Отворено писмо до Иво Атанасов | webcafe.bg
Webcafe

Отворено писмо до Иво Атанасов

Eмилия
14.07.2013, 13:39 (обновена 15.07.2013, 11:53)
сянка, силует

Повод за тези редове е написаното от кандидата за СЕМ от квотата на БСП Иво Атанасов на страницата му във Фейсбук - 9 юли 2013 г., а също и статията на Нидал Алгафари "Очевидно незаменими в БСП са само Г-образно стоящите през лидера".

Иво Атанасов пише следното:

"Голяма част от живота ми премина в усилия БСП да стане стъклена къща. Но не с матирани стъкла като на мутренска кола, а с прозрачни, за да се вижда какво, как и от кого се прави. И защо.

Предстои избор на член на СЕМ от парламентарната квота. Мая Манолова, Ваня Добрева и Николай Малинов - все изявени имена на БСП, внесоха моята кандидатура. Конкурентът ми е също добър медиен експерт (Радомир Чолаков, главен юрисконсулт на ВАЦ от 2001 г., работил и в "Ку-ку" от квотата на Комсомола - бел.р.), но не от лявото, а от дясното пространство. За него настояват няколко депутати от гражданската квота, което създава впечатление за противопоставяне между нея и народни представители - членове на партията.

Впечатлението обаче е подвеждащо, тъй като сред вносителите на другата кандидатура е и медийният секретар на БСП. Трудно е да си представим, че някога Димитър Благоев би предложил Петко Каравелов, а не Георги Кирков, но явно и в това отношение традициите не са това, което бяха.

Предстоящото гласуване в парламентарната група и в пленарната зала ще бъде знаково. Защото ако приемем, че двамата сме с приблизително равна тежест като специалисти, големият въпрос е как оттук-нататък да постъпи една партия. Дали да подкрепи своя представител, или да му покаже, че членството в партията му е в минус? Второто, уви, се е случвало не веднъж и дваж с не един и двама. „

Поради което решението на парламентарната група е важно не толкова за мен, преживелия какво ли не, колкото за младите, които постъпват в партията не само за да й прелеят така нужната й енергия, но и с НОРМАЛНОТО СИ ОЧАКВАНЕ ДА РЕАЛИЗИРАТ ЧРЕЗ НЕЯ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ СИ ПОТЕНЦИАЛ. С надеждата, че при равни други условия ще бъдат не пренебрегнати, а предпочетени.

Решението на групата ще бъде показателно и дали БСП в достатъчно голяма степен се е превърнала в стъклена къща. Или усилията - далеч не само моите - са били безплодни. Защото нещо друго се е оказало по-силно."

Подчертала съм с главни букви есенцията от това изказване.
Обръщам се на свой ред към него:
Нищо ново не казвате "другарю"Атанасов. Този филм с "другарите", за които е нормално да ползват партията си за всякакъв вид лични и професионални реализации, го гледаме много, много десетилетия.

Все пак вашата партия е столетница и си отглежда хора с подобно мислене повече от сто години.Чрез Партията преди 10 ноември 1989г. хиляди неграмотни, прости, брутални, арогантни "реализирали се партийни секретари" биеха по масата и даваха нареждания на далеч по-образовани и способни безпартийни специалисти, които в най-добрия случай се "реализираха" до ниво "заместник директор по производствените въпроси" - все някой трябваше да разбира от нещо и да работи.

За хилядите престъпления на същата тази Партия в дългогодишната й история няма смисъл да се говори с човек като Вас. За всички комунисти/социалисти е валиден един парадокс. Говорят гръмогласно за социално равенство, справедливост и морал (може и за прозрачни стъклени стени, но стени все пак), а са като онези хора с ампутирани крайници, които продължават да твърдят, че изпитват болка в отдавна липсващите им пръсти.

Колкото един такъв сакат човек го болят пръстите, толкова и комунистът го е грижа за морални категории. Иначе как би хукнал с китки цветя към Бузлуджа, вместо да се покае и извини за атентата в църквата Света Неделя, ненадминат доскоро по броя на невинни жертви; за избитите без съд и присъда около и след 9 септември; за лагерите и разбитите човешки съдби; за забраната на религията; за развращаването на поколения наред, възпитавани в духа "ние ги лъжем, че работим - те ни лъжат, че ни плащат"; за обезлюдяването на селата и създаването на "Кремиковци" и още много други гиганти на недомислието като него, нацвъкани навсякъде по страната да тровят почвата и природата.

Комунистът-социалист се гордее с това минало, и то много. Никой бивш нацист, дори ако лично той не е натикал някого в газова камера, не би си позволил да изразява гласно гордост с миналото си или да изтъква какво е направил Хитлер за Германия след разрухата от Първата световна война, защото престъпленията на нацизма са достатъчно страшни, че да накарат всички бивши нацисти да се снишат, покрият и даже сменят фамилиите си.

В България симпатизантите и потомците на комунистическата върхушка явно и открито се гордеят с делата и престъпленията на предците си... За да е по-завършена перверзията същите те ни управляваха, управляват ни и възнамеряват да ни управляват и занапред.

Вашата партия създаде мутрите и групировките, за да им дърпа конците и да покаже на народа, колко лошо нещо е това свободата и демокрацията, та да му домилее на човек за времето преди 10 ноември 1989г... И на тази част от населението, която успешно беше превърната в безмозъчна маса, наистина им домиля за сигурността на "Фермата".

Усилията на Партията се увенчаха с успех. Тя разполагаше, разполага и ще разполага с армия от твърд електорат квадратни, плътно наредени един до друг, без способност за мислене или желание за такова усилие индивиди, за които с пълна сила важи мотото на книгата "1984" на Джордж Оруел: "Свободата е робство, невежеството е сила, войната е мир".

И понеже "Човек не може да бъде едновременно умен, честен и комунист", то стадото, или стадата от честни членове на първични партийни организации си имат съответните умни пастири с извратено разбиране кое е добро или зло, както за хората, така и за страната ни. Може да прочетете и "Зен и изкуството да се поддържа мотоциклет"на Робърт М.Пърсиг. Вие сте от пастирите и то с претенции за ерудиция и интелигентност, не сте от стадото, и може да научите какво е "груви", ако вече не го знаете.

Вашата Партия зачена и роди също така ВСИЧКИ други партии на нашия безкраен и мъчителен преход- от ДПС и СДС в началото, та до ГЕРБ и "Атака" в по-ново време. Където и да копнеш в тях, под разноцветните дрешки и знамена лъсва червен задник и членска карта от БКП. Няма защо да се чудим тогава, че политическият живот у нас е толкова уродлив.

Чудовището може да ражда само чудовища. Тези извънбрачни деца-партии на свой ред копират и възпроизвеждат цялата поквара и гнилоч на майка си, без да могат все пак да достигнат висотите на отвратителност, които тя постига. Но се стараят- има от кого да се учат.

БСП е толкова лява партия, колкото аз съм марсианка. Партия, от чиито редици произлизат и зад чийто гръб стоят най-богатите хора в България, и то забогатели по съмнителен начин, няма как да е лява. Партията на "олигарсите" БСП -лява партия ! Оксиморон! Това може да мине само пред вашия електорат.

Но да се върна на темата. Всъщност в едно нещо сте абсолютно прав. Никой средно интелигентен човек не се съмнява, че във Вашата партия са се наредили на опашка много такива като Вас, и по-млади от Вас, които само чакат да се докопат до някоя „реализация" чрез партията си.

Е да, има очевидно кланове в БСП и един, или друг клан печели временно надмощие, но както сам реалистично се надявате, щом става въпрос за дете на Партията, тя ще го подкрепи, защото НЯКОЙ ОТ ВАС ТРЯБВА да е отгоре -. като коркова тапа в помия. Единството е непробиваемо и неразрушимо.

Наскоро четох статия на Нидал Алгафари, явно неодобряващ Сергей Станишев, в която описва безобразията, апаратните игри и много други неща, и която обаче завършва с потресаващото : "БСП ще я има и след него (Станишев).

На Алгафари, както и на Вас и през ум не ви минава, (или ви минава), че точно БКП-БСП е прокобата, която тегне над България толкова отдавна. Докато нея я има и е достатъчно силна да продължи да ражда чудовища и чудовищни неща за живота ни, страната ни няма да започне да се оправя.

Всички вие жестоко сте се вкопчили в $Партията майчица" и няма да позволите появата на нова, нормална лява партия, от каквато България има нужда. Ще продължите да търчите към Бузлуджа и да се изплювате по този начин върху всички потърпевши от комунистическия режим, потомците им и изобщо върху почтените хора.

Историята е свидетел на създаване и изчезване на народи, държави, империи. Случвало се е и пак е се случва. СДС, ДСБ и други партии се появиха и след като се "оакаха", хората, които ги подкрепяха, се отдръпнаха от тях и те сега логично вече са зад борда, защото техният електорат е от мислещи и изискващи хора , а не лумпенизирано стадо. Така и трябва да бъде.

Само изчезването на БСП е немислимо според вас. Нищо чудно това да е "историческата мисия" на тази партия - да я има, докато я има и държавата България. С продължаващото присъствие на БСП в политическия живот и управление, съществуването и на двете - България и самата БСП, няма да трае още много дълго. Та побързайте да се "реализирате".
Бог да пази България от БСП !

Oще: бкп  бсп  депутати  иво атанасов  лидер  партия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

10 Зелен Бетон | 20.07.201317:51

От всички разновидности на кариеризма партийният е най-отвратитетелен. За партайгеносе Атанасов – толкова.

А към авторката – всичко е вярно, ама защо е това пламенно обръщение към въпросния партайгеносе? Явно е, че неговата вяра е „бронирана здраво в гърдите / и бронебойни патрони за нея / няма открити! Няма открити!“ =)

Което значи, че целият тоя разход на емоция е отишъл нахалост. Всичко изложено са очевидни факти. Струва ми се, че е крайно време да престанем да убеждаваме когото и да било, че това са фактите. Още по-малко пък – да си пилим собствените нерви, докато го правим.

При огромното количество красноречиви доказателства, преминали през публичното пространство през последните две десетилетия (и продължаващи да ни се сипят непрекъснато), осъзнаването на тези факти е задължително за всеки мислещ човек. Ако на някого още не му е ясно всичко това, значи или НЕ Е СПОСОБЕН да го разбере, или УПОРИТО НЕ ЩЕ да го разбере. Това са неспасяеми случаи и човек не бива да си губи времето с тях.

А ако някой има нахалството да твърди, че пост-соц картинката у нас не е такава, а е някаква друга (щото, рийш ли, нещата не са толкова прости, а имат по-дълбок смисъл и замисъл), това ми напомня на жестоко експлоатирания по филмите лаф „Чакай, скъпи/скъпа, това не е каквото си мислиш...“. Твърдящият такова нещо заслужава единствено да бъде пуснат по допирателната.

Стига толкова любезничене. Любезността, коректността, загрижеността, диалогичността и прочее екстри на цивилизацията се обезсмислят, когато от отсрещната страна имаш или откровена тъпотия, или магарешки инат, или зла умисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

9 Frida | 16.07.201311:30

авторката е много милозлива дори, въпросният функционер е типичен пример на ограниченост - интелктуална. но какво да се прави, такива хора управляват 70 години, така са научени, така продължават и така ще обучават младите.
както транспортният министър след гафа с предварителния мейл - ами, вика, много тежко наказание чака виновното момче, много ми е, вика, жал за него, щот е в -НАЧАЛОТО НА КАРИЕРАТА СИ- и да получи ткова тежко наказание Шокиран muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi
та, като чета реакциите, то си ви е в нрава да се навеждате на такива дебелооки говедовъдни тикви.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

8 Boicho Boichev | 15.07.201316:09

Да вярваш сериозно ,че в политиката има "черни дяволи", които са виновни за всички беди, и "бели ангели", изпълнени с добродушие и добронамереност,или е наивно, или е много лош опит за пропаганда.по плащешия вариант е, ако човек искрено вярва в такива "политически приказа".Защото такъв начин на мислене- черно и бяло, добро и зло, ние-добрите и те -лошите, е типичен за тоталитарните движения и тоталитарните култове.нацисти, фашисти , коменисти-"раса против раса", "класа против класа".С обратен знак така както в тази статия пишеха и говореха навремето точно партийните секретари и комсомолските секретари.Колко ужасен е капитализма и как "народните партизани" се борели с фашистите.Всеки който беше против комунистите , беше наричан фашист.Моят дядо, патил човека и от едните и от другите фанатици, казваше:"Най- лошото на тоя свят е фашист да те бие, и комунист да ти плаща."
Политическият фанатизъм не е добро нещо."Този път не води към храма."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

7 vickpayne | 15.07.201313:30

Прокопи си е баш прав и коментара му е много на място.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 15.07.201313:09

А анаболите замъгляват съзнанието.
Важно ли ти е в чия спалня какво се случва?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

5 Прокопи | 15.07.201312:24

Не виждам друга причина тази изстрадала женица с толкова пяна на уста да хвърля квалификации и определения, на които дори си и вярва.

Що се отнася до озвучаването - моля Ви се! Аз държа на личната хигиена Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 15.07.201311:42

Прокопи

Да те пратиме да я озвучиш?
Щом държиш да се правиш постоянно на интересен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.06.2013, 15:29

3 Баба Вихронрав | 15.07.201309:12

Къде и кога в България е имало комунисти? У нас си имаше обикновени болшевики с всички болшевишки екстри: лагери (гулаг), изтрепаха си другарите инакомислещи, магазини със специални цени и храни изобщо всичко си беше за тях. И тук членовете на партията им пак реват за облаги. Май скоро някой от младежката им организация "плачеше", как виждате ли, той (или тя, не запомних) работи и води нови членове, пък накрая пак не влезнал в лисите.
Гюведжии!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 15.07.201302:49

like Пляскане
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 14.07.201318:39

„...Петко Каравелов, а не Георги Кирков...“ - Иво, Иво, да се сравняваш с някой от тези двамата, е малко несъстоятално, меко казано... Изцепка след изцепка - по комунистически...
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.