е обвързан с чужбината, софиянцитИ и тн. Просто всичко според мен е въпрос на елементарно възпитание и обща култура.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.06.2017, 00:48

170 Katia Radeva.10155232930915926 | 24.06.201701:07

Наистина е много тъжно и жалко едни българи да говорят за други по този начин. Има хора които като се приберат се държат по подобен на описания начи но такива си ги има и в Българя. Аз все още помня с какво високомерие се отнасяха понякога софиянци към хората от провинцията. И наскоро ми се е случвало да чувам не подобаващи изрази.
Искам само да напомня на автора на тази статия, че от подобни опити за противопоставяния никой не печели. Всеки един българин в чужбина е брат сестра дете или родител на някой който живее в България. Парите с които българите живеещи в чужбина потдържат роднините си по офицялни данни са само от януари до октомври миналата година над 704,2 милиона евро.
http://www.economic.bg/bg/news/6/balgarite-v-chuzhbina-izprashtat-vse-poveche-pari-u-nas.html
Държавата ни си има достатъчно проблеми и вместо да се заемем с тях ние се настройваме едни срещу други,
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 23.06.2017, 22:58

169 Gina Hundreva.1619907008033011 | 23.06.201723:14

По повод статията, без коментар, не заслужава!!!! За авторката, едно уточнение - ТИР не може да прегази никой, бидейки една международна конвенция за сухопътни превози, виж камион да, но то трябва и да се понаучи малко, да се попрочете, преди да се нахвърлят няколко реда омраза!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

168 Виктория Пенелопова 07 | 23.06.201722:23

Разказваха ми за едни "успели", които налазили България, за да оправят зъбите на детето си. Без пари. Когато им казали, че това струва пари, заплашили с "господари на ефира". Оплакали се, че се държали с тях като с чужденци. т.е., че се налага да плащат.
Чудна работа е българинът в странство и същият този българин в България.
Шизофрения.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 23.06.2017, 21:43

167 Morskafeia Petrova.1451652631557978 | 23.06.201721:52

Защо ми се струва умишленно нагласена тази статия, не ви ли омръзна това да слагате Българи срещу Българи емогрирали срещу живеещи в България.Време е да критикувате и тези богаташи които сасред Българите и си ходят две по три дори Дубаѝ, , Индонезия и къде ли не по света и живеят в България точно сред вас,носа именно друга класа хора и се смятат за такива .Виждаш ги в маркови лимузини дето ги няма две по три дори в Испания .Ходят до Гърция през седмица да видпт тъпите Гърци дето едва им стигат пенсиите как живеят, но на вас дори добро утро или добра вечер не казват когато ги срещнете по стълбите на блока ви или на улицата на частната зона в която живеят.Тази статия е оправдание за различните класи в България много богати ,много бедни и дали средната класа се съживи не знам .аз съм от тези дето ако си бяха отанали в България досега да съм умряла вече 6 та година, защото в България така и не успяха да ме излекуват от Бъбреци през целият ми съзнателен живот когато работех идавах живота си за една мизерна заплатичка със заеми за училището на децата си които добре че имах работа изсплащахдо следващата година.Аз бях като мноого нормални Българи работещи за 167лева със семеѝство и две деца.Всеки избира сам как да живее живота си аз избрах моят си живот а коѝ какво мисли ме е все едно и продължавам с живота си и вие с вашият какъвто и да е.
   

оценка

+2 -0

Най-четени в webcafe.bg

Цветан Цветанов в народна носия с калпак
Оня, дето не го трият
"Булгар! Булгар!"
Наргиле
Общество
Убиец на 15

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.