Аз ям месо и искам целият свят да знае това | webcafe.bg
Webcafe

Аз ям месо и искам целият свят да знае това

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
07.05.2015, 14:31 (обновена 16.05.2015, 21:20)
Пържоли на скара

Снимка: © Getty images

Подобно сексуалната ориентация и религията, начинът на хранене е неприкосновен личен избор

Спомням си един Гергьовден преди години, когато баба ми Виолета, мир на праха й, ни посрещна с трапеза с агнешки главички - по една за всеки. За да стигне до мозъка на агнето, тя разби нейната главичка с чук, докато брат ѝ, вуйчо Колчо, не се церемони да използва инструменти и директно разцепи челюстта на агнето - досущ като Кинг Конг, който раздвои челюстта на тиранозавър в едноименния филм.

Цялата сцена ми се стори варварска до такава степен, че консумирах само таратор пред зоркия мъртъв поглед на агнето в чинията ми.

Разбирам философията на вегетарианството. Уважавам я. Обичам животните. Гледам две кучета и една котка и съм готова да си служа с чук върху черепа на всеки, който се опита да ги нарани.

Също така вече 29 години ям месо. И поводът да напиша този текст е, че се чувствам дискриминирана от това, че една група хора ме етикетира като лош човек заради този мой избор.

Българското вегетарианско общество, което се обърна към Светия Синод с официална молба да се заклеймят кървавите жертвоприношения по Гергьовден, е група във Facebook, наброяваща 14,380 човека, между които редица мои приятели.

През последните няколко дни, наблюдавам темите в гореспоменатата група и месоядното ми сърчице се свива в шепите на вегетарианската агресия.

Четейки постовете и коментарите в този виртуален дом на защитници на животните, човек попада в паралелен свят с ценности и идеи, различни от тези на редовия месояден хомо сапиенс. И това, смея да кажа, е чудесно, прекрасно. Достойно за уважение и, дори бих казала, възхищение.

До момента, в който „различните" се отчупиха от масата примитивни хищници и ни атакуваха свирепо по линията „начин на хранене".

Всеки, който бива допуснат в групата, има възможността да се образова по теми като ползите за здравето от безогледната консумация на семена от чиа, преборване на анемията чрез магична смес от просо и дестилирана вода, анатомични доказателства за принадлежността на човешкия вид към тревопасните бозайници др. Което е напълно ОК.

Дни преди един голям християнски празник, обаче, темите се изместиха в религиозна посока. Перифразираните цитати от Библията зачестиха. Призивите към подкопаване на официалните религии и властта, които развращават народа-канибал станаха по-силни, по-крещящи, по-хистерични.

И ето тук се ражда моят проблем - изпълзява из недрата на жадната ми за месо същност и опипом започва да търси справедливост. Аз съм умерено вярващ и умерено съмняващ се християнин и считам за нередно група хора да се опитва да наложи на църквата норми, които се изповядват от малка част от миряните.

Подобно сексуалната ориентация и религията, начинът на хранене е неприкосновен личен избор. Както гей парадите са по-скоро компенсаторна демонстрация на предпочитания, така и инвазивните вегетариански скандирания налагат един начин на живот върху друг. Възможността да се възползваш от месодобивната индустрия е точно толкова избираема, колкото възможността да се възползваш от оръжейната, фармацевтичната, козметичната и други индустрии, създадени в хода на развитие на човешката цивилизация. За добро или за лошо.

И както аз приемам спокойно хората, които ядат спирулина и гречка, не използват шампоани и душ гелове и пият чай от черен бъз за пневмония, така изисквам и те да приемат моя избор да ям агне на Гергьовден. И не, това не ме прави убийца. И не, не ме прави зъл човек, имунизиран срещу болката и смъртта на беззащитни създания.

Омразата към другостта е дълбок, червен и парещ белег за незрялост на мисълта и на духа.

А точно това разчитам в отношението на агресивните вегетарианци към „другите". Изопачаването на библейски текстове, извисяването на фрутарианството като висша форма на живот, мрачното задоволство, породено от недоказания факт, че вегетарианците са по-здрави и живеят по-дълго - всичко това илюстрира модерните проповедници на безмесното хранене като озлобени и духовно обеднели хора, когато би следвало да бъде тъкмо обратното.

Нима някой, който е достатъчно човеко- и животно- любив, за да отстрани животинските продукти от диетата си, е способен на омраза? На заклеймяване? На позорно обединяване на милиони хора под общ знаменател? Не би трябвало, не. Ослепяването към другостта и липсата на уважение към личния избор са жестоки симптоми на задълбочаваща се личностна и духовна деградация. А аз винаги съм с възхищавала на онези, които са се отказали от месото, за да защитят животните.

Няма да навлизам в теми като научни изследвания на тема здравни ползи и вреди от вегетарианството. Нито в техническата част на животновъдството. Нито да правя паралел с дивата природа.

Според някои проучвания, месото съдържа незаменими за добруването на нашия организъм вещества. Според други - вредата от него е неминуема. От една страна, огромна част от животните, убивани за месо, за създадени единствено и само с тази цел. Това прави убийството им планирано отпреди създаването им и по този начин - логично и оправдано.

От друга, в един филм на Кадзуо Ишигуро, „Никога не ме оставяй", се създаваха и отглеждаха хора с цел донорство на органи. Логично и оправдано ли е това? В дивата природа хищниците се хранят с други животни. Това е естествено точно колкото раждането, размножаването и умирането. Ще кажете, обаче, „Да, но ние сме хора". Така е. Имаме право на избор с какво да се храним. За разлика от животните в природата, хората могат да толерират различността.

И за да не ставам многословна, ето го моя апел към крайните вегани и вегетарианци: благодаря ви, че с отказа си от месо заявявате категоричната си подкрепа към животните, но моля ви, не ми пожелавайте мъртвата плът на животното, което съм изяла, да се разложи и да умъртви и моята плът. Спасявала съм животни от улицата и съм извършвала много доброволна работа в приюти за бездомни животни.

Обичам пастърма и не смятам това за лицемерие, а за различен подход в демонстрирането на обич към животните. Не пожелавайте моята смърт, не пипайте религията ми и нека плодовете и зеленчуците ви бъдат сладки!

Oще: бпц  българско вегетарианско общество  веган  вегани  вегетарианство  вегетарианци  диета  месо  месоядни  начин на хранене  свети синод  храна  хранене  църква 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2016, 08:03

75 Слав Нэд Нэдэлчэв | 22.06.201608:06

Доста голяма неграмотност на автора прозира от тоя текст......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2016, 10:41

74 Joanna Kara.10153801186978541 | 16.05.201610:42

Моят кратък разказ:
Много се радвам, че хората обичат животните.
За съжаление, любовта им се измерва със стомаха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

73 peta_wawa | 08.05.201623:37

Не ги разбирам вегетариянците, обичащи животни, дето си гледат по 2-3 кучета и котки. Винаги им предлагам да ги заменят а канарчета или хамстери, защото сигурно изяждат половин теле на гранули на месец. Футпринта на кучанцата компенсира доволно диетата на собсвениците луд!?!?! ...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.05.2016, 20:07

72 Evgenia Ruseva | 08.05.201620:29

Доста добре написан текст като изключим парадоксалното заключение, че любовта към пастърмата е някаква нова( нечовешка вероятно) форма на любов към животните... "Убийство" и "добър човек" могат да са само в изречението,
на което сега ще сложа точка.Щеше да бъде прекалено хубаво да убиваме и да сме добри.Ще трябва да се примирите! Стана ясно,че "обичате"животните под формата на пастърма и разбити агнешки главички. Доста е жалко да си приписвате любов към животните , само защото отглеждате 2 кучета и 1 котка.Можете и тях да направите на пастърма,а казват че котешкото е като заешкото...пробвайте!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

71 Дракон с кисело зеле | 08.05.201613:06

Вече ям малко месо веднъж в годината, само но Гергьовден и само ако преди това месото е осветено от свещенник.
---
БУАХАХАХАХАХАХАХАХАХААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!!


Бтв, защо изкопахте тая тема от гроба?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 17:05

70 fleur | 08.05.201609:38

Който каквото иска да яде, крайното веганство е точно толкова вредно за организма, колкото и тъпченето всеки ден с месо.До 19 тата си година не знаех какво е болест, ядейки домашно месо, яйца, плодове и зеленчуци. Започнах да се разболявам, когато станах студентка в София, защото се хранех в студентски стол и спях на парно. Вече ям малко месо веднъж в годината, само но Гергьовден и само ако преди това месото е осветено от свещенник. Правя го заради майка ми, за която да не хапнеш агнешко на този презник е кощунство. Смятам, че съвременното промишлено месо е кофти, млякото също. Екологичните проблеми, които носи съвременното животновъдство са големи, рисковете за здравето на хората също. Всеки обече прави съзнателния си избор.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

69 7 | 08.05.201609:38

Според мен, неяденето на месо е въпрос на милосърдие и обич.
Опазването на природата, като цяло- също.
Религията- също.

Не ми харесва, обаче, когато веганът Гари Юровски рита дървета, за да докаже тезата на веганството- демек, дърветата не ги боли, животните ги боли.
Не ми харесва и, когато вегетарианци се нахвърлят стръвно върху месоядци.
Не ми харесва и, когато някой месоядец се опитва да оправдава или да се хвали с жестокостта си.

Но явно надмогването на егоизма и грубостта е много труден и бавен процес.
Обаче, всички отиваме натам. Споко. Времето е пред нас. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2012, 10:13

68 Nikitta | 08.05.201608:22

Само едно не мога да разбера - защо женицата, авторка на това материалче не го е публикувала във фейсбук групата, за която говори, и така да започне дебат с въпросните фанатици, които така злобничко иронизира. Ами защото иска да си създаде подобна публична група от озлобени "месоядни", и така да получи поне частично удоволетворение за дребната си, комплексирана душица. Аз съм вегетарианка, защото ми е жал за животните, не ям чия и други зърна (а и да ям, какво лошо има в това), живея с месояден и ако се наложи готвя месни ястия, и никога не държа сметка на хората около мен кой какво яде. Така че, госпожо или госпожице, недейте да лепите етикети на хората и си гледайте във вашата чиния, а не в чуждите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2015, 11:09

67 jorro | 08.06.201510:30

"Човек е еволюирал до днешните си способности преди хиляди години, но никога не е ял такива количества месо, каквито яде от втората половина на 20 век. "
Не е ял, защото не можел да си го позволи. Днес месото е много по-достъпно, за качеството вече е друг въпрос. Но това се отнася и за зеленчуците. Пестицидите и нитратите са не по-малко опасни от антибиотиците и хормоните...
"Ето я вашата еволюция от учебниците по биология.
https://youtu.be/ipe6CMvW0Dg "
Не мисля, че яденето на месо е причина за това, което видях на клипа. Причина за всичко е човешката алчност.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 21:35

66 N/A | 22.05.201512:10

Човек е еволюирал до днешните си способности преди хиляди години, но никога не е ял такива количества месо, каквито яде от втората половина на 20 век. Ето я вашата еволюция от учебниците по биология.
https://youtu.be/ipe6CMvW0Dg
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.