Прави са тези, които са повече | webcafe.bg
Webcafe

Прави са тези, които са повече

Николай Слатински
29.04.2014, 14:16 (обновена 29.04.2014, 14:43)
слатински

Децата ни са емигранти

Мой приятел постоянно и добронамерено ми чете лекции за необходимостта да гледам по-оптимистично на нещата, че съм бил песимист. Но...

- От една страна песимистът е реалист, който не вижда поводи за радост на хоризонта.

- От друга страна по-добре човек да е песимист, отколкото оптимист, защото когато всичко се разпада, песимистът казва, че по-лошо от това не може да бъде, докато оптимистът казва - може, може

- От трета страна друг приятел се шегува, че изобщо не е песимист, а просто се страхува от бъдещето.

- И от четвърта страна, поставянето на диагнозата не е песимизъм, а обективна констатация.

Помислих си това, когато прочетох, че у нас едни хора са прогонили от къщата им други хора, само защото са различни.

Но не си го помислих само за това. А и защото всъщност какво се случва у нас през последните десетина (добре - петнадесетина, окей - двадесетина) години?

Случва се същото:

Едни хора, решили да си живеят в кочинката, чрез тарикатлъка, при очакванията пак държавата да ги обгрижва, с гласуването си за политически отпадъци, за фиксирани и фокусирани в миналото демагози, за популисти-мошеници и откровени корупционери, непрекъснато не дават на страната ни да се нормализира, демократизира, европеизира и модернизира и затова постоянно прогонват от България други хора, само защото са различни, т.е. искат България да бъде нормална, демократична, европейска и модерна държава.

Както казва още един мой приятел: така е при демокрацията - прави са тези, които са повече! И повечето, понеже смятат, че са прави, прогонват останалите само за това, че са различни - в частност от къщата им, а като цяло - от родината им.

И ние, родителите, отглеждаме потенциални емигранти. А на Великден мое близко дете отиде в Берлин, защото всичките му 10 връстници и първи приятели са там - учат и работят, защото ги ценят и оценяват като личности и им плащат за труда и таланта...

Oще: демокрация  дискриминация  розово  село розово  сирийци 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 30.04.201411:03

Тази държава никога няма да се оправи, докато подобни мрънкачи получават публично внимание. Вместо да се определи проблем, и да се търси решение, се прави следната глупост: изследва някой своите вътрешни преживявания, след което им пришива външни обстоятелства. Получават се пълни глупости. Децата му отишли в Германия. Ако това е проблем, нека въпросното лице да ги накара да видят положителните неща в своята родина. Ако отиването в Германия е нещо хубаво, нека се радва за тях.
Именно неспособността да е взимат решения отблъсква много хора от тази страна. Просто за един млад, изпълнен с енергия млад човек е трудно да приеме, че трябва да живее сред неудачници. А автора е именно такъв, и то завършен! И бяга от лична отговорност (въпросния неудачник), като приписва вината на всички ни! Е, аз с какво съм виновен, че той не е създал здрави връзки със своите деца? Едно дете не бяга от държавата си, а бяга от родителите си. И понякога колкото по-далеч, толкова по-добре!
Били по-добре оценени децата му в Германия... Това е истинското признание, че е претърпял пълен провал като родител. Опитвам да не бъда прекалено краен, но понеже ми е писнало от мрънкачи, ще бъда честен: от името на твоите деца; на теб, и на цялото ти тъпо поколение (вкл. собствените ми родители), имате един #поздрав. И преди да обвинявате "обществото" или някаква друга мистична проекция на самите себе си, знайте, че това, че ни ви се смеем в лицето за това, че сте неудачници, не значи, че не сте смешни!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

3 Зелен Бетон | 30.04.201404:07

> така е при демокрацията - прави са тези, които са повече

Не е вярно.

Тези, които са повече, имат правото на решаващ глас. Това обаче не значи автоматично, че са прави. Разликата е съществена.

За да си прав, са нужни поне някои предпоставки – като достатъчна информираност, ясни критерии и здрав разум. Мнозинството само по себе си не е гаранция за правота.

А манипулираното мнозинство пък е почти сигурна гаранция за обратното. Защото по правило е лишено от поне една от изброените предпоставки. Много често – и от трите.

Освен това фактът, че при демокрацията гласът на мнозинството е решаващ, въобще не значи, че този глас е единственият възможен. Или че е привилегирован някакси. Напротив, същата тази демокрация не само позволява, а и насърчава съществуването на много и различни гласове. Има защо.

И накрая – никое мнозинство не е вечно. Добре е това да се помни.

Изобщо, добре е човек да се позамисля какво точно означава едно или друго понятие.

Проблемът е, че драгият сапиенс никак не обича да се занимава с това. Особено пък когато се усети в мнозинство.

Розово е само поредният пример за мнозинство с право на решаващ глас, което не е право. Но това е дребен лабораторен казус в сравнение с други подобни.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 29.04.201423:18

Aко в село Розово всичко е розово - имат деца, училище, работа, домове, всичко е чисто, земята не пустее, донякъде ги разбирам. Ами че това е резерват, Швейцария в България, трябва да се запази.
Една къща с образовани сирийци, с мед да ги намажеш. Проблем може да е ако заприиждат много приятелчета и си построят джамия, избръзнат си мустаците и заприлагат шериата.
Не мисля обаче че можеш да изгониш когото и да било от някъде в Европа. За тяхно щастие розовци не го знаят защото са диваци, но сирийците могат да осъдят държавата и да се върнат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 29.04.201415:15

- От друга страна по-добре човек да е песимист, отколкото оптимист, защото когато всичко се разпада, песимистът казва, че по-лошо от това не може да бъде, докато оптимистът казва - може, може

По-скоро обратното. Освен това песимистът е добре информираният оптимист :-)
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.