Кой? | webcafe.bg
Webcafe
Webcafe.bg
05.09.2012, 19:07 (обновена 06.09.2015, 21:09)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Съединението прави силата. Но само когато е помежду ни

Знаете ли какво е станало през есента на 1885 г. в родината ни? Княжество България и Източна Румелия стават едно.

23 окръга, 84 околии, 70 града и 4684 села - общо 96 345 кв. км.

Великите сили признават тая несъгласувана с тях дързост едва през пролетта на следващата година с Топханенския акт, подписан през април 1886 г. След като Сърбия, подсторена от Русия и подкрепена от Австро-Унгария, напада България, след като Русия изтегля всичките си висши офицери от армията ни - тъй като всячески се стреми да попречи на Съединението, след като руският представител отказва в Пловдив на Иван Ст. Гешов, който прави консултации с него, ако ни подкрепят, самите руси да обявят Съединението. Но Русия категорично отказва.

И следва какво? Че войските ни, ръководени от млади капитани, разбиват сърбите при Сливница и Драгоман и превземат Пирот. Така, с оръжие в ръка, си издействаме Съединението. Сами, неподкрепени. Всъщност този национален празник е истински национален празник ... За да е празник - и всъщност за да стане Съединението, голяма роля изиграва един друг българин - двигател и идеолог на дръзкия бунт, Захари Стоянов.

Да го почетем с откъс от неговата известна статия: Кой?

"...Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките?

Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле?

Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница?

Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде всила, с една реч, България ще да цъфти и вирее? Така ли излезе?

Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация?

Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин - Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: "Дойдете и ни спасете" - Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Лошо нещо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!...

Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: "Стрижено е !" - Необяснимо.

Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек.

Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!..."

Къде остана единението, обединило малкото народ, скромният следосвобожденски елит и младите офицери в едно, дързостта им, вдигнала ги срещу "освободителката"?

Честит празник!

Oще: 6 септември  армия  българия  захари стоянов  източна румелия  национален празник  русия  съединение 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

34 dedo adji | 06.09.201512:06

Честит празник на всички българи. Да пребъде БЪЛГАРИЯ. И да спрем да се делим на -фили и -фоби.
Споделям гневния патос на някои колеги. Но защо е насочен само на североизток? Вярно, че оттам се излива най-арогантният и унизителен бълвоч. Русия е пропита от имперско-месианскатаидея, която се споделя от всички - от царя до последния писар в Тамбовска губерния. Дори великият (без никакви кавички) хуманист Ф. М. Достоевски в едно писмо защитава идеята, че Русия трябва да бъде водач и наставник на славянството. Но да не би от другите квадранти да е дошло нещо добро?
Не съм нито русофил, нито русофоб, нито американофил, нито американофоб и най-малко глобалист. Смятам се за повече от умерен български патриот. Но на светлата дата 06.09. ме налягат някои мрачни размишления. Защото го смятам за първата политическа грешка, която повлича след себе си всичко. Защото то стряска Европа. От Лондон до Петербург всички диригенти на европейския концерт си казват: "О-о-о, тия българи си направиха съединение без да ни питат и го защитиха без наша помощ. Ами ако присъединят и останалите българи на полуострова? Къде отиват те? Стоп на всякакво по-нататъшно разширение. Не можем да оставим най-важния европейски сухопътен кръстопът под контрола на някакви си тъмни балкански субекти." И започва всяческа подкрепа на турци, гърци, сърби и румънци срещу България. Непрекъснат натиск и корумпиране на български политици. А в 1935г. Сталин създава и македонска нация. В резултат след всички политически лавировки на Стамболов и Фердинанд, след всички победи на българския войник, България успява да присъедини само Пиринска Македония. А натискът отвсякъде продължава и до днес. Днес под благия поглед на великия бял баща от Вашингтон.
А Източна Румелия, ако не броим името, си е била чисто българска провинция. Освен един генерал-губернатор, българин, назначаван от султана, не е имало нито един низамин и нито един турчин в управлението. Двете области биха могли да съществуват съвместно и съюзно и да трупат сили за да осъществят претенциите си в благоприятния момент.
Знам, че в историята условно наклонение няма. Историята е това, което се е случило. Просто споделям размишления без претенции за меродавност.
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

33 Stoyo Tinkov | 06.09.201510:55

А Захари Стоянов не се учи в училище. Защо ли? Вероятно да не мъти мозъците на младежта, която може би и без това не чете, но ако чете да не вземе случайно да разбере някои неприятни факти от "онова време"... и да не вземе да ги осмисли, че тогава лошо...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

32 Крив Макарон | 09.09.201218:56

Можехте да отделите малко време и да погледнете в "Строители на съвременна България" какво пише. Симеон Радев е отделил 84 страници на делото по Съединението. Да бяхте обърнали внимание на Обръщението на Александър Батенберг към българският народ. Или нещо друго, което подчертава значението на 6.септември.1885.
Вие, Вебцафе, избрахте да цитирате думите на този объркан човек, който е палил къщи на българи по време на Априлското въстание, и най-големият му подвиг е, че е засвидетелствал думите на Бенковски, как...он отворил люта язва в сърцето на тиранина, Русия можела да заповяда. За същия (автора на публикувания цитат) беше казано, че бил пламенен патриот, но страхлив човек. Това обяснява моментите на върло ожесточение, в който е изливал словесно своята омраза.
Жалко, че нямата скала с оценки на всяка отделна публикация да ви набохам няколко минуса, заради върла гьонсуратщина, и тежка форма умствен херпес зостер.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

31 Von Bl | 07.09.201217:44

Бойчи, като внесеш жалбата. Постни; номерът на делото,съдийския състав и най вече адреса на съдът, щото нали делото се гледа по местопребиваване и постоянен адрес на ответника, да го следим все пак?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

30 fALLEN | 07.09.201214:21

и все пак най-големия урод и психопат, предполагам наживо дребна мишка с малка пишка, си остава антикомуниста. няма такъв боклук!
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

29 Boicho Boichev | 07.09.201212:47

Но аз ще направя и друго-заплахата с убийство е престъпление, и още днес жалбата ми ще е в прокуратурата.Те ще те намерят, и тогава ще се видим очи в очи с тебе.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

28 Boicho Boichev | 07.09.201212:44

А на кого кога какво ще му се случи е Божия работа, не е дадено на нас човеците да знаем
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

27 Boicho Boichev | 07.09.201212:42

Това ли са ви аргументите?
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

26 Антикомунист | 07.09.201210:56

Бойчо,бих те колил с месеци съвсем честно го споделям с теб,бих клал и скапаното ти комунистическо семейство дълго.
Трудно нещо ми носи по-голямо удоволствие от паднал руски самолет,загинали китайци в мина или починал лидер на комунистическа държава,но твоята смърт ще ми донесе неизмеримо по-голямо удовлетворение,мисля да се заема.
Не излизай много тия дни другарю Бойчо.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 22.12.2011, 19:30

25 buba | 07.09.201203:43

достатъчно е да се прочетат първите десетина страници на "записките", за да си изградиш мнение за човека Захари Стоянов.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.