Как да ядем суши, без да сме простаци? | webcafe.bg
Webcafe

Как да ядем суши, без да сме простаци?

Webcafe по Indipendent
29.11.2017, 17:54 (обновена 30.11.2017, 14:28)
Суши

Снимка: © Getty Images

Понякога това може да бъде цяло изкуство

Както много други неща, и суши тръгва от Китай, по-точно от китайска техника за консервиране на риба в  ориз. Рибата се запазвала, оризът се изхвърлял, докато на някой не му хрумнало да го използва.

Прескачаме до наши дни, когато суши е нещо като международната визитка на японската кухня. Всеки отделен елемент от композицията изисква техника, умения и усет, както и добри съставки. Хората, посветени на приготвянето на суши, всъщност никак не обичат, когато някой не се отнася добре към усилията им.

И така, кои са погрешните стъпки, когато ядем суши, според готвачите?

Да удавиш нигири сушито в соев сос

„Хората често убиват деликатните аромати на суровата риба, като давят сушито в соев сос. Той всъщност служи за подчертаване и допълване на останалите аромати – обяснява Марк Едуардс, главен готвач в „Нобу“, Лондон. – За да избегнем това, добре е да се въздържаме от потапяне на ориза в соса. По-добре е да поръсим внимателно рибата.“

Да ядем джинджифила наред със сушито

Маринованият джинджифил е предназначен за прочистване на небцето между суши с различен вид риба. Днес масово се слага върху хапката, което не е правилно.

Ако сте опитали суши с риба тон и искате да продължите със сьомга, хапвате джинджифила, за да си прочистите вкуса. Така можете да мине към следващото парче, без да объркате ароматите.

„Джинджифилът не се яде на една хапка със сушито„, категоричен е и шеф Нобу Мацухиса, от „Нобу“, Шордич.

Да ядем студено суши

„Суши оризът трябва да се яде топъл и мек, току-що приготвен, а не студен и спечен – категоричен е Андрю Коджима, японски готвач и финалист в „Мастършеф“. – Топлината на ориза взаимодейства с рибата (която пък трябва да се държи на студено в хладилника), и я кара да отпусне ароматите си.“

Използваме много соев сос

„Проявете уважение – налейте си само толкова, колкото ще използвате – казва Шан Жао, майстор готвач в японски ресторант в Лийдс – и никога не топете суши в обща чиния – това е груба грешка.“

Смесваме на уасаби със соев сос

Отново, фината, прясна сурова риба е причината да добавяте пикантни подправки като уасаби сос, но отново се търси мярката. Соевият сос съдържа сода, уасабито е много пикантно – техните аромати не бива да блокират вкуса на суровата риба.

Как да ядем рамен възпитано?

Тук правилото е точно обратното на европейския етикет.  Не се опитвайте да преглъщате супата на малки глътки и по никой начин не се опитвайте да късате нудлите, плуващи в бульона.

„Когато ядете рамен, трябва да сърбате нудлите цели. Така показвате уважение към готвача, а освен това сърбането помага да охладите нудлите, така че да не ви опарят“ – казва Жао.

Чаят матча

"Никога не попарвайте зеления чай матча с кипяща вода, така ще „сготвите“ листенцата и ще получите горчив вкус – казва Джеймс Шейлок от Vivid Matcha Green Tea. Той добавя, че бучките трябва да се разбият и махнат и че ако чаят от матча ви нагарча – става въпрос за листенца с ниско качество."

Да ядем мисо с лъжица

Мисо не е толкова плътна като останалите традиционни супи и като я ядете с лъжица, само я разводнявате допълнително. Японските супи обикновено са бистри и се поднасят в малки купички, така че можете да пиете направо от купичката“ – казва шеф Коджима.

Oще: вкусно  джинджифил  матча  нигири  правила  рамен  соев сос  суши  уасаби  японска кухня 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.11.2017, 12:42

13 bob | 01.12.201710:33

Бичкия ли си,капия ли си,безинтересен си!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

12 Kenny McCormick | 01.12.201707:48

Който черпи знанията си от Wikipedia, нормално е да мисли, че сушито е японско изобретение. За да не се излагате като кифладжии - неща като суши и рамен целият свят ги има за японски, но са с китайски произход, а за кимчи спори и Корея. И всъщност е малко като да спорим чия е мусаката, сармите, пълнените зеленчуци...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 01.12.201706:04

Гле ся боб,
Sushi has been around for a surprisingly long period of time, although not in its present form. The history of sushi is an interesting tale of the evolution of a simple dish. What was to become sushi was first mentioned in Japan in the second century A.D. Originally, sushi arose out of a way of preserving food.
The method spread throughout Japan and by the seventh century, had made its way to China, where seafood has historically been a staple.

С две думи аз мога си го врътна как ми е кеф, важното е как се възпява в Холивуд, Калифорния
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 30.11.201718:45

>Защо да е просташко

Не мисля, че е просташко. Просто не е това начинът, по който го ядат хората по местата, от където произлиза тази кухня.
Предполагам това би ти било важно ако си превзет надут пуяк, който държи маниерите му да са точно каквито правят "най-добро" впечатление (например, "оригинални японски"). Може би статията е преднаначена като набор от съвети за именно такива хора.
Иначе баница може да се яде с нож и вилица, боза може да се пие със сламка от винена чаша, а шопската салата може да се яде с клечки - аз лично никак не бих се притеснил ако някой реши да ги яде точно така.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

9 deaf | 30.11.201718:24

Защо да е просташко да ядем сушито с повече соев сос,заедно с джинджифил или студено? М?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 30.11.201717:26

>Има пунктуационна грешка в първото изречение

И правописна грешка дори преди него.
В един момент се чудя дали редакторите на кафето не оставят грешките нарочно за да има поне един-два гневни коментара под статията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.11.2017, 12:42

7 bob | 30.11.201712:45

Sushi has been around for a surprisingly long period of time, although not in its present form. The history of sushi is an interesting tale of the evolution of a simple dish. What was to become sushi was first mentioned in China in the second century A.D. Originally, sushi arose out of a way of preserving food.
The method spread throughout China and by the seventh century, had made its way to Japan, where seafood has historically been a staple.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

6 Mako | 30.11.201710:27

Как да ядем суши, без да сме простаци?
======================

Все едно да се питаме "Как да не изглеждаме тъпаци, твърдейки, че суши е китайска храна?".
Хамлетовска ситуация...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 30.11.201703:41

Кой е написал, че сушито е китайска храна мое се побара за резервоара:

Chico: You like sushi, Chinese man?
[Johnny laughs]
Johnny Vang: That's Japanese, El Torito. Chinese don't eat that shit.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 30.11.201700:53

Има пунктуационна грешка в първото изречение. В статия, която ни учи да не бъдем простаци. Phuck off, да го кажа на български.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.