Оставете живота на децата ни | webcafe.bg
Webcafe

Оставете живота на децата ни

Силвия Банева
19.07.2013, 16:53 (обновена 21.07.2013, 15:30)
Жена сянка

И вие ми пречите, дами и господа депутати. Пречите ми вече 20 години

Не съм от София. От провинцията съм. Не участвам в протестите. Участвам мислено - доста съм далеч от Народното събрание. Но днес хората са много близо един с друг - информацията направо блика отвсякъде.

Направо съм потресена от високомерното отношение на депутатите. Излизат по телевизията -вечер в 20.00 часа, и говорят как не могат да работят нормално, обстановката била невъзможна, нямали спокойна атмосфера. Протестиращите пречели.

На мен не ми пречат, въпреки че и аз не работя нормално (за малка заплата, незнайно докога). Да не би да живея нормално (в панелка). Да не би да отглеждам децата си спокойно (място в детска градина, чисти площадки за спорт и игра). Да не би да се лекувам в нормална болница.

И вие ми пречите, дами и господа депутати. Пречите ми вече 20 години. Остарях да се надявам, че умните, образованите, предприемчивите и честните хора ще управляват в България, ще работят, ще успяват, ще забогатяват, ще забогатее и обикновеният човек - като мен.

Срам ме е, че депутати в Народното събрание (което трябва да е олицeтворение на българския народ) ходят заобиколени от 10-20 дебеловрати момчета, викат и псуват по улиците и заплашват и притискат български граждани.

Срам ме, че има депутати уличени в купуване на гласове, за които има СРС-та как уреждат съдебни дела, изнудват кметове и разпределят обществени поръчки и други икономически облаги.

Срам ме е, че има депутати, за които се водят дела, че са построили пътища само по документи, а паричките са прибрали в сродни фирми.

Срам ме, че има областни управители от силови групировки, побойници (па макар и на младини).
Не приличам на нито един от тия хора. Смятам, че много от хората, които четат този текст, също не се оприличават с нито един от тези "депутати".

Не мога да си обясня изказване: "... Част от протестиращите отвън нито са симпатични, нито са интелигентни" (Депутатката от БСП Татяна Буруджиева на 18 юли).

На Вас може да не са ви симпатични и да ви изглеждат неинтелигентни - въпреки че за това не може да се съди по външния вид. И аз не ви намирам за симпатична и не ви смятам за интелигентна - щом се вляхте в редиците на Партията-майка (БСП)... и явно ви нареждат да говорите тези глупости, но това си е лично мое мнение.

Но аз съм само един гражданин, който има право на глас, а Вие сте депутат и нямате право на такива реплика. Вие представлявате както г-н Орешарски, така и моята майка, така и хората с увреждания и тези с други вероизповедания, и тези с друго мислене, различно от Вашето.

Така че, дами и господа депутати, и вие от т.нар. правителство, моля веднага да си тръгнете и да спрете с високомерното си поведение. Пуснете тая власт най-сетне. Нали вече осигурихте децата си, внуците си и техните внуци.

Ограбихте труда и живота на дядовците и бабите ни, на родителите ни и на нас самите.
Оставете живота на децата ни.

Oще: бсп  българия  живот  парламент  пламен орешарски  протест  протести 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

17 Прокопи | 24.07.201322:29

Бетон,

имам една молба. Ако може. Ако не може, здраве да е. Пиши по-кратко, че поне едно твое мнение да прочета.

Иначе трагедията на тази дама, а и на цял един народ идва от това, че не осъзнава, че не са му виновни политиците.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

16 pepe | 23.07.201322:34

ОК, съгласен съм с теб. Благодаря за пояснението, наистина. Усмивка
Аз не бих ограничавал нещата само до "моралната вина", но и лова на вещици някакси не ми е хоби, не че понякога не ми се иска, но... сам знаеш. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

15 Зелен Бетон | 23.07.201315:09

@pepe: Не напразно изрично подчертах, че не става дума за Народен съд и „врагове на народа“. Защото така махалото може още много пъти да се засилва от едната крайност в другата. Като сицилианската вендета. В 21-ви век това е тъпо.

Въпросът е да не се допуска да се създава впечатлението (дори и само впечатлението), че нещата се забравят, неправдата се превръща в правда от самосебе си, и времето изтрива престъпленията. Не е вярно, всичко се помни. И вината не се разтваря някъде в пластовете на годините, тя продължава да съществува и би следвало да се напомня. За да тежи.

Защото непростена и ненаказана вина трябва най-малкото да тежи. И то осезаемо.

Всичко друго означава прошка. Ама не прошка поискана и дадена, очи в очи, а пак някаква тарикатска, придобита някакси имплицитно, през задната врата, по втория начин. За сметка на някакви смотльовци, които се примирили и забравили. Няма такава прошка. Нито такава индулгенция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

14 pepe | 23.07.201301:01

Зелен Бетон, не мога да не се съглася с това, което казваш, поне ми се иска да е така - някакси да се въздаде абсолютна справедливост и т.н.
Замислял ли си се обаче, че Народния съд е почнал със същите въжделения?
"Лустрирали" са България от "Врагове на Народа".
"Справедливостта" на земята не се раздава от небето.
Основния проблем на медицината не е как да убиеш заразата /знаят се поне няколко сигурни начина - сярна киселина върши работа, както и повечето неща, започващи с "атомен" Усмивка/, а как да не затриеш заразения /и отслабен/ организъм покрай това.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

13 Зелен Бетон | 22.07.201316:27

@King: Ако имаше някакъв безспорен начин, който да може да се формулира като последователност от ясни инструкции, все някой досега щеше да го е казал или написал – и сума ти хора щяха да са го подкрепили и разпространили. Ако аз смятах, че мога да дам такава формулировка, не само че нямаше да чакам покана, а щях отделя колкото мога повече време да я популяризирам и защитавам.

Начините са много. Колкото хора и ситуации – толкова начини. Защото корените, които трябва да се режат, са много и най-различни.

Има обаче едно нещо, от което се започва. И то е ИЗРАЗЯВАНЕ НА ОТНОШЕНИЕ.

Когато тарикатът усети, че номерът му минава, той започва да измисля все по-нагли номера. Когато една мутра се почувства безнаказана, тя започва да иска все повече и повече. Когато простакът долови, че се боят от него, той започва да иска И ДА ГО УВАЖАВАТ.

Точно това се случва у нас с тарикатите, мутрите и простаците. И с властта, защото тя (в днешна България) е квинтесенция на тези три неща.

Тарикати, мутри и простаци има не само у нас. Проблемът е, че в китната ни родина те НЕ СИ ЗНАЯТ МЯСТОТО. Затова са стигнали дотам, че да се мислят за велики – и да ИЗИСКВАТ да бъдат смятани за велики: защото никой никога не е понечил да им е каже, че са боклуци.

Рецептата я бях писал и другаде – трите П-та: ПРЕЗРЕНИЕ, ПРИСМЕХ, ПРИНУДА. В този ред. Като за начало.

Ама масово.

Етап номер едно е ДА СЕ СРИНЕ САМОЧУВСТВИЕТО ИМ. Онова самочувствие, което по дефиниция не трябва да им се позволява да имат. Поради всенародното мълчание обаче те го придобиха. И сега е по-трудно. Сори, да сме мислили. Като не свършиш нещо навреме, после трябва да го правиш по трудния начин. Като не си възпиташ детето през първите седем години, после трябва да се оправяш с неконтролируем тийнейджър. Така стоят нещата.

Тарикатите, мутрите, простаците – и властта – трябва да бъдат накарани да гледат нормалните хора ОТДОЛУ НАГОРЕ. Не отгоре надолу, както са свикнали. Точно в това отношение летните протести вършат чудесна работа. Летните протести ДЕМОНСТРИРАТ ПРЕВЪЗХОДСТВОТО на протестиращите над властта. Затова властта я е страх. Защото усеща, че срещу нея е изправен потенциал, на когото не само не може да вдъхва респект по обичайните си начини, а и когото трудно може да манипулира и прогнозира. Затова се мъчи да угодничи, и затова прави глупост след глупост. Така трябва. Докато разбере къде й е мястото.

Оттам нататък се продължава според обстоятелствата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 22.07.201310:45

Що така с лошо бе, Лина?
Бас хващам, че самите олигарси не ги дразнят толкова протестиращите, колкото теб - една проста кифла в анонимен форум.
Откъде идва тая злоба толкова? Чуди се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

11 KingoftheROAD | 22.07.201310:05

Макалистър и Бетона, как предлагате да започнем да ги режем бе младежи със сили свежи? Предложете ЕФЕКТИВЕН начин да се противодействува на "уредния" манталитет, и начин на мислене.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

10 pueblo | 22.07.201301:45

Смее се плоско..........................
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2010, 20:40

9 lina | 21.07.201318:12

Затвърждава ми се мнението, че трябва да се вземат по-крути мерки срещу тези паразити, тунеядци и търтеи, наричащи се протестиращи. Приличат ми на илюстрация към поговорката „Крадецът вика: Дръжте крадеца”, но в нюанса „Мутрите викат: Дръжте мутрите” и всичките те, съпроводени от множество лумпени и овце. По-долу има един креслив коментатор, който може да бъде определен като апотеоз на изкривеното „мислене”. Трудно е да се възприеме написаното за мислене, затова са и кавичките, но наистина подобен неистов реваншистки крясък на тъмносин, та дори тъмнолилав елемент от родната ни действителност, е показателен за същността на протеста. Хора, като бетонния елемент, нямащи никаква представа от морал, ще въдворяват техния изкривен морал, както и някаква тяхна справедливост, след като е очевАдно, че липсва понятие за съдържанието на термина в глави като неговата. Това са добре познатите седесарски ренегати, които умират да мътят водата, за да могат в мътилката да изплуват отгоре като мръсна пяна, а това вече си е опасно и не трябва да бъде допуснато, защото ще означава, че нищо не сме научили за тези 23 последни години.
   

оценка

+1 -11

Регистриран на: 22.06.2012, 00:23

8 чарли | 21.07.201313:34

Не е болен, ама и ти не си здрав. За да обвиниш ,трябва да почнеш от себе си.Мълчанет също не е здравословно,т.е. не е здраве.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.