Нещата, които ми се искаше да знам, преди да стана веган | webcafe.bg
Webcafe

Нещата, които ми се искаше да знам, преди да стана веган

Мат Фрейзиър* 18.08.2016, 17:44 (обновена 19.08.2016, 18:38)
 Джони Ригини

Снимка: © John Green/Bay Area News Group

Шегите по случай диетата ви НИКОГА няма да престанат

Как веганите успяват да не хапнат нищо от животински произход?

Когато станах вегетарианец, отново и отново си задавах наум този въпрос.

Знаех, че искам да престана да ям животински продукти, но не можех да си представя, че ще успея. Дори пробвах веганска диета за около месец, само за да установя, че не съм готов за това.

Дълго време се готвех да заявя официално "Аз съм веган" и планирах как ще стане. В края на краищата ми отне цели две години да престана да ям изобщо яйца, мляко, масло и сирене. Но когато дойде точният момент, нямах съмнения, че спирам с животинските продукти.

Две и половина години по-късно, онова, което някога изглеждаше като екстремна форма на лайфстайл, днес вече е нещо обикновено. Вече съм достатъчно запознат с този начин на живот, за да мога да дам няколко насоки на своето предишно пре-веганско "аз" и да предупредя няколко неща онези, които искат да стават вегани.

Ето какво искам да им кажа:

1. Шегите по случай вашето веганство НИКОГА няма да престанат.

Така че свикнете с тях и разберете, че не е задължително майтапите да означават липса на уважение. Моят баща и досега всеки път казва, когато опитва някои от любимите ми ястия: "Това щеше да бъде страхотно, ако имаше и кюфтета". Това е шега, разбира се, и това, че той го казва толкова често също вече се е превърнало в майтап.

На почти всяко събиране с роднини, някой ще отбележи: "Искаш ли да сложа една пържолка на скарата и за теб? А, така... хахаха".

Чичо ми веднъж се появи с листо от салата в чинията и обяви високо, за да чуят всички: "Виж, Мат, вечерята ти!" Признавам, беше смешно.

Свикнете с този тип шеги. Смейте се на тях или се възползвайте от случая, за да покажете колко важна за вас е диетата ви. Зависи от вас.

2. Да спрете да ядете сирене изобщо не е толкова трудно, колкото изглежда.

Не казвам, че да се откажете от сиренето е лесно, а просто че не е толкова трудно. Живот, в който няма млечни продукти, иска планиране, особено ако разчитате, че млечните продукти ще липсват в някое от малкото вегетариански ястия, които предлагат в "нормалните" ресторанти.

Мислех си, че ще ми липсва сиренето основно като мезе към бирата или виното. Но съвсем скоро установих, че когато заменя сиренето с ядки или крекери, това също става за мезе - и се почувствах по-добре.

Мислех си, че ще ми липсва кашкавала върху пицата, но скоро установих, че макар и да не е толкова вкусна, отколкото тази с кашкавал, веганската пица пак става. Сега, когато си мисля за пица, в главата ми е основно веганската пица - и вече не се чувствам изобщо прецакан.

3. Да си веган не би трябвало да бъде по-скъпо. Но всъщност е МНОГО по-скъпо.

Няма никаква икономическа логика веганското хранене да е по-скъпо от онова, съдържащо месо - все пак месото е едно от сравнително скъпите храни, когато си го купувате от щанда в магазина. Следователно, ако го замените с боб или други протеинови храни, би трябвало да намалите сериозно разходите си.

Но не.

Сега аз харча един и половина, до два пъти повече пари в магазина. Защо? Защото когато си веган, индустрията мигновено те пуска по ултра-здравословната пътечка на диетичните храни. Налага ми се да пазарувам от фермерски пазари и плащам екстра за органични продукти. Има значение и това, че откакто съм веган, научих много повече за същността на храната. И то до степен, в която се опасявам, че съм станал хипер-селективен и скептичен към всичко, което купувам.

Успокоявам се с поговорката: "Плати навреме, за да не плащаш по-късно двойно" и си казвам, че парите, които давам за най-здравословната възможно храна са добра инвестиция в моето здраве - която ще ми се отплати по-късно.

4. Повечето от вашите ястия ще се вписват в графата "чудо в една чиния".

Дори да не вярвате, за мен това е най-тежката част - изгубих абсолютно целия си ентусиазъм да готвя в момента, в който станах веган. Знам, че съм от малцинството - повечето вегани, които познавам, признават, че са открили страстта си към храната именно когато са престанали да ядат животински продукти.

Ето какво трябва да знаете: веганската храна изисква много повече време за подготовка, отколкото очаквате. И друго, без месо или сирене, които да ви доставят достатъчно протеини и мазнини, без пълни с въглехидрати храни, вече няма да имате нужда да се съобразявате с калоричната страна на яденето, както и с разделянето му.

Затова, вместо да правите едно или две, до три различни неща за вечеря, се оказва, че започвате да готвите по едно ястие, което се вписва в графата "чудо за един ден", защото всеки път е уникално и обикновено е в една чиния: паста, огромни салати, смутита и много много зърнени неща.

5. Вашият избор ще се отрази и на други хора... Всъщност на много повече хора, отколкото очаквате.

Не очаквах приятелите и семейството ми да променят начина си на живот, заради моето решение. Нямах такова намерение. Но поне дузина хора около мен ми заявиха, че под мое влияние са започнали да ядат по-малко месо... Всъщност хората забелязват какво правиш, дори ако го правиш съвсем тихо. Имайте това предвид.

6. Не сте очаквали, че ще се държите странно, но ще започнете.

Най-забавното е, че веганството промени и други неща за мен. Започнах да изследвам свои други уникални черти. Подтикна ме към неща, които са извън общоприетото: от това да престана да ползвам микровълновата, през това да слагам броколи в смутито си, до това да ми се прииска да притежавам съвсем малко предмети.

Няма никаква причина да започна да се държа странно, след като станах веган. Няма и причина изборът ми да стана веган да означава избор да бъда по-странен. Но за мен се получи така. И ми харесва.
И сега, основното което научих е, че не съм типичният веган. Аз съм си аз.

*Текстът (със съкращения и редакция) е от блога на Мат ФрейзиърNomeatathlete.com

Oще: аз съм веган  без месо  веган  вегани  веганство  вегетарианец  вегетарианци  избор  калории  лайфстайл  майтапи за веганите  месоядни  начин на живот  начин на хранене  начин на ядене  не ям месо  ние сме вегани  храна  хранене  ядене  ядене на месо  ям 


Още от Оня, дето не Го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.10.2016, 21:07

85 Galia Getzova.1198919966813982 | 01.10.201621:13

Не съм съгласна, че е скъпо да си вегетарианец или веган! Изобщо не е скъпо. Бобът, лещата и варивата като цяло са доста по-евтини от месото, кашкавала и сиренето. Готви се много повече и по-дълго. Това е факт. Произвеждам повече боклук, тъй като зеленчуците при приготвяне отделят повече отпадък. Също не съм съгласна, че не трябва да се гледат калориите. Дебелее се, особено ако не внимаваш с ядките и ядеш повече хляб. Яденето на хляб се засилва, когато не ядеш месо. Преди изобщо не консумирах хляб, когато ядях месо. Сега не мога без хляб, защото не се нахранвам. Дебелее си се винаги в зависимост от количествата приемана храна, а и какво приемаш, качеството на живот - дали спортуваш, дали се движиш. Варивата са си въглехидратни, както и ориза и картофите. Имат си калории, трупаш си, ако ядеш непремерено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

84 7 | 26.08.201612:17

Погрешно сте ме разбрали. Млечни продукти /сирене!/+ плодове /влизат и доматите и пр. "зеленчукови" плодове, и ядки, и зърнени /. Просто се придържам към международната терминология. Усмивка Трябва да сме на ниво. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

83 Dear Ivan | 26.08.201612:01

7, разбрах, ще ядеш бонбони "Лакта" и фрукти. Хапни после и малко месце и салатка, да не ти стане много сладко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

82 7 | 26.08.201609:44

В крайна сметка, може би ще заложа на лакто-фрутарианство.Био. От една страна, всички протеини ще са налице. От друга, всички витамини и достатъчно фибри. Също така, веганските нападки за мъчения над животните отпадат автоматично. Няма да имам пръст дори в измъчването на растенията- и те чувстват, уважаеми вегани!- науката го е доказала. От менюто ще се загубят само едните марули и сем. кръстоцветни. И пак- без татуси, пиърсинг, дрога, и т.н. Защото- какъв е смисълът да пазиш животните и растенията, ако ще измъчваш човешкото тяло?... Веганите-морализатори бяха дотук с войнствените аргументи срещу чистата ми трапезна съвест. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

81 Dear Ivan | 25.08.201619:37

По една случайност днес купих няколко домата - защото ги забравям - и пак розови, защото червените ги видях по-късно, кричимски бяха. В един кашон имаше и по-лоши, но не чак такива нещастни като "Космонавт Волков" от сайта Много щастлив По 1.50.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

80 Dear Ivan | 25.08.201619:29

Вярвам ти, че имате такива домати. Само не знам защо на тия спечени шикалки им казвате домати. Не вие, ние нямаме такива Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

79 Dear Ivan | 25.08.201619:25

Защо, някои сме печелили дори първи награди на конкурси за деца пианисти, но не разбирам теб какво те засяга.

В никоя американска зала не е авторитетно да се свири, освен за самите американци. В Америка е авторитетен европейският гост. Нашият Борис Христов дори ги е отсвирил. Който европеец се е установил при вас, е заради парите. Авторитетно е американец да свири тук. За американеца, не за нас.

За теб "у нас" е там, за нас "у нас" е тук. Ние пазаруваме от Женския пазар, ти пазаруваш от Чичо Томовата Колиба Пейзър. Така стоят нещата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

78 deowin | 25.08.201617:20

Хаха.. gothic, пропуснал си да кажеш, че на 6 си свирил в Карнеги Хол, имаш около 100 патента, и инженерите от НАСА ти се обаждат ката ден да те питат как да си сглобят тъпите совалки.
Как се събрахте толкова много генио-философо-атлето-свалячи баш в тоя сайт пък? Ти си вече четвъртият или петият, и то почти само хора в доволно напреднала възраст. И все сте тотално съвършени във всеки аспект (тоест, всеки, който не може да се илюстрира), ама, на, баш с българската граматика всички сте леко скарани - две думи на кръст не можете да вържете без правописна грешка.
На 60 хората в България май вече сте тотално изперкали (ти, GETI, паяка и куп други пенсионери, с които тук е пълно), който процес видимо започва още от 40те, както Rodrigo и Rowan демонстрират.

Апропо, относно доматито по света, за разлика от това у нас - ето кратък списък на част от видовете домати, отглеждани в тъпите щати:
http://ohmyveggies.com/a-guide-to-heirloom-tomatoes/
В случай, че си помислите, че такива по магазините няма, погледнете под "where can i buy heirloom tomatoes?". Аз лично пазарувам почти само в Trader Joe's и Whole Foods, които са огромни вериги и наоколо има достатъчно. Също, почти всеки ден има farmer's market някъде наблизо, 2 дни в седмицата ми е на 10 минути пеша.
Ако пък ви хрумне аргументът за цените, то помислете дали за средностатистическия нюйоркчанин, който изкарва $90000/година, би му било проблем да си вземе домати от $5-6/lb вместо по-евтините оранжерийни от $3.50/lb. Не, не твърдя, че съм средностатистически жител на града. Средните заплати в сферата, в която работя, са над 2 пъти по-високи.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

77 7 | 25.08.201617:06

Да,сочни, едри, "месести" домати, с лук и олио, сол, може с хубави маслини "стафидати", защото повечето от другите черни са киснати в оцет... Оцетът върху шопска салата наистина трябва да намери място в Наказателния кодекс. Чесън с домати е много вкусно на "лютика"- печен патладжан, печени зелени чушки и леко попарени белени домати, олио, сол и чесън. Без алкохол- тука даваме едно рамо на Деовин. Само бира с пържени картофи. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

76 Dear Ivan | 25.08.201616:46

7, всички български сортове домати са хубави. Само малките хлебни и продълговати са малко несочни за салата. Те са за консервиране, за салца, за такива неща.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.