Да ги сготвим! | webcafe.bg
Webcafe

Да ги сготвим!

Александра Гюзелева - Шани 02.11.2016, 09:13 (обновена 04.11.2016, 08:33)
президентски избори

Снимка: © webcafe.bg

Представете си, че готвите кандидатите за президент и вицепрезидент. Стоварвате предлаганите продукти в кухнята на някой известен готвач от кулинарно шоу и му казвате „Оправяй се! Да те видим!".

„Изяж ме" - прочела Алиса на етикета и взела, че го изяла. Уголемила се извънредно, а последствията ги знаем. „Изпий ме" - прочела на друг етикет и като добро дете го изпила. Последвали куп неприятности.

Не е добре да се доверяваш просто ей така на етикетите, освен, ако не искаш да се вкараш в приключение.

Вероятно точно това си мислят избирателите, слушайки предизборните послания. Преситени от кампании, отегчени от ежедневието и уморени от грешните си политически избори на повечето от тях им е писнало. Какво да направят?

Представете си, че готвите кандидатите за президент и вицепрезидент. Стоварвате предлаганите продукти в кухнята на някой известен готвач от кулинарно шоу и му казвате „Оправяй се! Да те видим!".

Джейми Оливър би посъветвал първо да почистим добре работния плот. Нелека задача в нашия случай. Магове, пазители на светлината, гълтачи на огън и обикновени мошеници се прибират в торбичка за отпадъци и се изхвърлят или се ползват при недостиг на мат`риала за Хелоуин.

Най-трудно се разграничават обикновените мошеници от по-специалните, но то е въпрос на висш пилотаж и единодушие за рецептата по разграничаване няма.

Остатъците и Петното се търкат със силни препарати от доказани марки. При слаб резултат процедурата се повтаря. Започва основното готвене.

Татяна Дончева сама предлага рецептата за яститето в предизборния си клип. Тъй като целта е и агнето да остане цяло, и вълкът да е сит, за ядене се предлага сеното.

Радост за веганите. Сено с подправки. Незаситените ще гледат гладно и ще искат да сготвят Дончева, но това не се препоръчва, предвид бойния й характер.

Ивайло Калфин спокойно може да бъде определен като „от стара коза яре". Това е трудна задача за съвременните готвачи и се препоръчва приготвяне по средновековни рецепти. Ярето се пълни с билки. Над главата му се бае между 10 и 30 минути със зъб на пенсионер и рог на архар. След това се пъха в корема на козата и той се зашива.

Според възстановки в английски телевизионни предавания ястието се пече часове наред на бавен огън, но на наша почва ще бъде приготвено с руска газова горелка. Хем бързо, хем тематично.

С руска газова горелка може да се погне и генерал Румен Радев, за да се пробва дали ще излети. Няма да излети току-така, очевидно е петел. Трудна задача за готвене. Ще подскача насам-натам, но накрая ще бъде уловен. Вероятно ще остави малко кемтрейлс, колкото да е вкусно на избирателите му и на всички, отдадени на конспиративните теории.

Накиснат и престоял е дълго време в корнелин, така че първоначална марината си има. Самопресолил се е на тема бежанци и това е достатъчно овкусяване. Към края на печенето се прибавя Илияна Йотова като по-печен кадровик.

Сръбската плескавица е много популярна и у бугарско. Може да й викате и македонска. Разстилате Каракачанов върху карта на България на три морета, след като предварително добре сте го поплескали и оваляли в брашно, и го покривате с фина хартия от архивите на ДС, за да отлежи.

Мятате го в тигана и докато се попръжва, вадите от фризера атакистите. Разопаковате ги от от готварската хартия с цвят на руското знаме и ги разполагате равномерно в чинията като гарнитура. Слагате им шапчици от гъбки на главата, за да се чувстват по-спокойно, като с масичка отгоре, и ги заграждате с оградка, за да не избягат като бежанци от чинията.

Прибавяте опържения Каракачанов и му връзвате по краищата две свински опашки за кадем. Гурме!

Марешки има вид на човек, който по-скоро би изял нещо себеподобно и сурово, отколкото да се остави да бъде сготвен. Кой знае, може би със спад в цените на горивата и хомеопатия, би могъл да се превърне в нещо ядивно - сурово пушено.

Внимавайте със суровите храни! „Ако кучето лае, значи е сурово" - това гласи стара виетнамска поговорка според социалните мрежи.

Валидна е, ако става дума за Жорж Ганчев, Велизар Енчев, че и за Александър Томов (но за него четете на стр. 279 в раздела „Вълче месо"). За тях трябва да бъде специално поканен Ути Бъчваров, който преди няколко месеца сготви по-най-по или най-големият курбан. Той вероятно може да предложи подходящата рецепта за постоянно явяващи се кандидати в голям период от време. И да даде препоръки как да се отървем от токсините при често замразяване, размразяване и притопляне.

Докато сме на тема „Фризер", да не забравим Пламен Орешарски. Официалният „Хелоуин" отмина, но тъй като ние го празнуваме целогодишно, добра идея е търговците на мартенички да продават и снимката на Орешарски. Залепете я на картон и изрежете по контура. Продупчете две дупки над ушите и прокарайте ластик между тях.

Ето, готови сте, а като попитате „Кой?", ще получите десерт, комплимент за проявеното внимание, баклава или вкусен кадаиф.

Тиквата са потребителите. Пригответе се сами и се самосервирайте.

Не, не сме забравили кухнята на мама, баба и стринка. Там ни очаква уют, но каквото и да е ястието, винаги хвалете умението на готвача, защото зад портрета на милото родословие по женска линия наднича Бате. Той е автор на рецептата и се обижда, ако някой не я хареса, така че тъпчете се колкото може повече и се усмихвайте по-често, докато дъвчете. В някои култури било прието почерпеният да се оригне и подпръцне в знак на наслаждение от поднесеното блюдо, но по-добре не рискувайте.

„Не обичам орнитологичните определения." - отговорил Трайчо Трайков на въпроса дали е ястреб. Не прилича на ястреб, но прилича на птица, която първо трябва да се почисти от налепите на разправиите в Реформаторския блок. Необходимо е да престои няколко дена в собствен сос.

Хубаво, но докато това стане, хладилникът изглежда вече пълен с шпикован петел, прелива от бурканчета от кухнята на мама, плескавица, веганско деликатесно сено и какво ли още не.

Останалите кандидати са част от програмата на целогодишния у нас Хелоун, който достига върхове, когато се зададат избори. Забравихме за вълка Лупи, но се надяваме именно той да е бил нает за клипа на Татяна Дончева и да е получил добър хонорар.

Забравихме и за Слави Трифонов и неговия референдум, но, както стана дума, Хелоун продължава. Менюто е разнообразно и на пръв поглед за всякакви вкусове,обаче има опасност част от избирателите отново да отидат за гъби. На тях трябва да се напомни, че гъбите са нещо по-опасно дори и от най-втръсналия кандидат.

Питайте в „Токсикологията". И пак добре огледайте къде пише „Изяж ме" и къде - „Изпий ме".

Oще: александра гюзелева  александър томов  бойко борисов  велизар енчев  веселин марешки  герб  дпс  жорж ганчев  ивайло калфин  избори 2016  илияна йотова  корнелия нинова  красимир каракачанов  пламен орешарски  президент  президентски избори  реформаторски блок  румен радев  татяна дончева  трайчо трайков  цецка цачева  шани 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

5 7 | 02.11.201618:19

Все ми се струва, че не ние тях, а пак те нас ще ни сготвят- на бавен огън...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

4 peta_wawa | 02.11.201616:07

В България я за футбол, а за плюскане трябва да са всички метафори, иначе не се купува. Но политическата манджа вече както и да я претопляш и подправяш, все е безвкусна и всички предпочитат глад.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 02.11.201614:26

Голяма работа е да имаш чувство за хумор но когато се прекали в политиката влизаме в етапа на опростачването.Сгответе ги но не ги консумирайте.Е и?Аз като един динозавър съм за диктатура на онеправданите икономически а не на сексуално онеправданите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 02.11.201612:41

Бе я ги дайте на макдоналд. Аз кво да е не ям - само качествени екологични птодукти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 02.11.201610:55

-1
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.